Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Flora Wiström: "Text är alltid mitt första uttryckssätt"

12 okt, 2023 
AvSara Ericsson
Flora Wiström är aktuell med nya boken Här ruvar havet. Vi har träffat henne för en intervju om skrivprocessen, författarskapet och utmaningen i att alltid vara ärlig.
Foto: Elvira Glänte
ELLE-bloggaren och författaren Flora Wiström är aktuell med boken Här ruvar havet. En berättelse om ett familjedrama som utforskar ärvda relationsmönster, svartsjuka och förlåtelse. Vi har träffat henne för att prata om skrivprocessen, författarskapet och utmaningen i att alltid vara ärlig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE-galan 2023: Se profilernas förfest innan galanBrand logo
ELLE-galan 2023: Se profilernas förfest innan galan

ELLE-bloggaren och författaren Flora Wiström, 29 år, är aktuell med nya boken Här ruvar havet, en berättelse om ett familjedrama som utforskar ärvda relationsmönster, svartsjuka och förlåtelse. Vi har träffat Flora för att prata om författarskapet, bloggens betydelse och hennes bästa skrivtips.

Hon var tolv år gammal när hon började blogga. Med pappas digitalkamera i handen begav hon sig ut i skogen, placerade den i ett träd, tryckte på självutlösaren och sprang för att inta en pose.

– Jag lade handen på höften och huvudet på sned. Så lekte jag mig fram till min identitet. Jag tog bilder, skrev dikter, klistrade in låttexter i inläggen och fotade mina vänner, berättar Flora.

Flora Wiström har bloggat i 17 år

Flora Wiström har bloggat sedan hon var tolv år gammal. Under 17 års tid har hon lärt känna sina bloggläsare väl och här berättar hon om relationen till dem.
Foto: Elvira Glänte

Många år har gått sedan dess, och flera av Floras läsare har följt med på resan. Sedan två år tillbaka bloggar hon på ELLE.

Annons

– Tillsammans har jag och mina läsare navigerat oss genom tonåren och vuxenblivandet. Jag har alltid strävat efter ärlighet i bloggen, att låta orden flöda utan filter. Samtidigt har min drivkraft varit att skapa meningsfullt innehåll för mina läsare. Bloggen handlar om skrivande, böcker, populärkultur, matlagning och kläder. Men också om vänskap, kärlek och livsval.

Flora beskriver utmaningen i att försöka vara sann och ofiltrerad. Det som känns givet att publicera en dag, kan kännas helt annorlunda nästa.

– Ibland känner jag mig trött på att ösa ut mitt privatliv. Men jag har lärt mig att inte överanalysera det så mycket utan att följa första tanken. Jag känner mig trygg bakom orden. Text är alltid mitt första uttryckssätt.

Kan du dela med dig av några tips till den som vill börja skriva?

– Börja fem minuter om dagen. Sätt ett alarm på mobilen och ös ur dig, utan att släppa pennan eller tangenterna. Skriv först, redigera senare, inte medan du skriver. Jag brukar tänka på skrivandet som lera: för att leran ska bli formbar behöver man hålla den varm. Det är jobbigt att börja om varje gång.

Flora Wiström berättar om relationen med sina bloggläsare och hur processen kring skrivandet förändrats med åren, men alltid varit ärlig.
Foto: Elvira Glänte

Flora har byggt upp en nära relation med sina läsare, genom direktkontakt och lyhördhet delas tankar och funderingar.

Annons

– Jag hade säkert kunna växa i mina sociala kanaler om jag gjorde mitt innehåll på ett annat sätt. Men jag vill hellre satsa på det jag är bra på, och bevara en stark relation med min läsarkrets.

Fyra gånger om året skapar Flora ett kompisinlägg på bloggen där hon uppmuntrar sina läsare att hitta nya vänner.

– Det häftigaste som finns är när några tjejer kommer fram till mig och säger: vi har lärt känna varandra via din blogg. Det är en påminnelse om vilket underbart gäng det är som hänger på min blogg, och att det aldrig är för sent att skaffa nya vänner.

Flora Wiström aktuell med boken Här ruvar havet

Utöver bloggen driver Flora även podden Röda Rummet och är författare.

Nu har hon äntligen släppt nya boken Här ruvar havet. Fyra års arbete, flera platser runt om i världen, och otaliga kreativa stunder har kulminerat i denna berättelse. Boken är ett familjedrama och utforskar ärvda relationsmönster, svartsjuka och förlåtelse genom huvudkaraktären Ida, en tjugofemårig kvinna som kämpar med sitt förflutna.

Flora Wiströms nya bok heter Här ruvar havet
Omslag: Sara R. Acedo

– Ida och hennes pappa Tommy tillbringar ett par veckor tillsammans i hans stuga på Västkusten. Samtidigt börjar det förflutna pocka på. På andra sidan havet finns en ö, där de tillbringade somrarna när Ida var barn. Vad var det egentligen som hände där? Berättelsen väcker frågor om att möta sin förälder som en jämlik vuxen. Är det ens möjligt? Genom boken letar pappa och dotter efter ett gemensamt språk för vad som pågick när Ida var liten.

Annons

Här ruvar havet tar oss till platser vi kan känna och förstå. Den påminner om vår egen inre kamp och uppmuntrar oss att utforska den.

– I arbetet med boken har jag pratat med många vänner om deras relationer till sina pappor. Nästan alla vittnar om samma sak: att papporna inte ställer frågor som ”hur mår du?” eller ”hur har du det?”. Det är som om papporna är rädda för att höra svaret.

Flora Wiström beskriver den bohuslänska miljön på ett pricksäkert sätt i sin senaste bok Här ruvar havet.
Foto: Elvira Glänte

I boken beskrivs den bohuslänska miljön på ett pricksäkert sätt och just den känslan är något Flora tycker är en viktig del i skrivandet.

– För mig är skrivandet en oerhört sinnlig process. Om jag kan förflytta läsaren till en specifik plats, genom mina ord, så har jag lyckats. Miljön i Här ruvar havet är vacker och rofylld, men också väldigt hotfull, och den dubbelheten har inspirerat mig.

Foto: Elvira Glänte

Annons