6 filmer som faktiskt är bättre än böckerna

Filmer som är bättre än böckerna

Det sägs ofta att boken är bättre än filmen, men stämmer det alltid? Nej! Här listar vi ett gäng produktioner som faktiskt bevisar motsatsen!
28 februari, 2022

Att göra en älskad bok till hyllad film är inte enkelt, tvärtom. Mer ofta än sällan blir fans besvikna när Hollywood försöker förvandla boksidor till filmmanus ­­– men det går! Här är sex exempel på filmer som många menar faktiskt blev bättre än originalböckerna.

TV: 5 filmer som faktiskt är bättre än böckerna
0:48

Efter reklamen: TV: 5 filmer som faktiskt är bättre än böckerna

(0:48)

Slå på ljud

Requiem for a Dream (2000)

Baserad på boken: Requiem for a Dream av Hubert Selby Jr.

Handling: Psykologisk dramafilm regisserad av Darren Aronofsky med bland andra Ellen Burstyn, Jared Leto och Jennifer Connelly i huvudrollerna. Handlar om hur fyra personers drömmar och framtidsvisioner mer eller mindre bryts sönder i grunden när de blir offer för drogmissbruk.

Går att streama på: Netflix

A SIMPLE FAVOR (2018)

Baserad på boken: A Simple Favor av Darcey Bell

Handling: Kriminaldrama av Paul Feig med bland andra Anna Kendrick och Blake Lively i huvudrollerna. Här får tittarna följa den ensamstående mamman Stephanie som lär känna den glamourösa och minst sagt fascinerande Emily. Plötsligt försvinner Emily spårlöst och Stephanie gör vad hon kan för att nysta i händelsen.

Går att streama på: Tele2 Play

När lammen tystnar (1991)

Baserad på boken: När lammen tystnar av Thomas Harris

Handling: Thrillerfilm regisserad av Jonathan Demme där bland annat Scott Glenn, Jodie Foster och Ted Levine skådespelar. Handlingen kretsar kring FBI-agenten Clarice Starling som får i uppdrag att rädda en försvunnen kvinna från en psykopatisk seriemördare. Men hur? I hopp om att få klarhet i hur seriemördaren tänker tar Clarice hjälp av den före detta psykiatrikern Hannibal Lecter.

Går att streama på: SF Anytimes

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Baserad på boken: Fatta eld av Suzanne Collins

Handling: Actiondrama av Francis Lawrence med bland andra Jennifer Lawrence och Liam Hemsworth i huvudrollerna. Filmen är en uppföljare till The Hunger Games och handlar om hur Katniss Everdeen efter sin vinst i Hungerspelen reser runt på segerturné ­­– samtidigt som uppror väcks till liv omkring henne.

Går att streama på: Netflix

Mean Girls (2004)

Baserad på boken: Queen Bees and Wannabes av Rosalind Wiseman

Handling: Komedifilm regisserad av Mark Waters där bland andra Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Amanda Seyfried och Tina Fey syns i huvudrollerna. Handlingen kretsar kring 15-åriga Cady som flyttar från Afrikas vildmarker till USA och snabbt märker hur svårt det är finna sin plats i skolan.

Går att streama på: Amazon Prime

Djävulen bär Prada (2006)

Baserad på boken: Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger

Handling: Komedi av David Frankel med bland andra Meryl Streep och Anne Hathaway i huvudrollerna. Här får tittarna följa Andrea som får ett eftertraktat jobb på den mest prestigefyllda tidningen i New York. Men allt blir inte som hon tänkt sig… Hennes nya chef visar sig nämligen vara chefen från helvetet och Andrea sätts minst sagt på prov.

Går att streama på: Viaplay rent & buy

Artikelinspiration: Buzzfeed, Collider

Foto: TT

Se också: Filmklänningarna som skrev om modekartan
1:46

Efter reklamen: Se också: Filmklänningarna som skrev om modekartan

(1:46)

Slå på ljud