Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Fotbollsexperten Vicki Blommé om ojämlikhet och framtidshopp

09 jun, 2022 
AvHanna Svärd
Fotbollsexperten Vicki Blommé kommenterar fotbolls-EM i TV4 och C More sommaren 2022.
Kärleken till italiensk fotboll gav henne drömjobbet. Hösten 2021 blev Vicki Blommé historisk när hon som första kvinna kommenterade Champions League i svensk studio. I sommar hör vi henne under fotbolls-EM. ELLE möter en pionjär som vågar ta plats och som tackar mamma för självförtroendet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Fotbollen har alltid varit närvarande i Vicki Blommés liv. Med en mamma som både spelat på elitnivå, och som under hela hennes uppväxt varit tränare, har hon alltid haft en tydlig förebild. Hon har också fått se baksidan av fotbollsvärlden, där det görs skillnad på kvinnor och män, tjejer och killar. Men mamma Lottas budskap har alltid varit tydligt.

– Hon har visat mig hela mitt liv att vi också förtjänar att vara i den här världen. Det har gett mig jättemycket självförtroende, jag har kunnat gå in i en studio med män som har över hundra landskamper på kontot och faktiskt känt att jag också har något att bidra med. Det är mycket tack vare min mamma.

Annons

Hon har visat mig att vi kvinnor också förtjänar att vara i den här världen.

I dag jobbar Vicki som fotbollsexpert och kommentator på TV4 och C More. Det är tydligt att hon trivs på jobbet. När vi möts i TV4:s lokaler är hon exalterad inför kvällens Champions League-sändning där hon tillsammans med välkända Olof Lundh, Gusten Dahlin och Henok Goitom, ska avhandla högaktuella ämnen som kaoset i Chelsea. Hon beskriver jobbet som ”en dröm som varit svår att nå” men förklarar samtidigt att det var fotbollsproffs hon siktade på från början. Spelade hon inte själv, tittade hon på andra som spelade. Vicki blev tidigt en talang och deltog i ett par flicklandskamper som ung, för att sedan göra ett flertal säsonger på elitnivå.

– Till slut kände jag att jag inte skulle utvecklas mer som spelare, så då valde jag att ta andra vägar inom fotbollen. För det var självklart för mig att vara kvar i fotbollsvärlden.

Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"Brand logo
Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"

Efter att hon under en period jobbat som matchanalytiker i ungdomslandslagen började hon twittra om sitt största intresse, italiensk fotboll. När Strive, som köpte rättigheterna till serie A sökte kommentatorer och studioexperter, skickade hon in en ansökan via mejl. Våren 2019 fick Vicki prova på jobbet som expertkommentator och blev snart anställd. Under sommaren köpte TV4 rättigheterna och de anställda flyttades över till kanalen.

Vicki Blommé gör sig redo för en Champions League-sändning i TV4:s och C Mores studio.
Vicki Blommé gör sig redo för en Champions League-sändning.

– Det har varit en dröm under en längre tid men det är tuff konkurrens och det är en svår väg. Man måste få in en fot och ta chansen, ta för sig. Det har jag gjort och det känns jättekul att ha det här jobbet.

Annons

Tuff konkurrens och långt ifrån jämlikt

Det kryllar inte av fotbollsexperter i svensk tv, och det är heller ingen hemlighet att de flesta är män. Hösten 2021 blev Vicki historisk då hon som första kvinna kommenterade Champions League i svensk studio.

Man får ofta höra ”men det finns inga tjejer som vill jobba med det här” och ”det är så få tjejer som är intresserade av det här”, men det stämmer ju inte.

– Just att jag är den första tycker jag mest är deppigt, att det inte hänt tidigare. Men samtidigt är det roligt att få visa vägen också, känna att jag gör ett bra jobb så att andra kan se det. Men det är en utmaning och som tjej måste man ta plats och inte be om ursäkt för sig själv. Annars klarar man sig inte i den här fotbollsvärlden som skulle må bättre av fler kvinnor, men också av en större mångfald generellt.

Hur ska fotbollsvärlden bli mer jämlik?

– De som anställer och rekryterar folk till tv-sändningar och olika roller i klubbar har ett ansvar, de måste titta bredare i vad de letar efter. Man får ofta höra ”men det finns inga tjejer som vill jobba med det här” och ”det är så få tjejer som är intresserade av det här”, men det stämmer ju inte. Där jag jobbar har man startat en utbildning för kvinnliga kommentatorer och fått in över 200 ansökningar från tjejer som vill kommentera fotboll. Så det finns folk som vill, men det gäller också att de lyfts upp och får chansen. Och de kanske behöver lite pushning eftersom det inte finns så många förebilder att titta på.

