Här är de största snackisarna från Emmygalan 2022

13 sep, 2022 
Zendaya och Lizzo på Emmygalan 2022
Historia skrevs under nattens Emmygala i USA. Lizzo grät glädjetårar och Sheryl Lee Ralph brast ut i sång som fick publiken att ställa sig upp. Självklart blev det även drama på Twitter. ELLEs Louise Åström listar de största snackisarna från Emmygalan 2022.
Annons
Video: Emmygalan 2022 – se kändisarna på röda mattan
Video: Emmygalan 2022 – se kändisarna på röda mattan

Årets Emmygala gick av stapeln natten till tisdag, svensk tid. För första gången sedan pandemin kunde galan hållas utan restriktioner. Den berömda tv-galan var den 74:e i ordningen och hölls på Microsoft Theater i Los Angeles. Årets värd för galan var Kenan Thompson, känd från både Saturday night live och Kenan och Kel.

Kvällens inleddes som vanligt med en kändistät röd matta följt av prisutdelningar, framträdanden och monologer (vissa roligare än andra). Kvällens stora vinnare var framför allt serierna Succession, Ted Lasso, och The White lotus. Självklart blev det både tårar och rörande tal.

Här är de största snackisarna från Emmygalan 2022:

Jennifer Coolidge ville inte sluta tala och började dansa på scen

Jennifer Coolidge vann sin första Emmy (i kategorin Bästa kvinnliga biroll i en miniserie, antologiserie eller tv-film) för rollen som Tanya McQuoid i tv-serien The white lotus. Hennes tacktal har kallats för ett av kvällens roligaste. Kanske var det delvis för att hon blev avbruten av musik men istället för att avrunda talet började dansa till tonerna av hit the road jack.

Annons

Zendaya är nu den yngsta skådespelerskan att ha vunnit två Emmys

Zendaya vann under natten sin andra Emmy (i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare i en dramaserie) för rollen som Rue i Euphoria. Det innebär att hon numera är den yngsta skådespelerskan någonsin som vunnit två Emmystatyetter. Hon är även den första svarta kvinnan att någonsin vinna samma pris vid två olika tillfällen. I sitt tal tackade hon produktionen men vände sig framför allt till sina tittare. De som delat sina egna historier med henne.

”Min största önskan med Euphoria var att den kunde hjälpa till att läka människor. Jag vill bara säga tack till alla som delat sin berättelse med mig. Jag vill att ni ska veta att alla som har älskat en Rue, eller som känner att de är en Rue – jag är så tacksam för era berättelser och jag bär dem med mig och med henne”, sa hon från scenen.

Många menar att Zendaya säkrade sin Emmy i det otroligt sorgliga Euphoria-avsnittet från säsong två då Rues familj tröttnat på hennes missbruk, ett bråk utbryter och hon sparkar sönder dörren i familjens hus. Jag hade precis samma tanke i tv-soffan medan mina tårar rann.

Annons

Sheryl Lee Ralph sjöng publiken till stående ovationer

Priset i kategorin Bästa kvinnliga biroll i en komediserie togs hem av Sheryl Lee Ralph för rollen som läraren Barbara i serien Abbott Elementary. Märkbart rörd gick hon upp på scenen och brast ut i sång som inledning på sitt tal. Det resulterade i stående ovationer från gästerna i publiken. I sitt tal uppmanade hon sedan alla att inte ge upp på sina drömmar.

I amerikansk press och på Twitter hyllas hon och kallas för ”the OG Dreamgirl”. Sheryl Lee Ralph sjöng de fyra första raderna av Dianna Reeves "Endangered Species” där texten går ”I am an endangered species, I sing no victim's song, I am a woman, I am an artist, and I know where my voice belongs”.

Lizzo grät och påpekade betydelsen av att alla berättelser måste få synas

Lizzo’s Watch Out for the Big Grrrls vann priset i kategorin Bästa tävlingsrealityprogram. Notera att hon slog det väletablerade programmet RuPaul’s Drag Race (RuPaul vann dock själv i kategorin Bästa programledare för en realityserie). Uppe på scen grät Lizzo när hon höll sitt tal och lyfte fram hur viktigt det är att alla berättelser måste få en plattform.

Annons

”När jag var en liten flicka var allt jag ville att se mig själv i media. Någon fet, som jag. Svart, som jag. Vacker, som jag”, sa hon från scen.

Skämtet om hur speciellt det är att vara 26 år i Hollywood

Zendaya har nyligen fyllt 26 år (den 1 september). Det passade kvällens värd Kenan Thompson på att uppmärksamma med ett skämt.

”26 år är en märklig ålder i Hollywood. Ung nog att spela high school-student, men för gammal för att dejta Leonardo DiCaprio”, sa han från scenen.

Skämtet gick hem hos publiken. Kenan Thompson refererade såklart till Zendayas prisade roll som Rue i Euphoria. Men också till den meme-hysteri som pågått kring Leo och hans dejter/ex den senaste veckan. Eftersom det ska ha tagit slut mellan honom och modellen Camila Morrone strax efter hon fyllt 25 undrar nu internet om Leo någonsin dejtat någon över 25...

Quinta Brunson tvingades hålla tacktal medan Jimmy Kimmel spelade avsvimmad på golvet

När Quinta Brunson skulle upp på scenen för att ta emot sitt pris för manuset till komediserien Abbot elementary presenterades hon av skådisen Will Arnett. Han gjorde en sketch med Jimmy Kimmel som spelade avsvimmad och drogs ut på scen i benen. Skämtet handlade om att han druckit för många skinny margaritas (efter att ha förlorat i sin egen kategori). Men istället för att flytta sig från scenen valde Jimmy Kimmel att ligga kvar.

Annons

Quinta Brunson fick inte bara kliva över honom för att nå mikrofonen utan fick även hålla sitt tal medan Jimmy låg kvar nedanför henne. Hans manöver kritiseras nu starkt på sociala medier. Många anser att han stal strålkastarljuset från Quinta Brunson. Och jag är helt beredd att hålla med. Det ska dock sägas att Quinta Brunson i en intervju efter galan själv säger att skämtet inte störde henne så mycket och att hon ser Jimmy Kimmel som en av komedins gudfäder.

Squid game skrev nominerings– och vinsthistoria

Hittills har enbart tv-serier på engelska nominerats i de mest prestigefyllda kategorierna på Emmygalan. I år bröt Squid game den trenden när den sydkorianska tv-serien dammade in hela 14 nomineringar totalt och vann två priser. Hwang Dong-hyuk fick pris för bästa regi och priset för bästa manliga huvudroll i en dramaserie togs hem av Lee Jung-jae. Squid game vann även fyra Emmys vid Creative Emmy-galan (som hålls utöver huvudgalan och ägde rum den 3 och 4 september).

Se också: 5 gånger kändisar haft likadana outfits
Se också: 5 gånger kändisar haft likadana outfits
Annons