Fotografiska fyller 8 år – firar med att släppa unik fotobok

I år firar Fotografiska 8 år. För att sammanfatta sin resa och de 171 utställningar man haft sedan starten släpper Fotografiska därför en unik fotobok, kallad "The Eye".
21 maj, 2018

Sedan öppnandet 2010 har de bästa fotograferna i världen — däribland David LaChapelle, Sarah Moon och Martin Schoeller — alla ställt ut sina verk på Fotografiska. Dessutom har man presenterat spännande nykomlingar som Cooper & Gorfer, Ren Hang och Christian Tagliavini.

Genom omsorgsfullt utvalda fotografier från utställningarna är den nya fotoboken The Eye inte bara en hyllning till Fotografiskas egna resa, utan återger också utvecklingen på området under de år som Fotografiska har funnits där för att utöva sitt inflytande.

– Boken är provocerande och absurd men samtidigt vacker. Vi har mixat 256 bilder från 83 av de bästa fotograferna i världen. The Eye är en hisnande resa genom fotografins värld. Man kan både bli lycklig, provocerad eller fälla en tår. Boken är en härlig mix, berättar Fotografiskas ena grundare (den andre grundaren heter Jan Broman), Per Broman, för ELLE.

Vee Speers.

Hur kommer det sig att ni släpper boken just nu?

– Vi har varit igång i åtta år, och under den tiden har vi gjort 171 utställningar. Vi känner att vi vill dela med oss av den skatten. Sedan öppnar vi ju internationellt nästa år så det är också en slags förberedelse för det.

Ja, precis. Nästa år öppnar ni utomlands. På två ställen dessutom, i London och i New York. Hur har ni tagit det steget?

– Redan på öppningskvällen, den 21 maj 2010, så kände vi att det här kan vi fortsätta att utveckla, också på andra ställen. Det är en stor sak att flytta ut på en ny arena, givetvis, och det har inneburit hårt jobb, men nu är vi äntligen där!

Vad har varit roligast under de här 8 åren?

– Det är nog att vi har varit med och förändrat perspektiv och demokratiserat både konsten i sin helhet men också att vi har fått lyfta fram fotografi, den konstform som vi brinner så hårt för och som vi verkligen älskar. Vi hade ambitonen att bygga världens bästa mötesplats för fotografi och vi fick det erkännandet väldigt fort. Det har verkligen varit så roligt att nå det målet.

Vad har varit svårast?

– Det är nog att hela tiden fortsätta, att hela tiden bli bättre. Det är ju lätt att slå sig till ro. Men vi vill verkligen vara under ständig förändring.

Ellen von Unwerth.

Vad har varit mest minnesvärt, har du någon höjdpunkt du vill dela med dig av?

– Det var en kväll under Stockholm Photography Week som vi satt och käkade middag med 150 gäster. Albert Watson var där, liksom Sarah Moon och Sally Mann. Tre så stora fotografer, några av världens bästa, befann sig alltså i lokalen på samma gång. Det var magiskt att inse det. Att de möttes där – hos oss.

Läs också:

Ellen von Unwerth ställer ut på Fotografiska: ”Jag ser mig själv som en cirkusdirektör”

Fotografiska utnämnd till världens bästa museirestaurang

Hyllade Paul Hansen till Fotografiska – här är 8 starka foton från utställningen

Fotografiska gör utställning med hästen i fokus – se de fantastiska fotona

Vernissage för Patrick Demarchelier på Fotografiska – se bilderna

Foto Fotografiska/The Eye