Frostlåten "Let it go" kan vara ett plagiat – lyssna själv och jämför

Frostlåten "Let it go" kan vara ett plagiat – lyssna själv och jämför

Jaime Ciero har stämt Disney för plagiat. Han menar nämligen att låten "Let it Go" är ett plagiat av den chilenska låten "Volar". Vad tycker du – finns det likheter?
27 november, 2017

Disneys dundersuccé Frost (2013) kammade hem både en Oscar och en Golden Globe i kategorin ”Bästa animerade film” samt en Oscar för ”Bästa sång” när det begav sig. Den är helt sonika den mest framgångsrika och mest inkomstbringande animerade filmen någonsin. Se bara på listan över Sveriges mest populära namn där Elsa toppade listan två år på raken efter premiären!

Läs också: Disney: Då kommer Frost 2 att ha premiär

Kul, tänker många – men inte artisten Jaime Ciero från Chile. Han menar nämligen att den Oscarsvinnande låten Let it Go (eller Slå dig fri som den heter på svenska) är ett plagiat av hans egen låt, Volar. Nu, fyra år efter premiären, har Ciero stämt filmbolaget Disney, sångerskan Idina Menzel och Demi Lovato som släppt låten som singel.

Jaime Ciero – Volar

https://youtu.be/qu-biRtYEcU

Idina Menzel – Let it Go

Och visst kan man förstå hans bitterhet. Filmen har spelat in ungefär 10 miljarder kronor, och alla som har träffat ett barn åtminstone en gång de senaste tre-fyra åren har inte kunnat undgå att höra låten Let it go. Och det har alltid låtit ungefär så här:

Artikeln publicerades först på Cafe.se.