Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Från Lejonkungen till Aladdin – här är Disneyfilmer då och nu

19 mar, 2020 
AvStina Dahlgren
Emma Stone som Cruella De Vil
Allt fler Disneyfilmer görs i otecknade versioner. Vi har samlat en mängd bilder och jämfört originalet med deras live action-kopia.
Annons
Våra topp 5 teckande DisneyfavoriterBrand logo
Våra topp 5 teckande Disneyfavoriter

Genom åren har filmbolaget Disney gett oss hundratals klassiska och älskade filmer. Eller vad sägs om bland annat Lejonkungen, Frost, Pocahontas, Askungen samt Skönheten och odjuret.

Disney gör otecknade versioner av sina klassiker

Det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att filmbolaget gör nya, otecknade versioner av de gamla klassikerna. En av de allra första filmatiseringarna av en gammal Disneyfilm var 101 dalmatiner som man gjorde med Glenn Close i rollen som Cruella De Vil redan 1996.

Under 2010-talet har vi fått se filmer som Skönheten och odjuret, Djungelboken, Alice i underlandet, Aladdin och Lejonkungen gå från tecknat till vad man kallar för live action remakes. Här nedan har vi samlat några av de filmer och karaktärer man har gett nytt liv och jämfört dem med deras tecknade föregångare:

Djungelboken

Mowgli i djungelboken med Baloo
Djungelboken.

2016 kunde biobesökarna se pratande björnar och en livs levande Mowgli på vita duken. Det tecknade originalet släpptes 1967 och är än i dag en av Disneys allra största klassiker.

Annons

Aladdin

Jasmine från Aladdin
Tecknade Jasmine i Aladdin vs otecknade.

 

Aladdin
Tecknade Aladdin vs den otecknade.

 

Anden från Aladdin
Tecknade Anden från Aladdin vs den otecknade.

För snart ett år sedan var det premiär för den tecknade versionen av Aladdin. Nog för att vi älskar både Naomi Scott som spelar Jasmine samt Mena Massoud i rollen som Aladdin, men det var ändå Will Smith som gjorde störst succé i rollen som Anden.

Annons

Maleficent från Törnrosa

Angelina Jolie som Maleficent
Maleficent.

Maleficent är skurken från sagan om Törnrosa som släpptes 1959. 2014 var det Angelina Jolie som spelade skurken på vita duken.

Skönheten och odjuret

Emma Watson spelar Belle
Belle från Skönheten och odjuret.

2017 gjorde Emma Watson succé i rollen som Belle i Skönheten och odjuret. Filmen släpptes i original 1991.

Annons

Mulan

Mulan från Disney
Mulan.

1998 kom filmen om den modiga Mulan som klädde ut sig till man och gick med i armén för att rädda sin far. Nyligen hade den otecknade versionen premiär i USA med Yifei Liu i rollen som Mulan.

Alice i underlandet

Alice i underlandet
Alice i underlandet.

Tecknade Alice i underlandet från 1951 vs den otecknade versionen från 2010 med Mia Wasikowska i huvudrollen.

Annons

Lejonkungen

Simba i lejonkungen
Lilla Simba döps i Lejonkungen.

1994 kom en av världens mest älskade filmer – Lejonkungen. Låtar som Can you feel the love tonight och The cirkle of life spelas än i dag frekvent. Förra året gick den otecknade versionen av filmen upp på bio och självaste Beyoncé gjorde rösten som Nala.

Kommande otecknade filmer från Disney

101 dalmatiner

Tre Cruella De vil
Cruella De Vil från 101 dalmatiner.

Här ser vi den tecknade Cruella De Vil från originalet av 101 dalmatiner som släpptes 1961, vs de två otecknade. Glenn Close gjorde rollen 1996 och i maj 2021 släpps versionen med Emma Stone i rollen.

Annons

Nyligen släppte produktionen de första bilderna från inspelningen, och fansen fick då för första gången se Emma Stone som Cruella De Vil.

Den lilla sjöjungfrun

Halle Bailey ler
Halle Bailey ska göra rollen som Ariel i Den lilla sjöjungfrun.

Inspelningarna för den otecknade versionen av Den lilla sjöjungfrun ska dra igång under 2020. Det vi vet hittills är att skådespelerskan och sångerskan Halle Bailey spelar huvudrollen som Ariel, och i de övriga rollerna syns bland annat Melissa McCarthy, Jacob Tremblay och Awkwafina.

Foto: TT, Walt Disney

LÄS MER: 

Annons
Annons