Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Här är kulturhändelserna du bara inte får missa just nu!

17 feb, 2018 
AvJohanna Lejon
Poddar, serier, musik och filmer. ELLEs Johanna Lejon listar kulturhändelserna du bara inte får missa under februari och mars!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Änglar i USA – äntligen i Sverige

Prisbelönta Angels in America – a Gay Fantasia on National Themes, sätts för första gången upp på Dramaten. Vi rör oss i 1980-talets New York där aids-epidemin rasar, Ronald Reagans konservativa politik råder och världar kolliderar. Vi får följa Joe, Roy, Louis och Prior i en berättelse som rör sig fritt mellan det övernaturliga och det outhärdligt verkliga.

Premiär på Elverket 1 och 22 februari.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Popnostalgi på scen

Annons

Februari 2018 är onekligen en riktig drömmånad för alla gamla (och nya) indiekids och pandor. Den 20 februari kliver Dennis Lyxzén, Ebbot Lundberg, Magnus Carlson, Moto Boy, Amanda Bergman, Julia Frej och Erik Lundin (bland andra) upp på scenen i Globen för att tolka David Bowie under paraplyet Sverige tolkar Bowie. Två dagar senare, på Münchenbryggertiet i Stockholm, gör skotska popgudarna i Belle & Sebastian sin första Sverigespelning av två.

Kulturen är död – länge leve kulturen

I december gick SVT:s kulturprogram Kobra i graven efter 17 år. Programmets tomrum i tablån har fyllts av nystartade Kulturveckan, ett samtalsprogram om kulturfrågor som leds av programledarparen Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby, samt Hannes Fossbo och Jessika Gedin.

Ses löpande under vintern/våren i SVT.

Verkliga historier x2

Annons

1. I, Tonya är filmatiseringen om den mycket lovande amerikanska konståkerskan Tonya Harding (Margot Robbie), vars liv tog en minst sagt dramatisk vändning då hon och hennes ex-man Jeff Gilooly anlitade en man för att bryta benet av Tonyas konkurrent Nancy Kerrigan vid de amerikanska konståkningsmästerskapen 1994.

Premiär 16 mars.

2. Emma Stone spelar huvudrollen i Battle of the sexes, om tennisstjärnan Billie Jean King som utmanades av kollegan Bobby Riggs i en numera historisk tennismatch. Bobby slog fast att ”kvinnans plats är i sovrummet” – och fick sedan storstryk av Billie Jean på banan.

Annons

Biopremiär 9 mars.

”Jag står på Dorit Rabinyans sida. Kärleken, inte hatet, ska rädda oss. Hat föder hat, medan kärleken kan bryta barriärer”,
har Nobelprisvinnande Svetlana Aleksijevitj sagt om Dorit Rabinyans bok Alla floder flyter mot havet.

Boken kretsar kring kärleken mellan israeliska Liat och palestinske Hilmi. Prisbelönades när den kom i Israel 2014, och en politisk skandal när israeliska utbildningsministeriet förbjöd den i litteraturundervisningen.

Finns på 17 språk, släpps i Sverige 22/2.

Annons

På repeat i ELLEs Spotify just nu

Esther Kirabo debuterade i november med singeln Kill U som är skriven tillsammans med producenten Christian Walz. I vår släpper hon fler singlar och i höst kommer (äntligen!) debutalbumet.

Bergman – 100 år och still kicking

Annons

I år är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Det uppmärksammas av Sveriges Radio som startat en podcast till Bergmans ära. Bergmanpodden leds av Gunnar Bolin som tillsammans med sina gäster går igenom mästerregissörens produktion film för film. Bergmanpodden publiceras varje vecka hela 2018, med uppehåll under sommaren.

Starten gick 26 januari.

Svensk nagelbitare

Jens Lapidus och Bron-skaparen Hans Rosenfeldt ligger bakom vinterns mest hajpade thrillerserie, Advokaten. I huvudrollerna märks Malin Buska (Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2015) och Alexander Karim. Handlingen i stort: Som barn bevittnar Frank (Karim) tillsammans med sin syster Sarah (Buska) sina föräldrars död och när han i vuxen ålder får veta att mördaren är en av ledarna inom Köpenhamns undre värld – och en av advokatbyråns viktigaste klienter – blir han besatt av hämnd.

Annons

Streamas via Viaplay under våren.

”En jävla storm”

Jonas Lundqvist, mannen som har samma frisyr som George Costanza, spelar sju timmar tennis om dagen i TK Örnen, och har ”prata i telefon” som hobby, är tillbaka med ny musik. Musik som gick lättare att skriva än någonsin tidigare och som mest består av sång, trummor, gitarr och bas. Nya albumet heter Affärer, förklaringen är enkel.

– Livet är alltid en sorts transaktion. Om du ger allt du har kan du få mycket tillbaka, men du kan också falla hårt. Du kan så klart strunta i att ge någon något. Men då är du också död.

Annons

Vad kan man se fram emot om man går på en konsert med dig?

– Förvänta dig en jävla storm, ba.

Berätta om din klädstil …

– Jag är väldigt intresserad av mannen och vart mannen är på väg. Just nu sneglar jag på den klassiska 50-talslooken, drömmen om mannen som trevlig gentleman. På gamla bilder är det en förvirring i de här männen, de är fast i en stereotyp och vet inte hur de ska ta sig ut. De måste hålla det yttre i schack hela tiden. Det ser otroligt jobbigt ut. Jag är glad att den tiden är borta, att vi är där vi är i dag.

Här kan du se Jonas live i vår:

16 mars – Kägelbanan, Stockholm

23 mars – Pustervik, Göteborg

24 mars – Mejeriet, Lund

Albumet Affärer släpps den 23 februari.

Foto: IBL, Viaplay, Kristian Bengtsson, Per Kristiansen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons