Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Hanna Hellquist gör nya podden P3 psykologen med Lasse Övling

30 aug, 2019 
Hanna Hellquist och Lasse Övling P3 psykologen
Psykisk ohälsa bland unga står i fokus när Hanna Hellquist och radiopsykologen Lasse Övling gör podden ”P3 Psykologen” tillsammans. Varje avsnitt gästas av en ny person och inget problem är för litet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En magisk person som hon kände att hon ville berätta allt för första gången hon träffade honom. Så beskriver Hanna Hellquist sin nya poddkollega. Hon och psykologen Lasse Övling startar podden P3 psykologen.

Många känner säkert igen honom från Radiopsykologen i P1.

– Det har ju funnits i flera år och är väldigt populärt. Men nu finns han även i P3 där jag tror att vi har en annan publik i en annan ålder med andra problem, säger Hanna.

Psykisk ohälsa bland unga

Tanken med podden är att den ska kretsa kring psykisk ohälsa bland unga. I varje avsnitt pratar Lasse med en person som får berätta om sina funderingar och problem. Hanna och Lasse diskuterar sedan vidare utifrån samtalet. Två saker är Hanna tydlig med: Det handlar inte om att recensera någons problem och det är inte hennes egna problem som står i fokus här.

– Jag är väldigt noga med att det inte ska bli att Hanna sitter och mår dåligt med P3-psykologen. För jag har en egen terapeut som jag går till. Man kan ha erfarenhet av såna saker och ändå bara vara programledare.

Annons

Hanna tycker att det tjatas om meningen ”vi måste prata om det”. Hon tycker att vi nått förbi måstet och att vi nu pratar om det.

– Jag har en känsla av att unga människor tar ett sånt ansvar för sitt psykiska mående. Jag tycker mig märka att unga män har ett annat sätt att förhålla sig nu, jämfört med förr. Det är jättebra att det inte är lika stigmatiserat längre. Unga personer är så smarta, har tänkt så mycket och har ofta egna resonemang om varför det är si eller så.

Första avsnittet

I första avsnittet får lyssnarna träffa 24-åriga Frida. Hon vill sluta söka kickar. Efter att hennes mormor dött känner hon att hon inte har något nätverk att luta sig mot.

– Hennes frågeställning och problem handlar om relationer. Hon vill stanna upp och våga vara allvarlig och sårbar med sin partner, om jag sammanfattar det. Och hur fan är man det? Det är också det svåraste man kan göra, att lita på någon så, säger Hanna och fortsätter:

Annons

– Sedan jag slutade dricka har jag insett att det finns en enorm tillfredställelse i att inte vara tillfredsställd. Hade någon sagt det till mig när jag var 22 hade jag bara tänkt ”aja”. Men jag skulle vilja att folk fattade lite tidigare i livet att allt inte måste åtgärdas hela tiden, att det finns en poäng med att längta och vara hungrig.
Tror du att folk mår mer piss idag?

– Det har jag ingen aning om. Det är inte min sak att säga heller. Det är som att sticka upp fingret i luften och gissa. Det får du fråga psykvården om.
Varför vill du göra podden då?

– Det är ett jätteroligt jobb. Jag vet att jag borde säga att det är så viktigt att prata om ämnen som unga kanske inte alltid vågar prata om. Men jag kommer inte säga det. Jag tycker att det är så intressant att höra människorna som ringer in och höra deras formuleringar. Det är så roligt att jobba med Lasse som kommer från ett helt annat ställe än vad jag gör. Jag gör bara saker jag tycker är roligt.
Kan det handla om allt?

Annons

– Det ska vara något som man funderat på och som skaver någonstans. Det behöver inte vara världens trauma men det gör ju ont att vara människa liksom. Varje dag gör det ju ont någonstans i en.
Är du en sån person som blir nervös när saker ska släppas?

– Nej. Borde jag vara det? Nej, det är jag faktiskt inte. Om jag skulle släppa en bok skulle jag vara nervös över recensionerna. Men det här är jag inte så nervös över. Det är bra!

Första avsnittet av P3 Psykologen släpps online måndag den 2 september, klockan 06. Nytt avsnitt kommer varannan måndag i appen Sveriges radio play. Avsnitten sänds även i radio på onsdagar, klockan 21:03.

Läs mer:

Hanna Hellquist: ”Saknaden jag känner är vidrig”

Hanna Hellquist: ”Ett barn? Jag kan knappt tänka så långt”

ELLEs Hanna Hellquist om KonMari-metoden

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons