Här protesterar Jennifer Lawrence och Amy Schumer mot abortlagen

Amy Schumer och Jennifer Lawrence.

Instagram
Vännerna Amy Schumer och Jennifer Lawrence gick ut på gatorna för att göra sina röster hörda gällande kvinnorna rätt att bestämma över sina kroppar.
03 oktober, 2021
TV: 5 snackisar från veckan som gått
0:39

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(0:39)

Slå på ljud

Tusentals kvinnor samlades i helgen runt om i USA och demonstrerade för kvinnors rätt att själva bestämma om, hur och när man skaffar barn. Kvinnomarscherna kommer i kölvattnet av att Texas nya abortlag som trädde i kraft för ungefär en månad sedan.

Det är det strängaste abortförbudet i landet på nästan 50 år, och innebär att inga kvinnor får göra abort efter vecka sex – alltså innan många ens vet om att de är gravida. Runt 85 procent av alla aborter beräknas göras senare än den veckan.

Lagen tar heller ingen hänsyn till våldtäkt eller incest, och har väckt stor ilska runt om i USA och i många andra delar av världen.

”Jag har ingen livmoder och hon är gravid”

Därför samordnades en nationell kvinnomarsch under lördagen.

Två personer som ställde upp var Amy Schumer och Jennifer Lawrence. Den förstnämnda postade en bild på Instagram där hon håller i en skylt med texten ”abort är grundläggande”. Och Jennifer Lawerence höll upp en skylt med texten ”kvinnor kan inte vara fria om de inte kan bestämma över sina kroppar”.

”Jag har ingen livmoder och hon är gravid, men vi är ändå här ute”, skriver Amy Schumer i bildtexten.

Förra månaden berättade The Hunger games-skådisen Jennifer Lawerence genom sin talesperson att hon väntar barn tillsammans med maken Cooke Maroney. De har varit ett par sedan 2018 och gifte sig året därpå i hemlighet under en privat ceremoni i Rhode island.

Amy Shumers jobbiga operation

Amy Schumer berättade också hon förra månaden om att hon opererats för endometrios.

– Läkaren hittade endometrios på trettio ställen som de avlägsnade. De plockade ut min livmoder för att sjukdomen hade attackerat den. Det var massa, massa blod i min livmoder, säger Amy Schumer i ett videoklipp på Instagram från när hon ligger i sjukhussängen dagen efter operationen och lägger till:

– Jag är öm och har smärtsamma gaser, men jag känner redan av mer energi.

Foto: TT

TV: 5 saker om Jennifer Lawrence som du kanske inte visste
1:9

Efter reklamen: TV: 5 saker om Jennifer Lawrence som du kanske inte visste

(1:9)

Slå på ljud