Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Snabb recap: Det hände i Euphoria säsong 1

04 jan, 2022 
Euphoria, Rue och Jules, säsong 1 sammanfattning.
Äntligen är det dags för den andra säsongen av Euphoria! Men vad hände egentligen i säsong 1? ELLE fräschar upp ditt minne med en sammanfattning – och ger dig även trailern för säsong 2.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Här är Zendayas 12 mest hyllade looks på röda mattanBrand logo
TV: Här är Zendayas 12 mest hyllade looks på röda mattan

Den 10 januari har den andra säsongen av Euphoria premiär på HBO Max. Men en evighetslång pandemi har förflutit sedan vi senast träffade Rue och Jules, så vi känner att en recap är på sin plats. Här kommer den!

Vad hände i Euphoria säsong 1?

SNABBVERSIONEN:

Rue och Jules i Euphoria säsong 1.

Deprimerade missbrukaren Rue träffar transpersonen Jules som är nyinflyttad, och de fattar tycke för varandra (men Rue verkar ha starkare känslor än Jules). Rue kämpar med sitt missbruk men försöker sluta med droger när hon börjar umgås mer med Jules.

Annons

Jules å sin sida blir utsatt för utpressning av skolans mobbande fotbollssnubbe Nate vars pappa har våldtagit Jules.

Rue föreslår att hon och Jules ska rymma iväg tillsammans, bort från allt, men när de väl står på tågstationen åker tåget iväg med Jules ombord – men Rue står kvar på perrongen.

Under tiden får vi även följa deras skolkompisar och deras problematik som handlar om alltifrån abort och daddy-issues till våld i nära relationer.

Den längre recap-versionen – karaktär för karaktär

Rue

Rue i Euphoria säsong 1.

Rue, som är deprimerad och har drogproblem, kommer hem efter en tid på rehab. Hennes missbruk började tidigt när pappan var döende i cancer och Rue började ta av hans medicin, oxykodon. Väl hemma efter rehab fixar hon nya droger direkt och använder sin barndomsvän Lexies urin för att klara kissproverna.

Annons

Ungefär samtidigt som Rue kommer tillbaka från rehab börjar en ny tjej i skolan – Jules. Rue träffar Jules och de klickar direkt. Rues kontaktperson Ali säger dock att deras relation inte kommer att hålla, men hon blir ändå kär och slutar ta droger, något Rue menar är tack vare Jules.

Jules

Jules i Euphoria säsong 1.

Transpersonen Jules råkar illa ut ganska omedelbart efter att hon flyttat till stan, först genom att möta upp en äldre man som våldtar henne, och sedan genom att bli utsatt för skolans snubbigaste mobbare Nate.

Senare får Jules även kontakt med en kille som kallar sig ”Tyler” via en dejtingapp – och hon blir kär. De bestämmer sig för att träffas på den årliga karnevalen, men när Jules kommer dit inser hon att det är mobbaren Nate som är ”Tyler”. Hon förstår också att det var Nates pappa som var den äldre mannen som hade våldtagit henne. Nate börjar hota och utpressa Jules och menar att han kommer att anmäla henne för barnpornografibrott på grund av de nakenbilder hon skickat – om hon inte håller tyst om hans pappas handlingar.

Annons

Senare i säsongen åker Jules till sin hemstad för att hälsa på sin kompis Anna, och det slutar med att de har sex. När hon återvänder till Rue berättar hon att hon har känslor för både Anna och Rue. Rue föreslår då att de ska rymma iväg tillsammans och Jules säger ja. Men när de står på perrongen och tåget ska åka är det bara Jules som kliver på. Rue står gråtande kvar på perrongen.

Nate

Nate i Euphoria säsong 1.

När Nate var elva år hittade han filmer där hans pappa sexuellt utnyttjar och förgriper sig på unga trans- och gaypersoner. När han ser filmen som visar hur pappan våldtar Jules, den nya tjejen i skolan, bestämmer han sig för att se till så att hon håller tyst.

Annons

Han skapar ett alias, ”Tyler”, på en dejtingapp och skriver till Jules som blir kär. De bestämmer sig för att träffas på karnevalen, och väl där hotar han att använda nakenbilder som Jules skickat emot henne om hon avslöjar hans pappa.

Också: Nates on-off-flickvän Maddy strular med en kille (som faktiskt heter Tyler, häng med nu) i en pool för att göra Nate svartsjuk, något som senare leder till att Nate brutalt misshandlar Tyler och tvingar honom att anmäla sig själv för sexuellt övergrepp och misshandel (för att mörka sin egen misshandel) av Maddy.

Maddy

Maddy i Euphoria säsong 1.

