Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Halsbandsdöden är här – eller? En utredning av den nya trenden på röda mattan

25 jan, 2023 
AvLouise Berglund
Margot Robbie, Selena Gomez och Kylie Jenner på röda mattor
Galasäsongen är i full gång. På Tiktok har man noterat en trend – eller avsaknaden av en. Allt färre kändisar väljer att bära halsband på röda mattan. ELLEs Louise Åström Tiktokforskar om lågkonjuktursmodet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
FRÅN SMALA STRECK TILL BUSKIGA BRYN Se kändisarnas ögonbryn på 90-talet vs nuBrand logo
FRÅN SMALA STRECK TILL BUSKIGA BRYN Se kändisarnas ögonbryn på 90-talet vs nu

Min ohälsosamma kvällsrutin som består av att scrolla Tiktok tills min telefon laddar ur har givit mig ny information.

Enligt flera användare som analyserat looks på de röda mattorna syns en tydlig trend bland Hollywoods elit: Kändisarna har slutat använda halsband.

Fenomenet går under begreppet no necklace. Och kallas också för the disappearance of necklaces, halsbandets försvinnande. Även om det låter som ett brädspel så verkar det ligga något i det nya konformativa beslutet kring stylingen.

Annons

Margot Robbie, Hailey Bieber, Aubrey Plaza, Taylor Swift, Kourtney Kardashian, Katie Holmes, Zoe Kravitz, Kylie Jenner och Selena Gomez. Listan över kändisarna som valt att skippa halsbandet på de röda mattorna den senaste tiden blir bara längre.

Därför har kändisarna slutat använda halsband – teorierna bakom

Teorierna kring varför det blivit såhär går isär. Ett förslag är att det experimenteras mycket mer med texturer och former i kläderna. Både krom och spets är trendigt 2023 vilket skulle kunna vara ett tecken på att ett halsband inte behövs för att lyfta en outfit lika mycket som om kändisen till exempel bar en enfärgad blazer.

Annons
@emilycarmeli

Thoughts on this no necklace fashion trend theory?! 2023 fashion trend predictions: my theory on why weve been seeing fewer necklaces on celebrity red caret looks is because of the rise if interesting silvers, chrome, different textures, hardware on fabric, sheers, etc. this has allowed the clothes to take center stage without of relying so much on the chunky gold, diamonds, etc. #greenscreen #fashiontiktok #trendpredictions #fashiontrends #fashionprediction #redcarpet #haileybieber #accessories #2023trendpredictions #2023fashiontrends

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

En annan möjlig förklaring skulle kunna vara det faktum att 2000-talet är tillbaka med full effekt. Framför allt idealet med det vidriga namnet heroin chic. Där nyckelbenen tragiskt nog är mer av en accessoar än halsbandet.

@ladymollyelizabeth

The disapearance of necklaces in red carpet fashion. Are we team necklace or not?

♬ Sunday - HNNY

En tredje teori är att försvinnandet av halsbanden helt enkelt är en mellanperiod för att bana väg för det som komma skall: chunky halsband i flera lager. En form av palettrensare precis som på fina restauranger. Den tillfälliga halsbandsdöden skulle isåfall vara modevärldens citronsorbet.

Annons

Den mest rimliga förklaringsmodellen är kanske ändå intåget av recession core. Översatt blir det tyvärr ett så underbart trist ocoolt svenskt uttryck som lågkonjukturs-mode. En recession definieras som en mild lågkonjunktur. Alltså det som kommer innan det som brukar kallas för en depression.

Recession core gör oss mindre extravaganta

I svallvågorna efter pandemin var maximalism på tapeten. Loungekläderna blev utbytta mot starka färger och dramatiska silhuetter. Efter åren i myskläder längtade vi helt enkelt tillbaka till världen och festen. Men det verkar inte bättre än att pendeln nu svängt mot minimalism. Som en reaktion på den ekonomiska krisen och det nuvarande världsläget blir våra looks mer sobra. Folk tenderar att bli mindre flashiga. Men vi ska inte glömma att de rika fortfarande är rika. Istället för att köpa en dyr väska med ett monogram köps en lika dyr tröja men utan monogram. De som vet, de vet-beteendet som vi människor ägnar oss åt.

Annons

Så vad innebär halsbandsdöden för oss vanlisar? Vi alla minns väl Miranda Priestlys föreläsning om urval i filmen Djävulen bär Prada? När Andy, i blå tröja fnissar åt att hon tycker att två bälten ser exakt likadana ut och blir uppläxad av Miranda. Hon berättar om när två stora lyxvarumärken visade plagg i azurblått. Plötsligt syntes samma nyans hos åtta andra designers. Sen hakade de kommersiella kedjorna på. Med andra ord: konceptet trend. Poängen är att Andy tror att hon valt sin blå tröja själv, när det istället är modevärlden som påverkat utbudet hon haft att välja på.

Annons
Miranda Priestly i Djävulen bär Prada
Meryl Streep i sin legendariska roll som Miranda Priestly i Djävulen bär Prada.

Om vi använder samma logik ser vi ju exakt samma händelseförlopp med halsbandsdöden. Hollywoodeliten börjar skippa halsbanden i stylingen på röda mattorna. Allt fler stora namn går på galor utan halsband. Trenden diskuteras vitt och brett på Tiktok i klipp med hundratusentals likes. Jag skriver en lång sammanfattande text. Som du nu läser. Kanske tänker både du och jag en gång extra innan vi hänger på oss vårt favorithalsband inför nästa fest – och så skapas en trend.

Annons