Artikeln innehåller reklamlänkar

Här är självhjälpsböckerna som faktiskt hjälper dig – på riktigt

Ibland snubblar man över en bok som visar sig förändra allt. Här tipsar ELLEs redaktion och bloggare om böcker som guidat oss till lycka, kärlek och, ja, meningen med livet. Läs.
27 februari, 2018

Nina Campioni, journalist

The Secret (länk till Adtraction) av Rhonda Byrne.

”Av någon anledning har det blivit lite pinigt att referera till den här boken – jag antar att många anser den vara lite hokus pokus (ni vet, kvinnor avfärdas ju gärna som häxor än i dag). Men genom att följa stegen som den här bästsäljande författaren sätter upp för att finna sin egen lycka har jag på riktigt upplevt att dagarna blivit lite roligare, gräset lite grönare och sinnet lite lättare. Dessutom är den otroligt simpel att ta till sig med enkla och roliga övningar som man kan få in i sin vardag, som till exempel att varje kväll innan man somnar tacka för något som hänt under dagen. Inte så svårt eller hur? Och så vips, somnar man på gott humör!”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Anja Forsnor Wärn, livsstilscoach

Sömnrevolutionen (länk till Adtraction) av Arianna Huffington.

”Jag har alltid underskattat behovet av att sova, men sedan jag blev förälder har jag lärt mig mycket om sömn(brist) och framför allt vikten av att varva ner på kvällen. Huffington sätter verkligen fingret på hur vi, den moderna människan, uppfattar sömn som ett slöseri med tid och hur det påverkar vår hälsa, arbetsliv, privatliv och sexliv. Så viktigt och intressant!”
Läs mer om boken och köp den här (länk till Adtraction).

Markus Thunberg, redaktionschef Café

Getting things done (länk till Adtraction) av David Allen.

”Jag delar in mitt liv i före jag läste Getting things done – och efter. Före: ett kaos av idéer, stress, tankar, möjligheter och krav – och lugnet efteråt. Boken påstår sig kunna lösa samtliga problem en människa kan tänkas ha med planering, både i jobbet och privat. Till skillnad från liknande böcker lyckas den. Tanken med metoden är att man ska frigöra hjärnan från alla störande moment och känslan av att ’var det inte något jag skulle ha gjort?’ – för att kunna ägna all kraft åt att faktiskt komma på saker. En viktig del är att sätta upp påminnelser och schemalägga projekt. Sedan boken kom ut 2001 har det bildats en kult kring metoden (författaren har över en miljon följare på Twitter), och det finns appar som hjälper en att hålla ordning. Kalender och block räcker för att jag sällan stressar upp mig i onödan och i stället känner ett vuxet lugn i livet.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Isabel Boltenstern, programledare och sportreporter Discovery

Meningen med hela skiten (länk till Adtraction) av Nina Åkestam.

”Boken som hjälpt mig i flera år och en ständig favorit i bokhyllan är Meningen med hela skiten av Nina Åkestam. Genom att vända och vrida på olika resonemang hjälper Nina Åkestam läsaren att finna meningen med hela skiten, det vill säga livet. För oss som gått igenom en utmattning eller om man bara känner sig lite vilsen ibland är denna bok rent guld. Älskar hur den är skriven och att olika övningar hjälper hjärnan att resonera kring saker man aldrig funderat på.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Lisa Segerson, digital redaktör ELLE

Hemligheten – från ögonkast till varaktig relation (länk till Adtraction) av Dan Josefsson och Egil Linge.

”Hemligheten – från ögonkast till varaktig relation handlar om de mänskliga anknytnings-teoriererna. Dessa grundar sig i barndomen och påverkar och förklarar hur olika individer, med olika typer av uppväxt, agerar när det kommer till kärleksrelationer. Denna bok är till stor hjälp när man vill förstå varför man beter sig på ett visst sätt eller känner vissa saker starkare än andra när det kommer till kärlek.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Johanna Lejon, digital redaktör ELLE

Women who think too much: How to break free of overthinking and reclaim your life (länk till Adtraction) av Susan Nolen-Hoeksema.

”Den här boken har förändrat mitt tankemönster på så många sätt. Jag fick den av min mamma under en period då jag överanalyserade allt – verkligen allt – och mina tankekedjor till slut gick typ så här (i allt från relationer till fysiskt mående) ’åh jag är så trött – kanske jag är sjuk – åh vad jobbigt om jag är sjuk – om jag är sjuk kan jag inte jobba längre – om jag inte jobbar får jag inga pengar – om jag inte har några pengar kommer jag inte att kunna betala hyran – om jag inte kan betala hyran blir jag vräkt – om jag blir vräkt blir jag hemlös – hemlös – knarkare – död’. Boken fick mig att förstå att det går att bryta detta ’hypertänkande’ och att det där ’hypertänkandet’, som också kan fungera som ett slags betryggande snuttefilt eller sköld för många, inte alls är min vän.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Hanna Stefansson, kreativ konsult

Härskarteknik – den fula vägen till makt (länk till Adtraction) av Elaine Eksvärd.

”Den här boken gör det så mycket enklare att vara stark i olika situationer. Att se på saker utifrån och tolka andras handlingar utifrån ett annat perspektiv. När man vet hur härskartekniker fungerar slår de inte längre lika hårt. Får en också att tänka över hur man själv agerar. Kunskap som gör en lite smartare, snällare och starkare.”
Läs mer om boken och köp den här (länk till Adtraction).

Carin Hellman, beautyredaktör ELLE

Att leva ett liv, inte vinna ett krig (länk till Adtraction) av Anna Kåver.

”Den här boken har några år på nacken, men ämnet är alltid aktuellt. Jag läste den då och plockar fortfarande upp den när något krisar. Anna Kåver som är psykolog ger sakliga tips om en av de svåraste sakerna i livet: acceptans. En icke-flåshurtig bok om att förändra det man kan förändra och acceptera det man inte kan.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Oscar Fjellman, AD-assistent ELLE

Den högkänsliga människan – konsten att må bra i en överväldigande värld (länk till Adtraction) av Elaine N Aron.

”’Var inte så känslig’, ’måste du ta allt så personligt?’. Jo! Och ja! För jag tillhör den grupp av personer som fått den magiska gåvan att vara högkänslig, ibland kallad HSP (highly sensitive personality). Det har skrivits flera böcker i ämnet den senaste tiden och jag har läst ett par, men denna beskriver personlighetsdraget med hundratals intervjuer och lång forskning som grund. Denna bok var verkligen en ögonöppnare, så tack kära syster för att du en gång sa ’Oscar, de har skrivit en bok om dig’.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Alexandra Kamperhaug, tränings- och hälsocoach

Måla med svart eller vitt men aldrig med grått av Michel Riddez.

”En bok som fick mig att släppa pressen när jag skulle föreläsa första gången. Den fick mig att inse att det är okej att våga gå på magkänsla och köra på det jag tror på. Den perfekta handboken i kommunikation.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Brita Zackari, journalist

How to be a woman (länk till Adtraction) av Caitlin Moran.

”Jag tycker att alla tjejer och kvinnor MÅSTE läsa How to be a woman av Caitlin Moran. Den är så sjukt bra på att synliggöra strukturer och få en att ifrågasätta saker, samtidigt som man skrattar tills man gråter.”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Margauz Dietz, bloggare och Youtuber

4 timmars arbetsvecka (länk till Adtraction) av Timothy Ferris.

”Efter att jag skrivit många blogginlägg om att jag vill bli mer effektiv och lära mig att fokusera på rätt saker, blev jag tipsad om att läsa den här boken. Den har både hjälpt mig att sätta upp mål för framtiden, gett mig bra tips för att leva ett lyckligare liv och även lista ut vilka som är mina riktiga drömmar. Boken är lättläst och fylld med övningar som fick mig att verkligen tänka över vad jag värdesätter i livet. Jag rekommenderar alla som vill tjäna mer pengar men jobba mindre att läsa den – och vem kan säga nej till det?”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)

Katarina Matsson, innehållschef ELLE

Lean in (länk till Adtraction) av Sheryl Sandberg.

”När Sheryl Sandberg, operativ chef för Facebook, hade jobbat ett halvår på sociala medier-jätten hade hon ett möte med Mark Zuckerberg. Hans råd: Om du försöker vara alla till lags kommer du aldrig att förändra något. Ett av alla visdomsord som en av världens mäktigaste kvinnor delar med sig av – och ett av många som faktiskt gjort mitt liv lite lättare, både på jobbet och utanför. Hon blandar anekdoter och reflektioner från sitt eget familje- och arbetsliv med hårda fakta. Som studien som visar att framgångsrika män blir omtyckta, medan framgångsrika kvinnor ses som själviska och dåliga kollegor. Eller de som visar att kvinnor systematiskt nedvärderar sina egna kvalifikationer, jämfört med män. En bra påminnelse om exakt hur komplexa förtryckarstrukturerna är. Jag lovar, du kommer att märka effekten redan vid nästa löneförhandling!”
Läs mer om boken och köp den här. (länk till Adtraction)