Här är skillnaderna mellan svenska och amerikanska Bachelor

Här är skillnaderna mellan svenska och amerikanska Bachelor

Visst, rosceremonier, mingel och lyxiga dejter förekommer i både svenska och amerikanska Bachelor. Men det finns en hel del saker som skiljer sig. Här är de tio största skillnaderna mellan programmen.
06 februari, 2020

I Sverige är vi numera bortskämda med två säsonger av Bachelor om året. Dels den egna svenska tv-serien som sänds på sjuan. Men även den amerikanska versionen som faktiskt går samtidigt som i USA (de får dock avsnitten på måndagar medan svenskarna får vänta till fredagarna).

Även om grundkonceptet är detsamma: En man söker kärleken och dejtar en grupp kvinnor samtidigt, har rosceremonier och går på lyxiga dejter, finns det mycket som skiljer det svenska och amerikanska programmet åt.

1. I amerikanska Bachelor förlovar de sig i slutet

Den största skillnaden mellan svenska och amerikanska Bachelor är att deltagarna i USA förlovar sig i sista avsnittet. The Bachelor går ner på knä och förvandlas genast till en blivande make. I Sverige är situationen snarare så att det eventuella paret nu kan börja dejta på hemmaplan, utan ringar på fingret. De amerikanska deltagarna börjar i princip diskutera giftemål och säga saker som ”jag känner redan nu att han är min framtida man” i avsnitt ett. I Sverige är diskussionerna mer av typen ”det ska bli spännande att se vem han är”.

2. Avsnitten av svenska Bachelor är mycket kortare

Premiäravsnittet på amerikanska Bachelor är nästan tre timmar långt i USA(!). Det är i princip som att se Avatar, men handlingen kretsar istället kring att 30 personer ska kliva ur en limousine och säga hej istället. Sen blir det alltid bråk om något extremt oviktigt. Typ att en deltagare råkat öppna en annan deltagares champagneflaska. Förmodligen gråter minst två personer. Resterande avsitt i USA (utan reklam) är en timme och 20 minuter långa jämfört med de svenska avsnitten som utan reklam landar på 44 minuter.

3. I USA hånglas det något kopiöst

I förra säsongen av svenska Bachelor utbröt upprörda diskussioner eftersom många av de kvinnliga deltagarna tyckte att årets bachelor hånglat med lite för många på dejterna. I USA hånglas det i princip redan på minglet första kvällen. Under programmets gång utdelas pussar och kyssar öppet till de deltagare som vinner tävlingen, framför de andra förlorande deltagarna. Det verkar helt enkelt som att utbytet av saliv mellan deltagarna inte lockar lika upprörda diskussioner i USA som i Sverige.

Chris Harrison Bachelor USA

Chris Harrison, programledare för amerikanska Bachelor.

4. Programledaren i Bachelor har en mycket större roll i USA

Chris Harrison är synonym med Bachelor i USA. Han är med i varje avsnitt där han både leder programmet och stöttar det årets Bachelor. Det är han som ofta delar ut så kallade ”date-cards” (brev om vem som får gå på dejt), inleder rosceremonierna och kliver in strax innan sista rosen ska delas ut. I svenska Bachelor har programledaren en betydligt mindre roll men sedan förra säsongen 2019 har Malin Stenbäck synts mer i programmet.

5. Vissa avsnitt av Bachelor USA sänds inför livepublik

I Sverige finns programmet Tjejerna avslöjar allt, som leds av Malin Stenbäck. Det är ett fristående program, kopplat till Bachelor. Där analyserar hon avsnitten tillsammans med deltagarna, visar bortklippta scener och reder ut konflikter. I USA har man valt att sända de sista avsnitten av Bachelor inför livepublik. Chris Harrisson sitter i en studio där alla deltagarna och publik finns på plats. Själva avsnittet visas på storskärm och då och då blir det avbrott för att analysera det som händer i realtid med deltagarna.

Hannah Brown Bachelorette USA

Hannah Brown var Bachelorette i USA förra året.

6. I amerikanska Bachelor återanvänds gamla deltagare

Till att börja med så har ju USA även tv-programmet Bachelorette, där rollerna är omvända och en kvinna dejtar flera män. Det formatet finns ännu inte i svensk version. Grejen är att den kvinna som blir Bachelorette i USA är någon av deltagarna från den tidigare säsongen av Bachelor, som åkte ur programmet innan sista rosen delas ut. Samma visa är det med Bachelor. Någon av de manliga deltagarna som inte blir vald i Bachelorette återvänder som Bachelor. För att krångla till det här ytterligare är det så att USA har Spinoff-programmet Bachelor in Paradise, där gamla deltagare från båda programmen dejtar varandra. I Sverige får vi nöja oss med andra ”dejtingprogram” som typ Ex on the beach och Paradise Hotel.

7. I USA reser Bachelor-deltagarna (i princip) jorden runt

En klassisk Bachelor-säsong i USA inleds i Bachelor-huset beläget i Los Angeles. I takt med att deltagare åker ut blir destinationerna mer exklusiva. Mysiga städer i Europa följt av lyxiga locations med sol och bad. Svenska Bachelor har dock höljt standarden med åren. Där flygs deltagarna till en destination, ofta långt bort, där hela säsongen utspelar sig. Istället för att som i USA, åka hem till de sista deltagarnas familjer (hometown-dates) flygs de svenska deltagarnas familjer till destinationen.

8. I Sverige finns inget smeknamn för Bachelor-fansen

Varje gång den amerikanska programledaren Chris Harrison tilltalar fansen i livesändningen säger han ”Bachelor-nation”. Med andra ord har programmet en så stor tittarskara i USA att de fått sitt eget smeknamn. Lite som att Lady Gagas fans kallas för Little Monsters och Justin Biebers fans för Beliebers. I Sverige finns dock inget smeknamn för Bachelor-fansen (ännu!).

Peter amerikanska Bachelor

Peter Weber är Bachelor i säsongen 2020 i USA.

9. I Sverige finns inte fantasy-sviterna

I amerikanska Bachelor finns ett moment som heter fantasy suites. De tre deltagare som kommit längst i programmet får möjlighet att  dela en lyxig svit med årets Bachelor, vilket vi ju alla kan lista ut vad det innebär. Deltagare i svenska Bachelor kan visserligen få övernatta med årets bachelor, men inte under namnet ”fantasisviten”.

10. Det tävlas inte alls lika mycket i svenska Bachelor

I amerikanska Bachelor är det inte konstigt att deltagarna måste delta i allt från amerikanska fotbollsmatcher till modevisningar för att vinna tid med årets bachelor. Ofta görs tävlingarna till ett helt event med kommentatorer och kändisar som kommer in som mentorer och domare. I svenska Bachelor tävlas det visserligen också, men inte på samma sätt. Där kan det snarare handla om ranka egenskaper man tycker är viktigt i ett förhållande eller att berätta en personlig anekdot. Den som matchar bäst med bachelorns egenskaper vinner tid med honom.

Läs mer:

Tyler Cameron från The Bachelorette – allt du behöver veta

Vad hände med Jed Wyatt efter The Bachelorette?

Allt du behöver veta om Bachelor USA säsong 24