Forbes avslöjar: Kylie Jenner är inte miljardär 

Kylie Jenner

Två år i rad har Kylie Jenner toppat den ansedda affärstidningen Forbes lista över världens yngsta miljardärer. Nu avslöjar samma tidning att beautydrottningen blåst upp sina siffror – och ramlat av tronen.
29 maj, 2020
Slå på ljud

Kylie Jenner, 22, är den yngsta i familjen Kardashian-Jenners stora syskonskara. Hon har gjort sig känd som realityprofil i Keeping Up With the Kardashians och ägare av sminkmärket Kylie Cosmetics som hon startade 2015. Forbes menar nu att Kylie medvetet har ljugit om sitt sminkmärkes framgångar, och vilselett media.

Jenners PR-trick fick effekt

Det är i en granskning som Forbes avslöjar att Kylie Jenners sminkföretag med stor sannolikhet aldrig varit så pass framgångsrikt som hon påstått. Forbes beskriver i sin artikel hur familjen Kardashian-Jenners PR-maskineri i åratal har uppvaktat tidningen med siffror som skulle peka på att lillasystern är på god väg att bli miljardär. 

PR-människorna runt Kylie, inklusive mamma Kris Jenner, menade redan 2016 att Kylie var i topp 2, strax under Taylor Swift, över listan USA:s rikaste kvinnor. Detta tvivlade Forbes på, och gjorde över åren sina egna kalkyleringar. Sommaren 2018 var Kylie till slut på Forbes förstasida sedan hon hamnat på plats 27. 

Och, beskriver tidningen, då skedde ett skifte. Plötsligt trodde fler och fler bedömare att Kylie de facto var värd en förstaplats. Baserat på vad de läst och hört i Forbes och i andra intervjuer. PR-maskinen hade fått effekt och år 2019 uppskattades Kylie vara världens yngsta miljardär, även av Forbes egna experter.

Forbes anade oråd

Hösten 2019 köpte skönhetsföretaget Coty 51% av aktierna i Kylie Cosmetics. De hade varit på jakt efter ett ungt och växande företag till sin portfölj, och Kylie Cosmetics tycktes vara rätt. Det var när Coty ett halvår senare stolt presenterade hur mycket Kylie Cosmetics hade vuxit i deras ägo, som Forbes anade oråd – igen. För Coty sa att försäljningen nu generade kring 125 miljoner dollar per år, en knapp tredjedel av vad Jenner själv hade uppgett till tidningen tidigare. Samtidigt menade de nya ägarna att försäljningen hade gått kraftigt uppåt. Så hur gick det ihop?

Så mycket är Kylie Jenner värd

I sin artikel konstaterar Forbes att enda förklaringen är att Kylie Cosmetics antingen rasat i värde strax innan de blev uppköpta, vilket verkar högst osannolikt, eller att Jenner i åratal blåst upp sina siffror. 

Sminkveteranen Jeffrey Ten som tidigare jobbat med bland annat Calvin Klein Beauty förklarar för tidningen:

– Man måste komma ihåg att de (Kardashian-Jenner) verkar i nöjesindustrin, och där överdrivs allt för uppmärksamhetens skull.

Forbes avslutar med att konstatera att Kylie Jenner inte längre är miljardär, om hon någonsin var det. Tidningen uppskattar Kylie Jenners förmögenhet kring 900 miljoner dollar. Familjen har valt att inte kommentera uppgifterna.

Källa: Forbes

Foto: TT

LÄS MER:

Titta in! Här är Kylie Jenners nya lyxhus i Los Angeles

Vem är Anastasia Karanikolaou? 7 fakta om Kylie Jenners BFF

Kylie Jenner är fortfarande den yngsta miljardären i världen