Håkan Hellström väljs in i Swedish Music Hall of Fame

17 apr, 2020 
AvNina Nyström
Håkan Hellström
Håkan Hellström, Max Martin och åtta andra musiker äras med att väljas in i Swedish Music Hall of Fame. "I så fint sällskap. En tackar och bockar!" säger Håkan Hellström.
Annons

Grundtanken bakom Swedish Music Hall of Fame är att hylla rikedomen i den svenska musikskatten och att bygga broar mellan generationer. Priset har delats ut sedan 2014 och detta är sjätte gången man gör ett inval. Juryn består av tungt sakkunniga musikjournalisterna Lars Nylin (ordförande), Fredrik Strage, Petra Markgren Wangler, Stefan Wermelin och Tara Moshizi.

På grund av coronapandemin presenterades årets invalda artister på en digital presskonferens morgonen den 17 april, i stället för i Slaktkyrkan i Stockholm. Den traditionsenliga prisutdelningsceremonin kommer dock att genomföras i oktober i stället.

De tio som väljs in i år är förutom Håkan Hellström och Max Martin: Pugh Rogefeldt, Lill Lindfors, Infinite Mass, Povel Ramel, Tant Strul, Karin Dreijer, Georg Riedel och Ingela ”Pling” Forsman.

Håkan Hellström: ”I så fint sällskap. En tackar och bockar!”

I motiveringen konstaterar juryn att Håkan Hellström ”blivit en institution av högst annorlunda slag, med en unik begåvning att sätta små pricksäkra ord på stora känslor”.

Annons

Håkan Hellström säger i en kommentar:

”Att få någon att nynna på ens melodi är det finaste pris man kan få som låtskrivare, och att få en sån här utmärkelse är inte illa det heller. Och i så fint sällskap. En tackar och bockar!”

För att bli invald måste man ha skivdebuterat 20 år tidigare – och i år firar Håkan Hellström just 20 år som folkkär artist.

Max Martin invald i Swedish Music Hall of Fame

Max Martin
Max Martin är van att få utmärkelser och har mottagit bland annat Grammys och Polarpriset.

En annan som hedras med en plats är stjärnproducenten Max Martin, som under åren samarbetat med en lång rad världsartister, exempelvis Justin Bieber, Katy Perry, Pink och Britney Spears. Nyligen fick han sin tjugotredje listetta på den amerikanska Billboardlistan med The Weeknds superhit Blinding lights.

Annons

”Flera av de som haft Max Martin som mentor har blivit nästintill lika framgångsrika själva. Men bara nästintill då hans framgångar är alltför spektakulära för att kunna upprepas.” skriver juryn.

– Jag känner mig otroligt tacksam och hedrad över att få bli invald i Swedish Music Hall of Fame. Det betyder oerhört mycket så klart. Jag hade önskat att vi hade kunnat göra det här på plats, men nu är det som det är och då får vi ta det så här helt enkelt, hälsar Max Martin.

Invalda i Swedish Music Hall of Fame sedan tidigare:

ABBA, Robyn, Roxette, Kent, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Ulf Lundell, Evert Taube, Ebba Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk, Carola Häggkvist, Magnus Uggla, Entombed, Ted och Kenneth Gärdestad, Monica Zetterlund, Jussi Björling, Neneh Cherry, Anders Burman, Peps Persson, Alice Babs, Yngwie Malmsteen, Gullan Bornemark, Siw Malmkvist, Karl Gerhard, Leila K, Sven-Ingvars, Owe Thörnqvist, Monica Dominique, Denniz Pop, Barbro Hörberg, Lill-Babs, Looptroop Rockers, Britt Lindeborg, Calle Jularbo, The Cardigans, Merit Hemmingson, Ola Håkansson, Kai Gullmar, Europe, Marie Bergman, Titiyo, Doris Svensson, Stina Nordenstam, Jan Johansson och Broder Daniel.

Annons

Foto: TT

Källa: DN

LÄS MER:

Annons