Frida Gustavsson: ”Jag finner skönhet i det enkla”

Frida Gustavsson i filmen Tigrar

Foto: Kimberly Ihre
Vibeke. Så heter karaktären Frida Gustavsson spelar i filmen Tigrar. ELLE passade på att ställa fem snabba frågor till henne om inspelningen, den tidigare modellkarriären och om fästmannen Marcel.
25 augusti, 2021
1:51

Efter reklamen: 5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrig

(1:51)

Slå på ljud

Fotboll, fester och pengar. Men också droger, psykisk ohälsa, press och historien om en galen industri och den mörka baksidan av elitidrott. Ronnie Sandahls film Tigrar är baserad på den självbiografiska boken I skuggan av San Siro, skriven av Martin Bengtsson.

Det handlar filmen Tigrar om

Handlingen kretsar kring Martin, som spelas av Erik Enge. Han ska bli fotbollsproffs och det ser ut att gå vägen. Han säljs till en italiensk fotbollsklubb och det som först verkar vara en dröm blir snabbt något helt annat. Plötsligt handlar det inte om vinst och förlust utan om liv och död. Lagkamraterna vill se honom misslyckas på de stora arenorna. Mitt i allt detta, på en fest i Milano, träffar han Vibeke, som spelas av Frida Gustavsson.

Tigrar är Sveriges Oscarsbidrag 2021

Tigrar har redan vunnit pris för bästa nordiska film och bästa skådespelare på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Under en pressträff i filmhuset den 21 oktober avslöjades dessutom att filmen Tigrar är Sveriges bidrag till en Oscar i kategorin Bästa internationella film. Valet stod mellan Tigrar, Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén och Erik Poppes Utvandrarna. Men det blev alltså Tigrar som knep den åtråvärda nomineringen till sist.

Frida Gustavsson och Erik Enge i filmen Tigrar

Frida Gustavsson som Vibeke och Erik Enge som Martin i filmen Tigrar.

Fem snabba frågor med Frida Gustavsson i Tigrar

Frida Gustavsson som tidigare jobbade som modell satsar nu stort på skådespeleriet. Förutom rollen som Vibeke syns hon i en av huvudrollerna i säsong två av Netflix Vikings: Valhalla som spelats in på Irland.

ELLE passade självklart på att ställa fem snabba frågor till Frida Gustavsson.

1. Hur var det att spela Vibeke i Tigrar?

– Det var underbart! Ronnie Sandahl är verkligen en gåva att jobba med som skådespelare. En manusförfattare och regissör med otrolig nerv och skärpa. Och sen jordens finaste kollegor både framför och bakom kameran.

2. Vilken är den största utmaningen i skådespeleriet tycker du?

– Den största utmaningen är densamma som den största glädjen, att ingen dag eller karaktär är den andra lik. Det kräver en enorm flexibilitet både på och av inspelning samt en enorm nyfikenhet och vilja att lära sig.

3. Hur ser du på din modellkarriär idag?

– Som en komplex tid av mitt liv. Å ena sidan har min karriär öppnat en massa dörrar och möjligheter som jag troligtvis aldrig hade exponerats för medan det finns så mycket som är problematiskt och fel i branschen. Jag kan se tillbaka på en karriär fylld av osäkerhet och utveckling, höga toppar och djupa dalar.

4. Vad är skönhet för dig?

– Det vackraste som finns är enligt mig naturen med alla dess små skiftningar och bristningar. En solnedgång, ett daggklätt fält, en norrländsk skog. Jag finner skönhet i det enkla och okonstlade, i en stillhet, i det opretentiösa.

5. Det bästa med din fästman, Marcel?

– Hans enorma hjärta, hans integritet och hans humor.

Tigrar hade biopremiär den 27 augusti.