Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Endast kvinnliga frontartister på Öland Roots 2019

22 mar, 2019 
AvHamon Moravejzadeh
Endast kvinnor som frontar Öland Roots 2019
Vissa har mer utrymme än andra och det ser vi både på festivaler och inom reagge-genren. Öland Roots vill skapa en mer jämställd festivalupplevelse under sommaren 2019 och frontar endast kvinnor. Det blir både svenska och internationella toppartister.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Festivalerna i Sverige och världen har länge varit, och är fortfarande, mansdominerade när det kommer till deras line-up. De senaste åren har allt fler festivalarrangörer skiftat fokus och försökt skapa festivaler där kvinnliga artister lyfts fram. Många arrangörer vill att kvinnliga och icke-binära besökare ska känna sig tryggare på festivalerna och få ett mer representativt utbud av musik. Queens of Pop där kända kvinnliga popartister dominerar scenerna och Statement Festival där alla förutom cis-män är välkomna är två exempel på detta skifte.

Årets line-up frontas endast av kvinnor

Underbart väder och stor publik på festivalen
Publiken på Öland Roots tidigare år. Foto: Öland Roots

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

På en av Skandinaviens största reggaefestivaler Öland Roots är det endast kvinnor som frontar scenerna i år. Festivalen startade 2004 och har stadigt ökat antalet besökare. I vanlig ordning är det ett stort utbud av både svenska och internationella artister som vi får se ute på ön.

Annons

– Vi satte oss ner och började lista de häftigaste kvinnorna vi skulle vilja ha på scen och då blev det fullt, säger festivalens kommunikatör Mir Grebäck von Melen till SVT.

Öland Roots består inte bara av reggae-artister heller. Här samlas även karibiska toner, soul, hiphop, ska och soca på samma scener. Årets line-up består av Etzia, Cherrie, Hollie Cook, Cleo, Ikaya, Queen Ifrica, Mo’Kalamity och många fler kvinnor som tar scenen.

Öland Roots är fyllt av dans och musik
Besökarna dansar till musiken på Öland Roots. Foto: Öland Roots

Öland Roots blir nu en av de festivaler som tydligt försöker förändra festivalscenen i Sverige genom att ge stort utrymme till kvinnliga musiker. Utöver detta så är säkerheten hög och det har gjorts mycket för att göra Roots till en av de tryggare festivalerna i Sverige. Festivalen har även en medveten strategi där de inte släpper allt för många biljetter. Detta gör de för att skapa en bättre upplevelse för besökarna.

Läs mer:

Festivalerna i Sverige 2019 som passar dig

Statement festival åker på turné hösten 2019

Det händer i Stockholm sommaren 2019 – nöjena du inte får missa

Annons