Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Får du inte nog av popkultur? Då är den här podden helt rätt för dig

06 mar, 2017 
AvJohanna Lejon
Älskar du popkultur? Bra, då har elle.se hittat den enda podcasten du behöver!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ständigt på jakt efter nya intressanta podcasts? Vi känner igen oss! Och i en tid då mängder av olika poddar ser dagens ljus så gott som dagligen kan man behöva lite guidning.

Vi har pratat med Christina Jeurling Birro, journalist, redaktör och filmvetare (som bland annat jobbat med produktioner som Skavlan och Värvet International), som ligger bakom podcasten Pop Culture Confidential, en podd som, precis som namnet skvallrar om, handlar om popkultur.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I Pop Culture Confidential gör jag intervjuer med skådespelare, talanger framför och bakom kameran, författare, journalister… Podden görs på engelska, och handlar främst om den amerikanska popkulturen/kulturen. Målet med podden är att ta ett större grep om popkulturen: trender, politik, kvinnofrågor… Kort sagt: hur popkulturen skildrar den tid vi lever i och hur tiden, i sin tur, påverkas av popkulturen, berättar Christina.

Hur föddes podden, hur fick du idén och när bestämde du dig för att satsa?

– Idén har funnits länge, jag har alltid haft en LÅNG lista där jag skriver ner namn och ämnen som jag liksom känner att “wow, den måste jag prata med, det måste jag prata om” Just nu är den två A4-sidor lång och både betas av och fylls på ständigt!

Annons

– Jag har saknat ett forum där man vekligen får dyka ner in i den amerikanska popkulturen, och till slut bestämde jag mig för att skapa ett sådant forum själv istället. Dessutom har jag saknat kvinnliga journalister/programledare som får ta plats inom just detta område. Det är otroligt krävande och osäkert att satsa hårt på ett eget projekt, men jag kom till en punkt för ungefär tre år sedan då jag helt enkelt kände ”now or never”. Jag jobbar natt och dag, med mycket stöd av familjen!

Berätta lite kort om dig själv och din bakgrund!

– Jag är journalist, redaktör och filmvetare. Jag är född och uppvuxen i USA, men bor nu i Vasastan i Stockholm med min man Peter (Birro) och tre hemmavarande barn. Tidigare har jag jobbat en hel del inom tv, bland annat som redaktör för Stina Lundberg Dabrowski, som verkligen är min mentor. I övrigt har jag arbetat med produktioner som Sen Kväll med Luuk, Skavlan och Värvet International!

Annons

Vilket avsnitt av Pop Culture Confidential rekommenderar du att man börjar lyssna på?

Det finns olika kategorier av PCC beroende på vad man är intresserad av. När det kommer till skådespelare, writers och regissörer som berättar om sina karriärer och/eller projekt rekommenderar jag exempelvis avsnittet med Susan Sarandon, avsnittet med Girls executiva producent och medskapare Jenni Konner, intervjuerna med La La Land-regissören Damien Chazelle och Cynthia Nixon (Sex and the City) samt intervjun med Oscarsvinnande kostymören Colleen Atwood.

Vilket avsnitt gillar du själv bäst?

– Alla! Jag älskar ju att nörda ner mig detaljer om människors skrivande, och att researcha och göra personporträtt. Men en stor höjdpunkt är då jag fick möjligheten att intervjua Gloria Steinem. Hon är ju en av de riktiga föregångarna för kvinnorörelsen på 1970-talet, och har inspirerat Lena Dunham mycket. Att prata med henne var stort, både för podden och för min egen karriär.

Har du någon drömgäst eller drömintervju?

– Ja! Mina drömgäster är det som håller mig igång. Jag skulle väldigt gärna ha med Tina Fey, David Chase, Lorne Michaels (skaparen av Saturday Night Live) och Louis CK. Och såklart – om jag någon gång får intervjua Beyoncé, Oprah eler Michelle Obama kan jag liksom dra mig tillbaka för gott…

Vilka är dina egna favoritpoddar?

– Jag älskar längre intervjuer och underhållande djupdykningar i just populärkulturen. Mina favoriter just nu är Fresh Air with Terry Gross, Slate Culture Gabfest, Vulture TV podcast, Longform och The New Yorker Radio Hour.

Foto Pop Culture Confidential, Roy Rossovich

Annons