Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

First Aid Kit ryter ifrån mot Moderaterna

05 jan, 2022 
AvJessica Rådne
first aid kit
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson postade ett videoklipp med First Aid Kits musik i sociala medier och mötte snabbt mothugg. ”Vi tar kraftigt avstånd från er”, svarade gruppen på Twitter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 Twitterkonton att följa om du vill få dig ett skrattBrand logo
7 Twitterkonton att följa om du vill få dig ett skratt

Ulf Kristersson, 58, är sedan 2017 ledare av riksdagspartiet Moderaterna. Han har över 88K följare på Instagram och postar flitiga uppdateringar från sitt privat- och arbetsliv.

I ett nu borttaget videoinlägg på Instagram visade Ulf upp vad han gjort på senare tid. SVT Nyheter beskriver videon som ett ”kampanjklipp”, och rapporterar om bandet First Aid Kits kraftiga reaktion på att deras låt On the road again användes i inlägget.

”Vi hade självklart sagt nej”

”Hej Ulf Kristersson, fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade självklart sagt nej.

Annons

Vi tar kraftigt avstånd från den politik ni driver och era värderingar”, skrev popduon First Aid Kit på Twitter efter att Ulf Kristerssons användning av deras låt på Instagram kommit till deras kännedom.

Strax därefter plockades klippet ned.

Moderaternas svar till First Aid Kit

first aid kit på scenen
First Aid Kit uppträder i Kungsträdgården i Stockholm under konserten Climate Live 2021.

First Aid Kit bildades 2007 av systrarna Johanna Söderberg, 31, och Klara Söderberg, 28, och de har genom åren haft stor internationell framgång. I samband med First Aid Kits tweet till Ulf Kristersson blev skivbolaget Sony kontaktade av bandets presstalesperson som bad dem se till att Moderaterna aldrig mer använder sig av bandets musik, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

För Kulturnyheterna skriver Moderaternas presschef Niklas Gillström i en kommentar:

”Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget”.

Hanif Bali ger svar på tal

Motreaktionerna på First Aid Kits utspel har varit många. M-profilen Hanif Bali skriver på Twitter till First Aid Kit att:

”Ni sålde er musik till Instagram, lev med det” och ”Ni skulle tänkt på detta innan ni licensierade er musik att användas på Instagram”.

Det är inte upphovsrättsbrott att använda sig av den musik som gjorts tillgänglig i Instagrams användaravtal. Däremot är det inte första gången band ryter ifrån mot politiska partier som använder sig av deras musik och låttexter, rapporterar SVT Nyheter.

År 2014 fick Vänsterpartiet efter tillsägelse plocka ned Kent-citat som postats i en kampanj på Facebook.

Källa: SVT Nyheter

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons