Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

10 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missa

02 mar, 2020 
AvAnaïs González Cruz
Uppmärksamma internationella kvinnodagen den 8 mars med en film regisserad av en kvinna! Hustlers, Sameblod och Unga kvinnor är bara några av filmerna som vi verkligen rekommenderar – kolla in hela listan här.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: SEX STARKA FASHION STATEMENTS AV OCH FÖR KVINNOR

6 starka fashion statements – av och för kvinnorBrand logo
6 starka fashion statements – av och för kvinnor

 

Under årets Oscarsgala tog Natalie Portman med sig ett helt entourage av kvinnor på röda mattan. Skådespelerskans outfit, en svart Dior-cape, hade nämligen broderats med namnen på flera begåvade kvinnliga regissörer. Längs capens fåll syntes bland annat namn som Greta Gerwig, Lorene Scafaria och Lulu Wang:

– Jag ville på ett subtilt sätt uppmärksamma de kvinnor som inte uppmärksammats i år, förklarade Portman.

I år nominerades faktiskt inte en enda kvinna för bästa regi – faktum är att enbart fem kvinnor nominerats sedan galan drog igång 1929. Av dem har bara EN någonsin vunnit i kategorin, nämligen Kathryn Bigelow för filmen The Hurt Locker (2010).

Det här måste det bli ändring på! I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars vill vi därför hylla 10 kvinnor som regisserat riktigt grymma filmer. Spana in våra favoriter nedan!

10 sevärda filmer av kvinnliga regissörer

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

En bild från långfilmen A Girl Walks Home Alone at Night med Sheila Vand i huvudrollen.
Sheila Vand spelar huvudrollen i A Girl Walks Home Alone at Night.

Handling: Prisad långfilmsdebut av den iransk-amerikanska regissören Ana Lily Amirpour. Filmen utspelas i den iranska spökstaden Bad City, ett mörkt tillhåll för prostituerade och missbrukare. Snart gör även en farlig, kvinnlig vampyr entré i staden.

Annons

Regissör: Ana Lily Amirpour.

Booksmart (2019)

Handling: De två mönstereleverna Amy och Molly har pluggat sig igenom high school och inte gått på en enda fest. När skolavslutningen står för dörren bestämmer de sig för att släppa alla krav och festa som aldrig förr. Skådespelerskan Olivia Wildes regidebut!

Regissör: Olivia Wilde.

Fish Tank (2009)

Handling: Den 15-åriga dansaren Mia lever ett tufft och fattigt liv i en av Londons förorter. När hon blir avstängd från skolan blir läget hemma alltmer spänt – tills hon lär känna sin mammas nya pojkvän. Med Katie Jarvis och Michael Fassbender.

Regissör: Andrea Arnold.

Hustlers (2019)

En bild från filmen Hustlers med bland andra Jennifer Lopez.
Hustlers, med bland andra Jennifer Lopez, är regisserad av Lorene Scafaria.

Handling: Ett gäng affärsdrivna strippor börjar droga sina rika klienter för att lura dem på pengar, en farlig affärsidé som polisen snart får nys om. Med bland andra Jennifer Lopez, Lili Reinhart och Constance Wu.

Annons

Regissör: Lorene Scafaria.

Monster (2003)

Handling: Charlize Theron och Christina Ricci spelar huvudrollerna i denna hyllade film om seriemördaren Aileen Wuornos, en före detta prostituerad som mördade sju män under loppet av ett år.

Regissör: Patty Jenkins.

Promising Young Woman (2020)

Handling: Efter en dramatisk händelse börjar den unga Cassie leva ett hemligt dubbelliv om nätterna – och får snart chansen att hämnas det förflutna. Med Carey Mulligan. Regidebut av Emerald Fennell (manusförfattare, Killing Eve).

Regissör: Emerald Fennell.

Sameblod (2016)

Handling: Den gripande berättelsen om Elle Marja, en ung flicka som växer upp på en samisk internatskola under 1930-talet. Efter rasbiologiska undersökningar på skolan rymmer hon till Uppsala, men livet i storstaden blir inte alls som hon tänkt sig. Missa inte!

Regissör: Amanda Kernell.

The Hurt Locker (2008)

Handling: En amerikansk bombstyrka i Irak utsätts för krigets ohyggliga fasor under stationeringen i landet. Sexfaldigt Oscarsbelönad, bland annat för bästa film och bästa regi!

Regissör: Kathryn Bigelow.

Unga kvinnor (2019)

En bild från filmen Unga kvinnor med bland andra Emma Watson.
Louisa May Alcotts succéroman från 1868 filmatiserades på nytt 2019, den här gången av Greta Gerwig.

Handling: Fyra unga systrar växer upp i skuggan av det amerikanska inbördeskriget, med helt olika viljor och syn på livet. Baserad på den klassiska romanen med samma namn. Med bland andra Emma Watson och Florence Pugh.

Annons

Regissör: Greta Gerwig.

Winter’s Bone (2010)

Handling: Efter att Ree Dollys pappa försvinner spårlöst tvingas hon ta hand om hela sin familj, såväl småbröderna som sin svårt sjuka mamma. Men att få svar på vad som egentligen hänt är inte lätt i den ensliga bergsorten, som är svårt präglad av fattigdom och narkotikahandel. Med Jennifer Lawrence.

Regissör: Debra Granik.

Foto: TT

LÄS MER:

Be a lady they said – feministiska klippet alla borde se

Mia Skäringers show No More Fucks To Give släpps på bio

Därför uppmärksammas internationella kvinnodagen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons