Gwyneth Paltrow i stor intervju: Coldplays musik är fantastisk

Gwyneth Paltrow i stor intervju: Coldplays musik är fantastisk

Oscarsvinnande skådespelare. Bästsäljande kokboksförfattare. Framgångsrik affärskvinna. 
Gwyneth Paltrow 
slutar aldrig 
att utmana sig själv – och hon har 
aldrig mått bättre.
30 april, 2017

Av Laura Somoza Foto IBL

Perfektion. En inte helt ovanlig kommentar på Gwyneth Paltrows Instagram. Och visst ser hennes liv nästan irri- terande perfekt ut. Uppväxt som Hollywood-adel (mamma är skådespelaren Blythe Danner, pappa producenten och regissören Bruce Paltrow) har hon spelat i mer än 40 filmer, där titlar som Hook (1991), Seven (1995), The talented mr Ripley (1999), Iron man (2008) och – inte minst – Shakespeare in love (1998), som gav henne en Oscar, sticker ut.

Sedan 2008 är hon dessutom en framgångsrik affärskvinna, med livsstilssajten Goop.com i centrum. Där delar hon och redationen med sig av tips och kunskap inom allt från mode, skönhet och shopping till resor, hälsa och kultur – en business som lett till både flera kokbokssläpp och den nylanserade, till stora delar ekologiska, skönhetslinjen Goop by Juice Beauty.

Det var också på Goop.com som hon för tre år sedan släppte nyheten att hon och Coldplaysångaren Chris Martin skulle gå skilda vägar, men ex-mannen dyker fortfarande upp på gulliga bilder tillsammans med barnen Apple och Moses i hennes Instagramfeed. Det hela skulle vara outhärdligt – om hon inte verkade så genuint lycklig.

– Jag tror verkligen på ödet. Om jag inte gjorde det skulle livet framstå som så sorgligt och kaotiskt, det är bättre att tro på att du faktiskt befinner dig på rätt plats. Jag känner mig alltid som mest tillfredsställd när jag är precis där Gud vill att jag ska vara, säger hon när ELLE träffar henne i Madrid, Spanien.

En filosofi som för tankarna till en av hennes 90-tals- filmer, där en enda liten händelse blir avgörande för hela livets gång …

– Ja, det är precis som i Sliding doors! Två liv i ett ögonblick, svarar hon entusiastiskt.

Du har inte stått stilla en minut sedan du landade – du måste vara väldigt trött?

– Ja! Jag skyller på jetlag … Jag har inte sovit ordentligt på en vecka. Det är fruktansvärt, i natt vaknade jag klockan ett, sedan vid tretiden, sedan klockan sex … Jag kunde bara tänka: ”Snälla sluta!”

Du ger ett väldigt spontant intryck, men hur är Gwyneth under ytan?

– Alltså, jag har många brister. Exempelvis skulle jag behöva jobba på mitt tålamod – jag försöker alltid hantera för många saker samtidigt: ta hand om mina barn, arbeta, laga mat, allt möjligt … Det är verkligen min tydligaste brist – att jag är otålig. Min största styrka – tror jag – är att jag är en bra vän. Mina väninnor säger att om de har ett problem och behöver någon att prata med så är det mig de ringer. Jag finns alltid där för dem.

Hur resonerar du kring ålder i din bransch?

– Jag älskar att vara 44 år gammal. Jag var så himla stressad över att fylla 40; vid 38 och 39 kunde jag inte sluta tänka: ”Gud, vad kommer att hända när jag fyller 40 …?” (Hon slår dramatiskt ut med armarna och skrattar.) Och nu är jag så lycklig – och så mycket mer avslappnad och bekväm. Jag bryr mig inte om vad andra säger om mig och mitt liv, och jag struntar i de fina linjerna i ansiktet. För mig var det en gåva att fylla 40. Jag brukar säga att när en kvinna når den åldern är det som att hennes mjukvara plötsligt uppdateras, vilket gör att hon känner sig mer öppen och avspänd. Man slutar lägga fokus på ovidkommande detaljer.

Ser du dig själv som en ELLE-kvinna?

– Haha, vad menas med det? (Hon ler ett finurligt leende.) Jag har jättestor respekt för tidningar som värderar och lyfter fram kvinnor i alla åldrar. Det är underbart. Jag är mamma, jag är yrkeskvinna, jag är en vän … Jag tror jag försöker säga att jag är fullständigt normal!

Du är ansiktet utåt för smyckesmärket Tous – vilket är ditt eget mest värdefulla smycke?

– Mina barn! Helt klart, de är mina juveler. De är mitt allt, skälet till att jag går upp på morgnarna. Att vara mamma är det viktigaste jag har gjort i mitt liv och tack vare det så är mitt hjärta fyllt till brädden. Det är fantastiskt.

Precis före fotograferingen såg jag dig prata med dem via Face- time.

– Ja, jag brukar alltid ringa på morgnarna när jag är ute och reser, för att väcka dem och prata lite.

Jag tänker mig att de har sett dig i Hook där du spelade Wendy?

– Det har de faktiskt inte gjort, kan du tänka dig?

Men Seven har de väl sett?

– Men självklart inte! Aldrig! Det finns ett par av mina filmer som de aldrig kommer att få se …

Du, Apple och Moses går ofta på Coldplays spelningar. Vilken är din favoritlåt?

– Allihop! Vi älskar Chris, och hans musik är fantastisk. Den resa han har gett sig ut på är helt makalös. Det finns ingen låt jag inte gillar, och det är likadant med barnen. De kan varenda textrad och slutar aldrig sjunga när vi går på hans konserter.

Du är skådespelerska, mamma – och entreprenör. Tillbaka till 2008 – hur kom det sig att du startade Goop?

– Jag bodde i London, barnen var små och jag hade ingen riktig lust att resa omkring på olika filminspelningar. Men samtidigt är jag en kreativ och aktiv person, så jag bestämde mig för att bara göra något. Nästan av en slump startade jag en hemsida och i dag – det känns nästan ofattbart att säga det – är det 50 personer som jobbar med det här projektet.

Och du leder hela arbetet?

– Ja, jag är plattformens hjärta. Det är intressant, för jag sköter den kreativa delen, men har också börjat ta mig an en del affärsutveckling, vilket är lite komplicerat. Men jag älskar att lära mig nya saker och se att vi fortsätter växa. Jag är på en väldigt passionerad plats i livet, och väldigt, väldigt lycklig.

På Goop.com delar du med dig av olika sorters råd. Vilket är ditt bästa vardagstips?

– Jag vet inte hur jag ska uttrycka det … Men när allt kommer omkring handlar det om att vara sig själv. Jag tänker ofta på att jag har förlorat mycket tid för att jag har låtit bli att säga saker som behövdes sägas. Vi kvinnor är lite så, vi vill inte skada någon eller vara för starka – och i vissa fall kan det leda till att hela livet passerar utan att vi är våra sanna jag. Det är vad jag har lärt mig efter alla dessa år.

Och ditt bästa recept?

– Ugnsrostad kyckling. Jag gillar att det är så lätt att laga, för mig är det som snabbmat. Du bara kör in en form i ugnen med kyckling och potatis och så är det klart. Jag älskar det, och lagar det hela tiden.

Skulle vi någonsin komma på dig med pizza och film under en filt i soffan?

– Absolut! Och ett glas gott vin.