Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Erika Vallin är kvinnan bakom julkalendern "Jakten på tidskristallen"

11 feb, 2017 
AvJohanna Lejon
Erika Vallin, som tidigare jobbat på Elle, ligger bakom boken som årets julkalender Jakten på tidskristallen baseras på.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jakten på tidskristallen, årets julkalender i SVT, beskrivs som ”ett spännande och juligt sci-fi-äventyr”. I rollerna ser vi bland andra Eva Rydberg, Rikard Wolff och Kodjo Akolor.

”När onda krafter planerar att stanna tiden dagen innan julafton visar det sig att tre barn är de enda som har förmågan att resa till universums mitt och stoppa detta. För om tiden stannar blir det ingen julafton!”, skriver SVT själva om julkalendern 2017.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Julkalendern är fritt baserat på boktriologin Speglarnas hemlighet av Erika Vallin och för manus och regi står Oskar Mellander och Tord Danielsson.

Vi fick en pratsund (via mejl) med Erika Vallin, som tidigare har arbetat som redaktör på Elle.

Erika ligger bakom årets julkalender ”Jakten på tidskristallen”

Hur kommer det sig att dina böcker ligger till grund för årets julkalender, hur har det hela gått till?

– Det har varit en extremt lång process som började när första boken kom ut, hösten 2012. Flera filmbolag drog i manuset, men det kändes viktigt att jobba med ett team som förstod vad böckerna egentligen handlar om, och som kunde förvalta tematiken och ta den vidare. Producent Anna Wallmark är ett geni. Utan henne hade det här aldrig varit möjligt.

Annons

Har man gjort några ändringar?

– Tematiken och huvudkaraktärerna består men storyn anpassas efter kalenderformatet och målgruppen. Mina böcker är skrivna från en tolvårings perspektiv medan julkalendern måste ner i fyraårsåldern. Jag har läst och gett feedback på manuset men annars har teamet fria händer. Och de gör ett fantastiskt jobb.

Hur känns det här, att vara med och bidra till julkalendern är ju, minst sagt, stort?

– När nyheten om kalendern kom ut skrev min vän Asrin ett inlägg om betydelsen att huvudkaraktären har hennes namn, som bär på en helt annan historia än Lisa, Karin eller, för den delen, Selma. Om jag på något sätt kan bidra till att bredda bilden av hur en svensk tradition – som julkalendern – gestaltas, så är det större än något jag kunnat drömma om när jag började skriva.

erika-vallin-julkalendern Jakten på tidskristallen
Erika Vallin är kvinnan bakom julkalendern ”Jakten på tidskristallen”.

Vad har du för förhoppningar på kalendern?

– Att den ljusar upp decembermörkret, vare sig man firar en traditionell svensk jul eller inte. Och kanske kan historien väcka mod i både unga och gamla. I år behöver vi det mer än någonsin.

Annons

Vad har du för egen relation till julkalendern överlag? Har du någon favorit genom åren?

– De senaste åren har jag sett den tillsammans med min dotter. Hedenhös-kalendern gillade vi båda, den balanserar perfekt mellan högtidlig och slapstick, och därför blev jag extra glad när regissören och manusförfattaren Oskar Mellander signade upp på att göra årets kalender.

Varför valde du att skriva böcker för unga vuxna?

– Aldrig har jag varit så min egen som när jag var tolv: ifrågasättande, nyfiken, motsträvig, livsglad … Det var underbart att återvända dit. Och jag skrev aldrig för unga vuxna, jag skrev från deras perspektiv.

Skriver du på något nytt nu?

– Natur & Kultur kommer att släppa trilogin som en enda bok i höst, så just nu redigerar jag och skriver om. Samtidigt har jag arbetat på ett nytt projekt i flera år, i en lång researchprocess som tagit en hel del törnar. Det är min första vuxenroman och kräver att jag vänder ut och in på mig själv på ett nytt sätt. Den handlar om makt, moderskap, sex och skrivande – om livet, helt enkelt.

Foto Martin Vallin / CameraLink

Mer om julkalendrarna!

Se trailern till årets julkalender: ”Storm på Lugna gatan”

Här är julkalendern 2018 – se de första bilderna

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons