Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Här är kändisarna som lämnade oss under 2019

12 nov, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
kändisarna som har avlidit 2019
2019 lider mot sitt slut och under månaderna som gått har en låg rad stjärnor sorgligt nog gått bort. Vi minns några av de mest älskade kändisarna som har lämnat oss under året.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Videon kunde inte hittas

En rad välkända profiler har sorgligt nog lämnat jordelivet under 2019. Det är allt ifrån skådespelare och tv-profiler till modeskapare och träningsprofiler.

Här listar vi några av alla de stjärnor som gått bort under året och påminner oss om vad det var som gjorde dem kända och älskade.

Sara Danius

Sara Danius – en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Eero Hannukainen/TT

Den 12 oktober fick vi veta att författaren, professorn och den före detta ständiga sekreteraren för Svenska Akademien, Sara Danius gått bort, 57 år gammal. Hon blev känd för den breda allmänheten under Akademiens kris under 2018 då hon också valde att lämna posten som ständig sekreterare.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Sara Danius drabbades 2014 av bröstcancer, vilket hon bland annat berättade om i sitt Vinter i P1. När hon avled i sviterna av sjukdomen i oktober skrev familjen i dödsannonsen att de i stället för blommor önskade att man tänkte på Sara Danius minnesfond för kvinnliga efterföljare inom essäistik och kritik. Hennes hårda arbete och minnesfonden kommer att göra att Sara Danius fortsätter att göra avtryck i kultursverige långt efter att hon själv lämnat oss.

Marie Fredriksson

Den 10 december nåddes vi av budskapet att en av våra mest älskade sångerskor gått ur tiden. Marie Fredriksson somnade in den 9 december 2019 i sviterna av sin hjärntumör och den behandling hon gick igenom.

Annons

Marie Fredriksson hade både en framgångsrik solokarriär och en fantastisk framgång med gruppen Roxette tillsammans med Per Gessle. Roxette hade sin storhetstid i slutet på 80-talet och under 90-talet när de hade flera världshits. Som soloartist sjöng Marie Fredriksson gärna på svenska och vi kommer att minnas henne för sånger som Ännu doftar kärlek från 1984 som blev hennes första riktigt stora hit och Sparvöga från 1989 som var ledmotiv till tv-serien med samma namn.

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld – en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Charles Platiau/TT

Modevärlden förlorade en av sina verkliga fixstjärnor den 19 februari 2019 när Karl Lagerfeld avled efter en tids sjukdom, 85 år gammal.

Annons

Karl Lagerfeld skapade under 1970-talet sitt eget varumärke och tog 1983 över chefdesignerrollen för Chanels modehus. Han har också jobbat som designer för Fendi, gjort kollektioner för H&M och Diesel och varit verksam som fotograf fram till sin död.

Terese Alvén

terese alvén död i cancer
Foto: Jane Haglund

Hela den svenska träningsbranschen var i kollektiv chock när Terese Alvén den 20 maj 2019 gick ut på sin blogg och berättade att hon hade drabbats av en aggressiv form av äggstockscancer. Sedan gick allt obarmhärtigt fort och träningsprofilen och författaren somnade in bara tre veckor senare, den 11 juni.

Annons

Under Tereses sjukdomstid, och även efter, samlades det in över en miljon kronor i en insamling till Cancerfonden under namnet ”Spring för Terese”.

Tidigare i höstas utkom Terese Alvéns sista bok, Rörelserik, ut postumt och alla intäkter från boken kommer också att doneras till Cancerfonden.

Luke Perry

Luke Perry, en av de kändisar som gått bort under 2019.
Foto: TT

När det blev känt att skådespelaren Luke Perry gått bort i sviterna av en stroke vid en ålder av blott 52 år sörjdes han av fans över hela världen.

Under sin karriär hann Luke Perry få nya fans i flera omgångar. Hans första stjärnstatus fick han som snyggingen Dylan McKay i Beverly Hills 90210 under det tidiga 1990-talet. Han var sedan aktuell i flera filmer och tv-serier under hela 2000-talet, men fick en rejäl karriärskjuts som Fred Andrews i tv-serien Riverdale som gjorde att en ny generation tv-tittare fick upp ögonen för honom. Hans sista filmroll blev som Wayne Maunder i Quentin Tarantino-filmen Once upon a time in Hollywood.

Annons

Jon Skolmen

Jon Skolmen – en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Terje Bendiksby/TT

Vår mest folkkära norrman Jon Skolmen lämnade oss den 28 mars 2019, 78 år gammal.

Mest känd blev han som den pryltokige och oemotståndlige Ole Bramserud i Sällskapsresan-filmerna som kom ut mellan 1983 och 2011. Under 1970- och 80-talet medverkade Jon Skolmen i olika nöjesprogram på tv, bland annat i Nöjesmassakern där han bland annat spelade den alkoholglade Helge som Sven Melander uppmanar att ”tänka på pocenten”, en sketch som alla födda 1978 eller tidigare minns med värme.

Annons

Cameron Boyce

Cameron Boyce, en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Mpnc/TT

När skådespelaren Cameron Boyce den 6 juli 2019 hastigt avled blott 20 år gammal var vi många som tog emot beskedet med bestörtning.

Cameron Boyce började som barnskådis i olika tv-serier och filmer, bland andra Grown Ups där han spelade mot Adam Sandler och i olika Disneyproduktioner. I år spelade han i HBO:s Mrs Fletcher och Cameron Boyce var just i färd med att starta ett nytt filmprojekt tillsammans med Adam Sandler när han oväntat avled i sviterna av ett epileptiskt anfall i sömnen.

Annons

Gunilla Pontén

Gunilla Pontén, en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Jessica Gow/TT

Modesverige blev flera nyanser gråare den 29 juni 2019 när modeskaparen, stilikonen och modellen Gunilla Pontén avled i en ålder av 90 år.

Hon var verksam ända sedan 1955 och startade sitt eget företag 1969. Inom ramarna för det företaget skapade hon egna kostymer till teater och film och egna klädkollektioner med fantasifulla mönster och mycket färg. Gunilla Pontén fick under sin karriär ta emot flera fina utmärkelser, som H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus och Elles hederspris 2006.

Annons

Hans Ingemansson

Hans Ingemansson - en av de kändisar som gått bort under 2019.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Kretsen kring bland annat Solsidan förlorade en viktig medarbetare och vän den 18 september 2019 när regissören Hans Ingemansson avled bara 54 år gammal.

Hans Ingemansson regisserade och skrev manus till flera avsnitt av Solsidan och Bonusfamiljen, två av de mest populära komediserier de senaste åren. Han har också varit verksam som ståupp-komiker och skrivit manus till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och uppföljaren Hundraåringen som smet från notan och försvann tillsammans med Felix Herngren.

Annons

På Instagram la Felix Herngren upp ett inlägg för att hylla sin kollega och vän. Där skrev han bland annat ”Så mycket hade aldrig blivit roligt om inte du varit med.”

Arne Weise

Arne Weise, en av de kändisar som gått bort under 2019.
Foto: Jimmy Wiktröm/Aftonbladet/TT

Den 25 september 2019 somnade den folkkära programledaren och journalisten Arne Weise in, 89 år gammal.

De flesta minns nog Arne Weise som julvärd, en roll han hade på Sveriges television mellan 1972 och 2002 med undantag för endast sex år. Men han var också en omtyckt programledare för Ett med naturen mellan åren 1982 och 1996 och vi är många som fortfarande får mer eller mindre exotiska djur på näthinnan när vi hör Arne Weises välkända röst.

Annons

Bibi Andersson

Bibi Andersson – en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Lars Lindqvist/DN/TT

Skådespelerskan Bibi Andersson är en av våra främsta skådespelerskor genom tiderna, mest känd för sina många samarbeten med regissören Ingmar Bergman.

Bland annat var Bibi Andersson med i några av Ingmar Bergmans mest berömda filmer: Det sjunde inseglet, Smultronstället och Persona. Bibi Andersson somnade in 83 år gammal den 14 april 2019. Hon var med i sin första film redan 1952 och var sedan aktiv ända fram till 2009 då hon drabbades av en svår stroke. Ett av hennes sista filmprojekt blev filmerna om Arn som spelades in 2007 och 2008.

Annons

Lisa Sheridan

Lisa Sheridan – en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Lisa O’Connor/TT

 

Den amerikanska skådespelerskan Lisa Sheridan avled den 25 februari 2019 i sviterna av långvarigt missbruk av alkohol och benzodiazepiner – starkt lugnande läkemedel. Hon blev endast 44 år gammal.

Mest känd blev Lisa Sheridan för sina roller i tv-serierna FreakyLinks, Invasion och Legacy. Hennes sista roll var som Kim Sweet i thrillern Strange Nature från 2018.

Keith Flint

Keith Flint – en av de kändisar som gick bort under 2019.
Foto: Yiu Mok/TT

Musikvärlden förlorade en av sina mest färgstarka profiler den 4 mars 2019 när Keith Flint, sångare och dansare i Prodigy, tog sitt eget liv.

Annons

Keith Flint började som dansare, men när Prodigy släppte sitt tredje album The Fat of the Land med superhittarna Breathe och Firestarter 1996 hade han klivit fram till rollen som vokalist och frontfigur. Succén var omedelbar och Prodigy blev genast en av världens främsta grupper inom elektronisk dansmusik, mycket tack vare Ketih Flints punikiga och intensiva personlighet.

LÄS MER:

Sara Danius begravning i Storkyrkan i Stockholm

Beverly Hills-stjärnan Luke Perry är död

Karl Lagerfeld är död – se några av hans minnesvärda looks

Annons