Annons

Större möjligheter för kvinnliga fotbollsspelare i dag

Om man tittar på ny statistik ser framtiden ljus ut när det gäller just kvinnliga förebilder. Enligt en rapport från Fifa ökade omsättningen av svenska damspelare i utländska proffsklubbar med 25 procent från år 2020 till 2021 och enligt Fifas statistik bytte 36 svenska damspelare klubbadress utomlands under förra året. En av dem var Hanna Bennison som värvades av Everton för ungefär 2,3 miljoner kronor, en summa som gjorde henne till världens dyraste kvinnliga spelare under 2021.

Vicki Blommé förbereder sig för en Champions League-sändning tillsammans med Gusten Dahlin i TV4:s och C Mores studio.
Vicki Blommé och Gusten Dahlin inför en Champions League-sändning.

Vad betyder det för svensk fotboll att det blir fler kvinnliga utlandsproffs?

– Jag tror att det har jättestor betydelse för unga tjejers intresse för fotboll. Om man ser förebilder och kan följa en kvinna som blir fotbollsproffs, tror jag att det är lättare för unga tjejer att känna sig inkluderade i fotbollsvärlden.

Annons

Tror du att vi kommer få se fler kvinnliga kommentatorer och experter framöver?

– Det tror jag. Jag upplever att det har normaliserats att det är en kvinna i studion, eller en kvinna som kommenterar. Man har förstått att kvinnor har saker att säga i en fotbollsstudio.

KÄRLEKEN TILL ITALIENSK FOTBOLL TOG HENNE TILL DRÖMJOBBET

Men det är inte bara kunskaperna och kärleken till fotboll som gjort henne till fotbollsexpert och kommentator hos en av de största tv-kanalerna i Sverige. Allt började i Italien 2006 när Fabio Cannavaro lyfte VM-pokalen efter segern mot Frankrike. 16-åriga Vicki hade fastnat för elegansen och det taktiska spelet i italienska landslaget. Och Italien-temat skulle fortsätta som en röd tråd. Under hösten samma år träffade hon sin blivande man, som är halvitalienare. De började resa till Italien för att gå på matcher och parallellt blev hon en del av en italiensk släkt. Tretton år senare kommenterade hon italiensk fotboll i tv för första gången.

Vicki Blommé förbereder sig inför en Champions League-sändning i TV4 och C More.
Vicki menar att förberedelserna inför en sändning är en viktig och rolig del av jobbet.

Vad är det mer än fotbollen som lockar med Italien?

– Maten är underbar, hela miljön och städerna är fantastiska. Modet är fantastiskt i Italien. Det är den perfekta resan. Många åker till Italien på fotbollsresor och går på fotboll, men man får väldigt mycket mer än det. Det är sällan jag reser någon annanstans.

Annons

Du och din man har också döpt era barn till italienska namn?

– Haha, det är namn från Milan som är laget jag och min man håller på. Paolo och Franca. Så det var ganska självklart att de skulle få de namnen.

Det är två konstformer som ibland snackas ner och förminskas, men det finns så mycket fint både i fotbollen och i modet.

Berätta om ditt modeintresse?

– Sen jag var liten har jag varit bestämd med vad jag ska ha på mig. Från början ville jag ha Adidas-shorts och hockey t-shirt, det var liksom min outfit. Sen var jag ung tonåring när boomen med modebloggare kom och det gjorde att jag fick ett modeintresse. När jag har blivit äldre har jag blivit mer och mer intresserad av allt omkring, precis som med fotbollen där jag gillar att prata runt det som händer på planen. Det finns lite kopplingar mellan fotboll och mode på det sättet. Det är två konstformer som ibland snackas ner och förminskas, men det finns så mycket fint både i fotbollen och i modet.

Vicki Blommé sminkas inför en Champions League-sändning som ska visas i TV4 och C More.

Vad har du för mål och drömmar framöver?

– Jag älskar det här jobbet och vill fortsätta med det jag gör. Det har ju varit svårt under pandemin, men att få resa lite och jobba på plats. I övrigt i livet har jag det mesta som jag vill ha med familj, hus och allt det där. Jag vill spendera mer tid i Italien, det hade varit härligt. Annars har jag inte mycket att klaga på, jag lever mitt drömliv just nu.

Vickis tre tips till dig som vill jobba med fotboll på tv

  1. Var unik. Hitta en tydlig nisch som gör att du sticker ut. När jag kom in i branschen var jag väldigt nischad på just italiensk fotboll och det var min väg in.
  2. Berätta att du finns. Det finns en uppfattning om att experter/kommentatorer blir handplockade och att det inte går att söka den typen jobb, men så behöver det inte vara. Jag skrev länge ideellt, twittrade om fotboll, gästade poddar osv, men det var inte förrän jag själv mailade och låg på som chansen kom.
  3. Läs på. Var ambitiös och förberedd, så du vågar ta chansen när den dyker upp.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons