Elle reagerar på sista avsnittet av gift vid första ögonkastet

Gift vid första ögonkastet

Den stora dagen är här! I Det sista avsnittet av Gift vid första ögonkastet får vi veta om paren vill fortsätta vara gifta eller inte, dessutom får vi se vad som hänt med deltagarna 8 månader efter att kamerorna slocknat. ELLEs Helle Schunnesson kommenterar och analyserar!
09 april, 2021

Nu är stunden kommen, paren har tagit sig igenom en månads äktenskap och det är dags för beslut. Jag tycker att den här säsongen har varit sjukt bra och man har varit väldigt engagerad i alla paren. Men de senaste två, tre avsnitten har det väl inte hänt så jättemycket nytt? Det känns som att dynamiken satte sig ganska snabbt hos paren och deras relationer har inte förändrats så mycket efter det, och därför har det inte varit några superstora frågetecken när det kommer till parens framtid.

Vi kan ju inte prata om kvällens final utan att inkludera “Vad hände sen”-avsnittet. Jag fattar inte hur man skulle kunna säga något annat än “ja” framför ett tv-team och 3 psykologer, så frågan är ju vad som händer när lamporna slocknar! Vi river av hela grejen med både beslut och extra-avsnittet helt enkelt!

Susanna och Johan

Sista avsnittet på säsongen har jag alltid lite av en get to the point-känsla, i 40 minuter ska vi vanka av och an när vi egentligen vet att det klart att Susanna och Johan inte kommer fortsätta vara gifta?

Gift vid första ögonkastet

Har den det, tho?

Visst, deras relation har picked up den sista veckan, och man ser hur Susanna anstränger sig så in i helvete för att få till trevlig, avslappnad stämning mellan dem, men det känns mer som en stel men artig frukost dagen efter ett one night stand man ångrar än en potentiell kärlekshistoria.

Gift vid första ögonkastet

Kan någon ge denna kvinna ett youtube-konto.

Susannas mormor är matchens MVP och frågar Susanna om hon känner det där pirret i magen när hon är med Johan – för om inte, så är det typ inte lönt. Jag känner nu att vi kan byta ut alla experter mot Susannas mormor? Hennes fråga om hjärtklappning och tindrande ögon kommer man nog längre på än oändliga timmar hos parterapeut där man ska klura ut ett gemensamt språk, lösa problem och hitta vägar framåt. Är man kär så är man kär, och är man inte så är man inte det. Varsågod för vardagsfilosofi. Also: Dance like nobody's watching.

Gift vid första ögonkastet

Susanna gav äntligen upp drömmen om en skogshuggarman och hittade då sitt livs kärlek direkt.

I “Vad hände sen”-avsnittet så kommer Susanna vandrande med man och hund – här har det hänt GREJER. Det här tv-programmet verkar vara den ultimata kontaktannonsen, för sekunden kamerorna slocknar överöses deltagarna med förslag från kärlekstörstande tittare?

Jag gillar greppet med att Anton och Sofia åker runt och träffar de andra deltagarna, men också lite stressigt för de som valde att skilja sig att sitta och bli utfrågade av de där lyckliga 12-åringarna? Jag hade typ satt en peruk på min syrra och varit så “Detta är min nya fästman så jag är superlycklig och kär och mitt liv är perfekt <3”.

Men Susanna verkar ju hur nöjd som helst och jag tror inte Johan kommer ha något problem med att hitta sin kärring han heller! Stort tack och lycka till!

Lars och Elinor

Lars och Elinors kurva är väl den som fluktuerat mest, i början kändes de som det absolut starkaste paret med liknande livsstil och intressen. Men sen har de fastnat i tjafs och Elinor har hittat fel på fel på relationen medan Lars haft svårt att öppna upp.

Gift vid första ögonkastet

Ett snäpp upp från att bli kallad för "regeringen"?

Första scenen med Lars och Elinor där Lars öppnar dörren och säger “Hustrun!” säger väl allting. De har ingen kemi? Så de kan liksom resonera fram och tillbaka all they want, men för en van tittare är det ganska lätt att se att det finns inget att bygga vidare på här.

Lars och Elinor är dock inte lika insiktsfulla som en backseat driver som mig, utan vill fortsätta vara gifta. Dock såg det lite ut som att Elinor ångrade sig och ville ta tillbaka sitt “I do” när Lars drog fram sina cue cards med världens längsta tal som han läste upp innan han gav sitt svar?!

Gift vid första ögonkastet

"Really bitch, du kan inte bara säga ja eller nej?"

Det slutar i alla fall lyckligt, båda vill fortsätta vara gifta och experterna tittar nöjt på varandra: We did it, Joe! Applåder och champagne, hurra hurra. Förlåt min skepsis, men jag vet ju (eftersom jag alltid vet bäst) att de kommer göra slut sekunden de går därifrån. Och föga förvånande, i “Vad händer sen”-avsnittet så har de inte bara gått skilda vägar, utan Elinor har hunnit köpa lägenhet med en annan man?! The devil works hard, but Elinor works harder.

Gift vid första ögonkastet

Elinoooor, så underbart att få se henne så glad och kär! Jag sa nyligen till en kompis att det bara är freaks som superlikear och att man aldrig ska likea tillbaka men nu har jag börjat ifrågasätta det!

Lars är helt on brand och vinterbadar med sitt ex efter uppbrottet. Det är ju alltid hemskt när den andra går vidare snabbare än en själv men han verkar ta det hela med ro. Jag tror helt ärligt inte han måste vänta många veckor innan han blir uppraggad av någon sexig ögonpatient som också älskar att cykla och inte prata om känslor.

Anton och Sofia – vårt bästa tacopar

Tacoparet är det par som varit mest stabila genomgående under säsongen, och trots att de stått för årets mest ikoniska konflikt (Björn Rosenström-bråket) så lyckades de även jobba sig ur den tillsammans, och det känns som att Anton faktiskt inte hade något problem med att slipa bort den där osofta delen av sig själv.

I dagens avsnitt facetimar Anton med Alingsås-kompisen som eldade på den där fighten, och även nu vill han fuck shit up och förklara för Anton att “sånna som vi” hör inte hemma i Stockholm. Men Anton är så tuff och förklarar att han både åkt Voi och druckit islatte så han känner sig inte så säker på det. SÖT! Förutom kärlek så hoppas jag också att Anton kan hitta lite skönare kompisar?

Gift vid första ögonkastet

Then don't YOU go to Paris with him! (Tar du inte den referensen kan vi tyvärr inte vara vänner)

Idag får vi även större inblick i förra veckans sex-problematik. Anton kämpar mer känslan att vara otillräcklig i sängen, och det förtar glädjen med sex. Det var ju starkt att han vågade dela med sig av det! Och jag blev så förvånad? Jag tycker ett vanligare problem är att män känner sig på tok för nöjda med sig själva och anstränger sig 0,0% eller typ tar sina moves från porr som inte direkt är gjord med kvinnors anatomi i åtanke? Fan, nu kanske det är jag som bidrar till orimliga samhällsideal för män, förlåt! You’re doing amazing, sweety.

Gift vid första ögonkastet

Måste och måste, men det är ju kul om ni försöker.

Äntligen får vi i alla fall se tacoparet säga ja till varandra för andra gången, och aldrig har något känts mer rätt. Det enda jag var orolig över var ju var de skulle ta vägen, och när Sofia berättar att hennes utbildning kommer vara på distans och hon därför kan göra Anton sällskap i Alingsås fick jag lite spel. Hon är en ung kvinna mitt i livet?! Hon har inget där att göra!

Detta ordnade ju dock upp sig snart, när vi i “Vad hände sen”-avsnittet fick veta att paret flyttat till Stockholm med hjälp av en liten skojig sketch! Dessutom visar det sig att Anton och Sofia typ är nya Kalle och Brita och har byggt en husbil som de åker land och rike med?!

Gift vid första ögonkastet

Ge dem ett hemmafixarprogram på SVT, helst igår.

Detta är typ nya Renées brygga eller vad det heter, Anton och Sofia åker runt och pratar med singlar om varför det tog slut och äter kebab tillagad på stormkök. 10/10 would watch!

Gift vid första ögonkastet

Det alla relationer behöver: Lite tacokrydda <3

Nu fylls man med den stora tomhet som kommer när något är slut. Vad ska vi nu titta på? Ska vi behöva ta tag i våra egna relationer istället för att tycka och tänka om andras? I år har det också förts en metadiskussion som handlat om oss som diskuterar programmet, hur hård får man egentligen vara och tar man verkligen hänsyn till att det är vanliga människor som blottar sig i GVFÖ?

Även om tonläget såklart kan vara hårt tycker jag ändå det varit en fin stämning bland alla som tittat och pratat med mig i alla fall, man är så investerad i de här personerna och deras relationer, och man ser sig själv i dem, både deras styrkor och svagheter. Och jag hoppas man också genom de här analyserna fått anledning att tänka en gång till, och mer lite tur fått nya tankar och insikter som inte slog en första gången man tittade. Jag har älskat att prata med er och hoppas vi snart hittar ett nytt program att uppslukas av. Tack för den här säsongen!

Bild: SVT

ELLE reagerar på Gift vid första ögonkastet avsnitt 7

ELLEs Helle Schunnesson reagerar på gift vid första ögonkastet avsnitt 6

ELLEs Helle Schunnesson reagerar på Gift vid första ögonkastet avsnitt 5