10 riktigt bra filmer – baserade på verkliga historier

10 riktigt bra filmer – baserade på verkliga historier

Berättelser om människor som tar sig igenom helt osannolika utmaningar är lika inspirerande som fascinerande. Vi listar tio filmer som alla är baserade på verkliga händelser.

När texten ”based on a true story” dyker upp i förtexten till en film blir vi ofta lite mer nyfikna och intresserade. Berättelsen känns mer otrolig, tragisk eller fantastisk och efter filmens slut avlöser google-sökningarna varandra. För dig som letar efter en extra touch av realism har Baaam listat tio filmer som är baserade på verkliga händelser.

1. 12 Years a Slave

Baserad på Solomon Northups memoarer om när han 1841 kidnappas och säljs in i slaveriet i USA. I 12 år tvingas han arbeta på plantager i Louisiana. Filmen skildrar hans tid på plantagen och det fruktansvärda sätt som han och de andra slavarna behandlas.

via GIPHY

2. The Bling Ring

En av de mer lättsamma filmerna på listan handlar om en grupp tonåringar i Kalifornien som, besatta av rikedom och kändisar, rånar kändisars hem. Filmen är inspirerad av verkliga händelser under 2009-2010 då Alexis Neiers dömdes till fängelse och böter för inbrotten. Samtidigt fick hon en realityserie med namnet ”Pretty Wild”, som filmen delvis är baserad på.

via GIPHY

3. Dallas Buyers Club

Filmen handlar om Ron Woodroof som fick diagnosen AIDS i mitten av 1980-talet, då sjukdomen fortfarande var väldigt stigmatiserad och bromsmediciner var långt ifrån lättillgängliga. För att behandla sina, och andra sjuka människors, symptom börjar han smuggla in icke godkända läkemedel till Texas.

via GIPHY

4. Erin Brockovich

Erin Brockovich är en ensamstående mamma som får jobb som assistent på en advokatbyrå. Hon börjar misstänka att ett stort energiföretag har förorenat vattnet i ett bostadsområde och påbörjar en kamp för att skipa rättvisa åt de boende som blivit sjuka av föroreningarna.

via GIPHY

5. Milk

En film om HBTQ-aktivisten och politikern Harvey Milk som blev den första öppet homosexuella personen att väljas till offentligt ämbete i Kalifornien. Vi får följa hans kamp för homosexuellas rättigheter under 1970-talet och hans egna förhållanden fram till att han mördas 1978.

via GIPHY

6. 127 timmar

James Franco spelar äventyraren Aron Ralston som under en solo-klättertur fastnar med armen under en sten. Vi får följa hans kamp för överlevnad ute i vildmarken och se hur långt han är villig att gå för att ta sig loss.

via GIPHY

7. Hidden Figures

Tre svarta, kvinnliga matematiker jobbar på NASA under den hysteriska rymdkapplöpningen under 1950-60-talet. På en plats som i övrigt består av vita, manliga anställda möter de fördomar, orättvisor och rasism men bevisar om och om igen att de hör hemma.

via GIPHY

8. A Beautiful Mind

Ytterligare en film om en matematiker, denna gång om John Nash. John är genialisk när det kommer till matte men asocial och drar sig undan från andra människor. När han tackar ja till ett hemligt uppdrag inom kryptografi förändras hans liv drastiskt.

via GIPHY

9. The Theory of Everything

En film om den världsberömda fysikern Stephen Hawking. Vi får följa Stephens karriär, hans kamp mot nervsjukdomen ALS och förhållandet med hans fru Jane Hawking.

via GIPHY

10. Catch Me If You Can

Leonardo DiCaprio spelar Frank Abagnale som tjänar flera miljoner genom att förfalska checkar och utge sig för att vara en pilot, läkare och åklagare. Han jagas genom landet av FBI-agenten Carl Hanratty som, trots sin erfarenhet, har svårt att få till ett gripande.

via GIPHY

Läs mer:

Skräckexperterna listar: Här är de 7 bästa nya skräckfilmerna

10 bra filmer att kolla in på Netflix i helgen

11 läskigaste skräckfilmerna – alla baserade på sanna historier

ELLE-redaktionen tipsar: 10 dokumentärfilmer om kvinnor du måste se

Foto: IBL