Erik Lundin i Sommar i P1 – berättar om uppväxten och drömmarna

Erik Lundin

För ett par månader sedan släppte Erik Lundin albumet Zebrapojken. Nu debuterar han som värd i Sommar i P1 – och bjuder på flera tänkvärda historier om identitet och drömmar.
08 augusti, 2019

Rapparen Erik Lundin inleder sitt Sommar i P1 med att berätta att han aldrig har gillat frågan ”Vem är du?”. Ändå lovar han lyssnarna att försöka besvara den i sitt program. Ett 64 minuter långt sommarprat om identitet, drömmar och utmaningar.

– Jag föddes in i ett utanförskap på grund av min hudfärg och min postadress, men jag föddes även in i en gemenskap med vännerna runt omkring mig i förorten.

Vi satt på många sätt i samma båt, men hade ändå korsat olika hav för att ta oss hit, säger Erik i programmet.

Erik, vars fullständiga namn är Ibrahima Erik Lundin Banda, föddes i Rinkeby 1982 och har en mamma från Sundsvall och en pappa från Gambia. I sitt sommarprat beskriver han hur han sedan fem års ålder har fått höra att han borde åka hem till Afrika. Att han inte hör hemma i Sverige och att han inte ens borde ha fötts. I Gambia ses han istället som en europé. Så vem får han vara? Vad är hans identitet?

– Vare sig jag känner mig hemma i Sverige eller Gambia kommer jag aldrig se ut som att jag är hemma. Mitt ursprung kommer alltid att ifrågasättas. Hur jag än klär mig eller hur väl jag än talar språket.

Bytte artistnamn från Eboi till Erik Lundin

Den röda tråden i Eriks Sommar i P1 är identitet. Ett tema som även följt honom under åren som artist. Redan i titelspåret på sin första ep, Suedi, tar han nämligen upp frågan om vem han är:

”Västerort, första luften som jag inandats/ ändå sas det att jag invandrat.”

Ifrågasättandet och utanförskapet ledde till att Erik redan som liten förstod att han skulle behöva arbeta hårdare än många andra för att nå framgång. Ändå har han aldrig tyckt synd om sig själv för det. Tvärtom. Det har fungerat som en morot.

– Det är inte synd om mig, jag bär inga ikeakassar med offerkoftor, säger han i programmet.

Erik startade sitt artisteri på engelska under namnet Eboi, men karriären tog aldrig riktigt fart. När saldot på kontot hade svårt att komma överens med räkningarna i brevlådan kläckte han tillslut en idé – Eboi skulle blir Erik Lundin.

Året var 2015 och i samband med namnbytet började Erik sjunga på svenska. Suedi blev hans första EP – och framgången var ett faktum. Året därpå tilldelades Erik två priser på Grammisgalan och i mars i år kom hans första hela album, Zebrapojken.

Så, vem är Erik Lundin?

Under årens gång har Erik blivit hyllad för sin musik och sitt textförfattande, både av publik och kritiker. Han beskrivs som en talangfull historieberättare som kan se livet i förorten från både insidan och utsidan. Men vem är han mer än det?

Precis som lovat avslutar Erik sitt Sommar i P1 med att svara på frågan han hatar mest – ”Vem är du?”.

– I dag är jag otroligt trygg i mig själv och vem jag är. Även i vad jag är. Förortskille, inte andra generationens invandrare men svensk, företagare, rappare, artist, för att nämna några.

Foto: Jessica Gow/TT

Läs mer:

Maries ärliga ord om systerns död: ”Missade att hon tog sitt liv”

Emma Frans om tunga beskedet: ”Avgrundsdjupt mörker”

Carina Bergfeldt: ”Pappa såg på mig med sådant hat”