Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Här är skådespelaren Alexandra Dahlström i dag – åren efter Fucking Åmål

22 dec, 2021 
AvSaga Pettersson
alexandra dahlström och rebecka liljeberg
Alexandra Dahlström gjorde starka avtryck på oss i både Fucking Åmål och i Tomten är far till alla barnen under det sena 90-talet. Vad gör hon i dag, 20 år efter sin medverkan i kultfilmerna?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 saker vi minns från 90-taletBrand logo
7 saker vi minns från 90-talet

Vi såg henne i flera av filmerna vi älskade under 90-talet. Hon gjorde sin debut i filmen Sanning och konsekvens, och hennes stora genombrott fick hon året efter när hon axlade rollen som Elin i kultfilmen Fucking Åmål. Alexandra Dahlström vann 1999 en guldbagge, ihop med Rebecka Liljeberg som spelade Agnes i filmen, för bästa kvinnliga huvudroll.

Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlström
Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlström spelade huvudrollerna Agnes och Elin i Fucking Åmål, som regisserades av Lukas Moodysson.
Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlström
Rebecka och Alexandra fick delat pris under Guldbaggegalan 1999.
Annons

Uppmärksammade talet under Guldbaggegalan 1999

Under tacktalet på Guldbaggegalan 1999 tog Alexandra Dahlström tillfället i akt att lyfta sexism och utseendefixering, något som snabbt avbröts av de manliga kollegorna som stod med henne på scen. Talet är fortfarande aktuellt och dyker upp då och då upp på sociala medier.

– Jag har varit på väg att säga det typ tre gånger, och jag måste nog säga det nu, säger hon och får motstånd av manliga kollegorna, hon konstaterar att de ”ju inte ens vet vad hon ska säga”, och fortsätter:

Annons

– Jag tycker att det är lite tråkigt med all sexism och utseendefixering, säger hon och möts av mer motstånd från manliga kollegorna.

– Förminska inte mig nu, jag menar det. Jag tycker att det är skittråkigt, hinner hon få ur sig innan hon helt blir avbruten av Loa Falkman.

Vi ser henne fortfarande på tv varje julaftonskväll, i filmen Tomten är far till alla barnen, som rullar år efter år.

Ja, starkast avtryck gjorde hon på oss under det sena 90-talet, men hon fortsatte att ägna sig åt skådespeleriet efter det. Vi har bland annat sett henne i Blondie och Fröken Sverige.

När hon gjorde sin skådisdebut var hon 13, och i dag är hon 37 år gammal. Utöver skådespelandet har hon arbetat bakom kameran, som regissör, och gjort både kortfilmer och långfilmer. Hon har också föreläst.

alexandra dahlström och helena af sandeberg
Helena af Sandeberg och Alexandra Dahlström inför premiären av Tomten är far till alla barnen 1999.
Annons
alexandra dahlström i tomten är far till alla barnen
Så här känner vi igen henne från den klassiska julfilmen Tomten är far till alla barnen, där hon spelade Jeanette.

Blev mamma 2019

När pandemin kom i början på 2020 bidrog Alexandra med den värme och omtanke hon kunde via sina sociala kanaler, och högläste varje kväll klockan 19 ur boken Fucking Åmål, som filmen baseras på.

– Eftersom att jag är mammaledig nu, så tänkte jag, hur kan jag bidra med att ge lite trygghet och lite ljus i mörkret, så tänkte jag att ’det här kommer folk att bli glada av, för folk blir glada när man spelar sina hits’, sa Alexandra då i en videointervju med Efter fem.

Annons

Och mammaledig blev hon redan året innan. Hennes första barn kom till världen i augusti 2019, dottern Florens.

”Alla tre mår bra och är upp över öronen förälskade i den här lilla viljestarka, roliga och kloka personen”, skrev hon i ett inlägg på Instagram då, och syftade förutom på sig själv och dottern också på pojkvännen Jakob Wiklander.

Foto: TT, Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons