Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Här är pojkarna från Kan du vissla Johanna i dag

16 dec, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
Fotograftt/SVT/Facebook
kan du vissla johanna-skådisarna idagB
Jultraditionernas jultradition, som år efter år sänds på SVT på självaste julafton är ju filmen Kan du vissla Johanna?. De flesta minns väl bästisarna Berra och Uffe, småkillarna i shorts?
Här är skådisarna i dag, 27 år efter att filmen släpptes!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verklighetenBrand logo
Här platserna från dina favorit julfilmer - som du kan besöka i verkligheten

Sjuåriga Berra som inte kan vissla saknar inget mer än en morfar, en sån där som käkar grisfötter, fiskar med mask och sticker till en slantar på födelsedagen. Bästisen Uffe vet exakt var man kan hitta en morfar. På ålderdomshemmet.

Vad gör skådisarna från filmen i dag

Ja, de flesta av er vet hur det går sedan i den klassiska julfilmen Kan du vissla Johanna? från 1994 med bland andra framlidne Per Oscarsson i skådespelarteamet. Småkillarna i knäbyxor, Berra och Ulf spelades av Tobias Swärd, 35, och Jimmy Sandin, 36.

Annons
På ålderdomshemmet hittar de farbror Nils, som verkar passa in lagom bra i mallen som morfar.

Kan du vissla Johanna? – SVT-tradition i flera år

I år blir det 27 julen i rad som SVT väljer att visa den älskade filmen under julafton, en tradition de inte kommer rucka på i första taget. Så den 24 december klockan 16.20 och senare även 20.00 kan man bänka sig i soffan för lite extra julmys.

Ulf (Jimmy Sandin), Berra (Tobias Svärd), Nils (Per Oscarsson).

Berra från Kan du vissla Johanna? i dag

Tobias Swärd som hade rollen som Berra i filmen är idag skriven tillsammans med en Anna och tre barn i åldrarna sex månader till tio år i Tullinge, Stockholm. 2011 gav han en intervju till Aftonbladet där han mindes tillbaka på tiden under inspelningen. Och visst var han lite rädd för herr Oscarsson när det begav sig.

Annons

– Jag var sju år då, gick i teatergrupp och sökte till filmen på skoj för att jag gillade boken av Ulf Stark. Sedan gick det som det gick. Den första testscenen vi spelade in stod Per Oscarsson och skrek på oss, han kändes inte som en mysig morfar om man säger så. Jag minns att en kostymör fick lugna oss ”han skriker bara på skoj nu”. Jag tyckte han var ruskig eftersom jag associerade honom med Ronja Rövardotter, berättade Tobias Swärd i Aftonbladet.

Efter succén med Kan du vissla Johanna? har Tobias Swärd gjort en hel del skådespelarinsatser där han gett sin röst till flera figurer och karaktärer i animerade filmer. Och Tobias Swärd har även stått för rösten till både Vincent Crabbe och Gregory Goyle i de svenskdubbade versionerna av Harry Potter-filmerna.

Tobias Swärd 2010.

Uffe från Kan du vissla Johanna? i dag

Jimmy Sandin som spelade lillkillen Uffe bor även han enligt skatteverkets uppgifter tillsammans med (en annan) Anna och ett barn i fyraårsåldern i Liljeholmen, Stockholm. Även han delade med sig till Aftonbladet, och för tio år sedan arbetade han som butikschef inom försäljning.

Annons

– Efter ”Kan du vissla Johanna” gjorde jag lite reklamfilmer och mindre grejer. Men sedan släppte jag skådespeleribiten och började plugga filmproduktion i stället. Efter det så blev jag mer och mer inriktad på försäljning och hamnade där jag är i dag, förklarade Jimmy Sandin i Aftonbladet.

Jimmy Sandin idag.

Året efter att filmen Kan du vissla Johanna? släpptes gjorde Jimmy rösten till Waldo i den svenska dubbningen av Busungarna. Men efter det lade han skådespelarkarriären på hyllan.

Foto: TT/SVT/FACEBOOK

Annons