Maddy är fast i ett destruktivt och våldsamt förhållande med Nate, och hon blir förvirrad när hon hittar dickpicks i hans telefon (som finns där efter att han catfishat Jules). När hon konfronterar honom med bilderna tar han stryptag om hennes hals. När Maddys mamma ser blåmärkena på dottern anmäler hon misshandeln till polisen. Nate söker då upp Tyler, som Maddy strulat med när Nate och hon hade en paus, som han hotar, misshandlar och tvingar att säga att det var han som orsakat blåmärkena. Nate tvingar även Jules att vittna till hans fördel.

Annons

Nate har svårt att få erektion när Maddy och han ska ligga, något som får Maddy att fundera kring hans sexuella läggning. När hon börjar snoka runt i hans rum hittar hon filmen på när Nates pappa (Cal) våldtar Jules.

Cassie

Cassie i Euphoria säsong 1.

När Cassie och hennes lillasyster Lexie är små råkar deras pappa ut för en allvarlig bilolycka. Han började sedan missbruka medicinen han fick och blev så beroende att han gjorde inbrott i ex-fruns (tillika Cassie och Lexies) hus för att få pengar till mer droger.

Cassie har sedan dess haft diverse problematiska förhållanden till killar, och under första säsongen handlar det om college-killen McKay som tycker att Cassie är ”slampig” och vägrar erkänna att de är ett par offentligt. Vid ett tillfälle bevittnar hon en brutal nollning av McKay där han hålls fast på golvet, naken, medan de övriga college-killarna är över honom och skriker ”McGay” och det är mycket tumult. Det är oklart exakt vad som händer, men när alla har gått förutom Cassie börjar han gråta och låser in sig på toaletten. När han kommer ut har han hårdhänt sex med Cassie som inte alls är bekväm i situationen.

Annons

Cassie blir gravid och talar sedan om det för McKay som säger åt henne att göra abort. I slutet av säsongen följer Cassies mamma med henne till en abortklinik.

Kat

Kat i Euphoria säsong 1.

En video läcker på sociala medier där man ser Kat bli av med oskulden. Kat bestämmer sig då för att ta tillbaka kontrollen över sin sexualitet och blir en cam-girl som tar betalt för att prata snusk med äldre män.

Hon träffar Ethan, en blyg och snäll kille i skolan, och de bestämmer sig för att gå på dejt. Men medan Kat är borta en stund börjar Ethan prata med en tjej vilket får Kat att tro att hon blir utnyttjad.

Ethan tycker dock om Kat på riktigt, och när hon bestämmer sig för att sluta med sex-chattandet ber hon Ethan om ursäkt och de blir sams.

Vad hände i specialavsnitten av Euphoria?

Rue i specialavsnitt 1 av Euphoria.

Under pandemin fick Jules och Rue varsitt specialavsnitt för att lindra vår längtan efter nästa säsong som ju blev covid-uppskjuten. I det första avsnittet får vi följa Rue som efter att ha lämnat Jules på tågstationen fallit tillbaka i gamla mönster – och missbruk. Hon sitter på ett café med sin kontaktperson Ali och försöker först övertyga honom om hur bra hon mår. Men Ali är den enda personen som ser igenom Rue fullständigt och snart börjar hon berätta om hur hon känner, hur mycket hon tänker på Jules och hon ger sin bild av vad som har hänt.

Annons

Samtidigt får vi lära känna Ali bättre, han har två döttrar vars uppväxt han har missat på grund av sitt egna missbruk. Kanske är Rue hans sätt att gottgöra?

Jules i Euphorias andra specialavsnitt.

I det andra avsnittet får vi istället Jules sida av historien. Hon sitter och pratar med sin psykolog och ger oss fler pusselbitar kring hennes transresa, medberoendet till sin alkoholiserade mamma och hur mycket press hon har känt kring att upprätthålla Rues nykterhet. Vi får också en helt ny förståelse för hur djup Jules kärlek är för Rue, trots allt som hände i första säsongen.

Vad händer i Euphoria säsong 2?

I säsong 2 av Euphoria verkar Rue återvända hem igen, fortfarande på droger. Hon träffar Jules och de återfår kontakt, men exakt hur kontakten ser ut är svår att avgöra efter att bara ha sett trailern. Rue verkar också ha träffat en ny person, en kille som hon tar droger och festar med. Och slutligen verkar Rue ha kommit på någon form av affärsidé som inte verkar helt laglig...

Här är trailern till Euphoria säsong 2

Källa: Bustle

Foto: HBO Max

Se också: Zendaya Coleman och Tom Hollands kärlekshistoriaBrand logo
Se också: Zendaya Coleman och Tom Hollands kärlekshistoria

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons