Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Felix Sandman och Hanna Ardéhn i stor intervju om Störst av allt

18 mar, 2019 
AvSofia Börjesson
Störst av allt tv-serie med Felix Sandman och Hanna Ardéhn
Den femte april 2019 har Sveriges första Netflixproduktion någonsin premiär: Störst av allt. ELLE tog ett snack med huvudrollsinnehavarna Hanna Ardéhn och Felix Sandman inför premiären!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Först utnämndes Malin Persson Giolitos roman Störst av allt till bästa svenska kriminalroman 2016, och kort därefter vann den Guldnyckeln. Den femte april 2019, kommer serien – som blir den första svenska Netflixproduktionen någonsin. I huvudrollerna ser vi Hanna Ardéhn, 23, och Felix Sandman, 20.

Störst av allt som har premiär på Netflix i april.

”Nervöst”, ”mäktigt” och ”spännande”. Så sammanfattar skådespelarparet det faktum att serien kommer att visas i alla länder där Netflix finns: USA, Kanada, Storbritannien, Nederländerna, Latinamerika, Danmark, Irland och Finland för att nämna några. Men själva har de inga egna Netflixkonton.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag snyltar på min syrras konto, skrattar Hanna.

– Och jag snyltar på min pappa, ler Felix skamset.

Handlar om en skolskjutning

Störst av allt handlar om Maja (Hanna Ardéhn) som står åtalad för en skolskjutning på en gymnasieskola i den rika förorten Djursholm utanför Stockholm. Men hur hamnade hon där – och är det ens hon som är skyldig?

– Malin, som skrev boken, brukar beskriva handlingen med frågan ”varför hände det” snarare än ”vem gjorde det”, förklarar Hanna.

Men Störst av allt handlar också om att lyfta viktiga samhällsfrågor, berättar hon vidare. Klasskillnader framför allt, men även rasism; sprickorna i överklassens välpolerad yta och den tydliga segregationen i Stockholms rikaste förorter.

Det finns mycket ångest i Maja, din karaktär. Hur är det att gestalta så mycket mörker?

– Alltså, jag tycker att sådant är ganska kul. Det låter hemskt att säga men jag gillar det där mörka och lite jobbiga som finns i människor. Det är väldigt intressant. Och det är också väldigt utmanande att göra det på ett bra sätt.

Hanna Ardéhn och Felix Sandman i Störst av allt
Hanna Ardéhn och Felix Sandman spelar huvudrollerna i Netflix första svenska originalproduktion. Foto Alma Vestlund

Felix Sandman om egna gymnasietiden:

”Det var ju väldigt flashigt”

Artisten och tidigare The FO&O-medlemmen Felix Sandman har lagt musiken åt sidan för en stund för att göra skådespelardebut i Störst av allt. Han spelar Sebastian som kommer från en av Sveriges rikaste familjer.

Annons

– Jag skulle beskriva Sebastian som en otroligt komplex, trasig och vilsen figur. Han genomgår en emotionell resa som man får följa i serien, förklarar Felix.

Maja och Sebastian blir ett par och tillsammans åker de på lyxresor till franska rivieran och går på överdådiga fester där droger som kokain och ecstacy snarare är regel än undantag. Samtidigt är de gymnasieungdomar som upplever sin första kärlek, med allt vad det innebär.

Känner du igen dig något från din egen gymnasietid?

– Jag är uppväxt på Värmdö och där finns absolut samma tendenser som i Djursholm kring hur folk är och deras förmögenheter. På gymnasiet gick jag på Djurgården, och det var ju verkligen en överklasskola där det också finns många likheter. Så även om det är svårt att jämföra med handlingen i Störst av allt, eftersom den handlar om en skolskjutning, så finns det absolut samma typ av människor där jag växte upp, säger Felix och fortsätter:

Annons

– Det har jag också tänkt mycket på efter det här med Störst av allt; de människor som jag lärde känna i gymnasiet – hur såg deras liv egentligen ut? Det var ju väldigt flashigt och man blir lite intresserad av vad som hände bakom fasaderna.

Det förekommer ju en del droger i serien. Är det ett vanligt förekommande inslag på fester bland unga i dag, upplever ni?

– Jag gick typ aldrig på gymnasiefesterna så jag kan inte riktigt relatera, men jag har ju hört kompisar berätta att det inte är så ovanligt med kokain, ecstasy eller att folk röker på och sådant, säger Hanna och Felix fyller i:

– Det har jag också hört. Och man blir ju chockad för man tänker inte att det ska vara så vanligt som det faktiskt är.

– Men det känns som att det förekommer på alla fester typ, i alla fall någon form av drog, säger Hanna.

”Det bästa jag gjort någonsin”

Felix Sandman och Hanna Ardéhn
Felix och Hanna spelar Sebastian och Maja som i serien blir kära och drar till franska rivieran. Foto Alma Vestlund

Hur är det att göra sin skådespelardebut i en så här stor roll, Felix?

– Jag brukar säga till kompisar att det är som att vara turist i Hollywood och besöka Universal studios och att man går ”behind the scenes” på en film. Så kändes det att spela in! Bara det att jag också var med i filmen.

Annons

Han tystnar, tänker efter och fortsätter:

– Det är utan tvekan det bästa jag har gjort någonsin. Det roligaste jag har varit med om! Hela den här upplevelsen.

Men trots det kommer inte skådespelarkarriären att gå före musiken.

– Nej, aldrig före musiken. Men kanske tillsammans med musiken!

En serie som passar alla

Varför ska man titta på Störst av allt, Hanna?

– För att den grabbar tag i en från första stund och släpper aldrig taget, man är hela tiden investerad i den. Och för att det är så många olika samhällsaspekter som tas upp: psykisk ohälsa, splittrade relationer och hur sådant påverkar olika individer. Den är spännande, inte minst för att man får se en människas förfall – och förklaringen bakom, säger Hanna.

Vilka kommer att titta på serien då?

– Alla Felix fans! utbrister Hanna och Felix skrattar och tar vid:

– Förhoppningsvis! Men jag tror också att målgruppen är extremt bred, från tonåringar till pensionärer! Den här serien involverar så många aktualiteter på ett riktigt och rättvist sätt. Jag tror den kan nå alla. Den är nästan utbildning! Alla bör se den. Så kolla för i helvete!

Se intervjun med Felix Sandman och Hanna Ardéhn här:

Läs mer:

Felix Sandman och Hanna Ardehn aktuella med tv-serien Störst av alltBrand logo
Felix Sandman och Hanna Ardehn aktuella med tv-serien Störst av allt

Se den efterlängtade trailern till Störst av allt

Allt du behöver veta om Störst av allt

Annons