Gina Dirawi debuterar som författare – romanen släpps 2020

Gina Dirawi debuterar som författare – släpper boken Paradiset ligger under mammas fötter

Gina Dirawi har bestämt sig för att lägga programledarjobbet på hyllan ett tag. Anledningen till varför är för att hon i stället vill satsa på att bli författare. Här är allt vi vet om debutromanen Paradiset ligger under mammas fötter.
22 oktober, 2019

Sedan Gina Dirawi slog igenom på Youtube 2009 har hon hunnit med både det ena och det andra. 2011 ledde hon Melodifestivalen för första gången – och sedan dess har hon programlett flera av de allra största tv-sändningarna i Sverige. Därtill har hon arbetat som både komiker, skådespelare och artist.

Det senaste året har det dock varit ganska tyst kring Gina Dirawi – och nu vet vi varför. På Instagram avslöjar hon nämligen att hon bestämt sig för att testa vingarna på nytt och debutera som romanförfattare.

Det handlar Paradiset ligger under mammas fötter om

Gina Dirawis debutroman kommer att heta Paradiset ligger under mammas fötter. På sociala medier skriver hon att hon arbetat på boken i fyra år, och att hon ”slitit, gråtit och levt i konstant ångest och lidande över att bygga den här världen”.

Planen är att boken ska ges ut av Norstedts förlag i mars 2020, och i ett pressmeddelande berättar Gina Dirawi vidare om skapandeprocessen:

– Jag började skriva boken i en tid i mitt liv där jag kände mig kvävd. Jag tyckte att världen jag verkade i hade för många regler, var för endimensionell och ängslig, och att jag som människa inte fick plats. Så jag valde att skapa en egen värld där jag fick umgås med människor jag kände igen mig i, säger Gina Dirawi.

Paradiset ligger under mammas fötter utspelar sig i Norrland och i ett palestinskt flyktingläger i Beirut, och berättelsen kretsar kring huvudpersonerna Mila, Nour och Mona. Boken berör vänskap och orättvisor, och avhandlar teman som feminism, psykisk ohälsa och kulturkrockar.

– Det här är en historia om vänskap och kvinnor som vill forma sina egna liv. Boken speglar hur mycket de får kämpa för att hitta sig själva i en värld där man ständigt motarbetar dem som inte vill leva enligt den endimensionella schablonbild som de tilldelas. De bryter mot reglerna, villigt och motvilligt, men inser snabbt att priset är högt. För vad brukar världen göra med kvinnor som vill ha mer än det som serveras? säger Gina Dirawi.

Foto: Ola Axman/TT

Läs mer:

Gina Dirawi: ”Man kan aldrig rå för vem man blir kär i men jag hade föredragit om han delade min religion”

Tre författare om hur de använt mode i sina romaner

17 biografier och memoarer av kvinnliga författare