Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

FKA twigs om att vi måste sluta fråga: ”Varför lämnade du inte honom?”

23 feb, 2021 
AvSaga Pettersson
FKA twigs om att vi måste sluta fråga: ”Varför lämnade du inte honom?”
Efter att FKA twigs gått ut och berättat om den destruktiva relation hon levde i för ett par år sedan lyfter hon nu det problematiska i att ställa frågan: ”Varför lämnade du inte honom?”
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 tecken på att du lever i en destruktiv relationBrand logo
10 tecken på att du lever i en destruktiv relation

I slutet av 2020 kunde vi läsa om att FKA twigs, den brittiska artisten Tahliah Debrett Barnett, stämt ex-pojkvännen Shia LaBeouf, där hon anklagar honom för sexuellt ofredande, misshandel och känslomässigt lidande.

– Det är ett mirakel att jag kom ut levande, säger FKA twigs i en ny intervju med Elle.com.

När hon i intervjun får frågan om hur hon överlevde relationen svarar hon:

– Jag tror att det handlar om tur. Jag önskar verkligen att jag kunde säga att jag fann en styrka och såg ett ljus. Jag önskar att jag kunde säga att ’det var ett bevis på min starka karaktär’ eller ’det var så här min mamma uppfostrade mig’. Men det är inget av det. Det är bara ren tur att jag inte är i den situationen längre.

”Folk tror att det inte skulle kunna hända en kvinna som mig”

Samtidigt som hon var fast i den destruktiva relationen gjorde hon superkarriär, hade ett eget hem att fly till, en ekonomisk trygghet och ett stort stöd av många i hennes närhet. I andras ögon hade hon alla förutsättningar för att ta sig ur en relation med någon som gör en illa – något hon nu lyfter som en stor missuppfattning kring vem som hamnar i en destruktiv relation.

Annons

– Folk tror att det inte skulle kunna hända en kvinna som mig. ’Du som är så smart. Om det var så hemskt, varför lämnade du inte honom?’. Det kan hända vem som helst, säger hon och berättar att hon fick väldigt mycket ångest när det slog henne att många kvinnor i våldsamma relationer är fast med sina män i sina hem under karantän i pandemin.

– Det fick mig att förstå att jag måste berätta om det jag varit med om.

Uppmärksammar det problematiska i frågan

Förra veckan, i hennes första tv-intervju efter att hon stämt ex-pojkvännen, uppmärksammade hon det problematiska i att fråga någon varför man inte lämnade relationen när ens partner behandlade en så illa. Det efter att hon fått just den frågan.

– Jag tror att vi måste sluta ställa den frågan. Frågan borde egentligen ställas till gärningsmannen: 'Varför håller du fast någon i en våldsam relation?'. Folk säger att relationen inte kan ha varit så hemsk, för då hade man lämnat. Men det var ju just därför, den var så hemsk att jag inte kunde lämna.

Foto: TT

LÄS MER:

Våld i nära relationer - expertens råd om hur du lämnar

Våld i relationer: Här är varningstecknen – och hjälpen

Lena Bivner om den psykiska misshandeln: "Kärleken blev ett helvete"

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons