Grotescos Emma Molin om metoo: "Jag tycker inte att vi har pratat klart"

Emma Molin sommarpratar om feminism i Sommar i P1 i augusti.

Metoo-rörelsen fortsätter att engagera och i årets Sommar i P1 kommer flera av de kvinnor som har uppmärksammats under metoo att sommarprata. Bland annat den före detta ständiga sekreteraren Sara Danius, journalisten Katarina Wennstam och Filminstitutets vd Anna Serner. Men också, så klart, kvinnan bakom det hyllade avsnittet "Ladies night" med Grotesco: Emma Molin.
26 juli, 2018

I höstas skrev skådespelaren och manusförfattaren Emma Molin det nu kultförklarade Grotesco-avsnittet Ladies night. Ett avsnitt som delvis baserades på egna erfarenheter som kvinna i en svensk humorgrupp och som handlade om att ständigt bli motarbetad av en patriarkal mansklubb.

Innan avsnittet skulle sändas var hon nervös. Tänk om ingen skulle känna igen sig? Men samma vecka som Ladies night sändes på SVT briserade #metoo, och det var oundvikligt att dra paralleller mellan den nya folkrörelsen och Emma Molins avsnitt. Hon var inte ensam.

– Att Ladies night sammankopplades med #metoo gjorde ju vår historia mycket, mycket starkare – men tajmingen var både fantastisk och komplicerad. Det svåra var att bli ”patriarkatets posterboys” som männen i våran grupp faktiskt ställde upp på att vara just då, förklarar hon.

Klipp från Grotescos Ladies night:

Den 12 augusti debuterar Emma Molin som sommarpratare och hennes engagemang kring kvinnofrågor fortsätter att göra avtryck.

– Det är ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det känns som att man inte kan lämna det här året bakom sig utan att ha pratat om det här ordentligt. Jag tycker inte att vi har pratat klart.

Vad kommer vi att få höra i ditt sommarprat?

– Jag ska prata om mina erfarenheter i underhållningsbranschen och om hur det är att vara kvinna och inte få tillgång till det som krävs för att bli hörd. Jag kommer att prata mycket om hur det är att hitta sin egen röst, och hur jag har hittat min egen röst… Om jag ens har hittat min egen röst? Det kommer helt enkelt att handla om mitt sökande efter mina egna röst i ett sammanhang där folk har väldigt starka röster överlag.

Vad har metoo betytt för dig?

– Det är underbart! Det är så fantastiskt att få vara med om den här revolutionen. Den är makalös. Makalös!

Emma Molins sommarprat sänds den 12 augusti i Sommar i P1. Du hittar avsnittet här!

Läs mer: De är årets sommarpratare 2018 – hela listan