Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

First Aid Kit släpper ny singel: "Handlar om att vara mitt i det mörka"

29 sep, 2017 
AvJohanna Lejon
First Aid Kit är tillbaka. I dag släpps nya låten It's a Shame. ELLE har snackat med Johanna och Klara Söderberg inför singelsläppet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Berätta om nya singeln, vad handlar den om, hur har arbetet med den gått till?

– Vi skrev It’s a Shame efter en dag på El Matador Beach i Malibu. Vi hade åkt till Los Angeles för att skriva låtar till en ny skiva. Det var en ganska jobbig period rent emotionellt. Vi kände oss ensamma i LA. Låten handlar om just det, att vara mitt i det där mörka och att vilja ha någon som kan dämpa det, om än för ett tag. Att inte vilja vara ensam med sina känslor, även om en egentligen borde ta tag i det.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hur går det till när ni gör musik?

– Det är olika från låt till låt. Oftast börjar vi med en text, en rad föder en idé och på den vägen är det. Ibland kommer en melodi direkt, ibland sitter vi och kämpar mer med att komma på en. Klara börjar oftast med en text och sen så syr vi ihop låten tillsammans.

Hur skulle ni beskriva singeln för någon som aldrig hört er förr?

– Det är en låt med mycket energi och driv. Den är spännande eftersom rent musikaliskt är den glad och hoppfull, medan innehållet i texten är väldigt sorgligt. Olika människor kan nog få helt olika intryck av den. Vi skulle helst inte vilja beskriva den allt för mycket, utan vill helst att folk lyssnar och får sin egen uppfattning.

Annons

Vad lyssnar ni annars på för musik just nu?

– Det är rätt blandat. På sistone har vi upptäckt många nya band och artister, t.ex. Big Thief, Julia Jacklin, Mitski och Whitney. Sen lyssnar vi även mycket på systerduon Heart mycket och deras fantastiska debutalbum ”Dreamboat Annie” från 70-talet. Vi älskar Lorde också!

Vilka tre låtar ledsnar ni aldrig på?

Wuthering Heights av Kate Bush, Graceland av Paul Simon och 81 av Joanna Newsom.

Ni är alltid otroligt fint klädda och uppfattas, av många, som stilikoner, hur klär ni er helst – vad har ni för tänk bakom er stil? Har ni, i er tur, några stilikoner?

– Oj, tack så mycket! Vi har inget genomgående tänk när det gäller stil i allmänhet, vi brukar ta på oss det som faller oss in för tillfället. Förut var det mycket bohemiska långklänningar och hattar. Nu gillar vi att blanda det med lite mer med moderna plagg. Vi jobbar mycket med stylingen kring skivsläpp och turné. Vi tycker att det är kul att bygga upp en värld kring låtarna. Med It’s a Shame tänkte vi på en elegant 70-talsstil. Det är liksom lite glamrock och lite Fleetwood Mac över det hela.

Annons

– Vi har många stilikoner! Till exempel Patti Smith, Jane Birkin, Francois Hardy och Cher, för att nämna några.

Vilka/vilket plagg funkar alltid på scenen?

– Plagg med glitter, fransar, lack och läder är aldrig fel! På turné klarar oss inte utan våra läderjackor.

Vad gör ni helst en ledig lördag?

– Vi är båda hundvakter, vi är besatta av hundar, haha. Klara maratontittar helst på någon serie på Netflix och jag tar helst en långpromenad i Tyresta nationalpark. Vi avslutar sen kvällen på en favoritpub med våra vänner på söder.

Lyssna på nya låten här:

Annons