En millennial reagerar på gen z-Gossip Girl

Gossip girl 2021

Foto: HBO Max
Det finns en ny clique som regerar på Constance Billard. Ryktet säger att gen z har tagit över fullständigt. ELLEs Louise Åström har sett rebooten av Gossip girl – genom sina millennialögon.
10 november, 2021
TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung
1:24

Efter reklamen: TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung

(1:24)

Slå på ljud

Rebooten av Gossip Girl har haft premiär på HBO Max. De första sex avsnitten finns redan ute och resterande fyra släpps senare i november. Gossip girl-bloggen är utbytt mot ett instagramkonto och sociala medier spelar en stor roll i tv-serien.

Den nya versionen utspelar sig nio år efter originalseriens slut. Serena, Blair, Nate och Dan is no more (även om flera av karaktärerna faktiskt nämns vid namn i de nya avsnitten :')). Istället får vi lära känna the new clique: Julien, Zoya, Obie, Aki, Audrey och Max.

Som millennial född 1991 känner jag... En hel del gällande den nya versionen. Ja, den är inte alls lika stereotyp vilket ju är en lättnad men hela premissen med serien var ju att man inte skulle veta vem GG är... Och här har man valt att göra tvärt om. Låt oss reda ut mina millennial-reaktioner tillsammans.

Här är en millenials reaktioner på nya versionen av Gossip Girl:

Kristen Bell är ett kärt återseende som berättarröst

Kristen Bell gör rösten i nya Gossip Girl

Kristen Bell är tillbaka som berättarrösten i nya Gossip girl.

Foto: TT

Xoxo, Gossip girl. Kristen Bell gör rösten till Gossip Girl i första versionen. Och tack och lov är hon tillbaka som berättarröst även i rebooten. Hennes precis lagom bitchiga stämma behövs som guide genom äventyren på Upper east side. Och jag är inte ensam om att tycka det. Faktum är att skaparna inte ens ville gå vidare med idén om rebooten om hon inte hade hakat på! Som tur var tackade hon ja.

Nya Gossip girl är sexigare än den gamla versionen

Gossip girl 2021

Max Wolfe inleder en affär med en av sina lärare...

Foto: HBO Max

Nu blir det lite historielektion här men bare with me. Känner mig extremt gammal när jag skriver orden linjär tv. Men så är det nu. Första versionen av Gossip Girl sändes på det amerikanska tv-nätverket The CW (och svenska kanal 5). Även om det fortfarande är Josh Schwartz som är skapare till serien har den nu tagits över av HBO Max vilket gör att den borde få vara mer out there. Läs: Fler svordomar och hetare sexscener. Och det stämmer! Sexscenerna är betydligt mer spicy än i den gamla versionen. Tack gen z.

Rebooten av Gossip girl är mer inkluderande

Julien i nya Gossip girl

Huvudkaraktären Julien har både en stylist och publicist med sig att all times. Jag har fortfarande inte fattat om de är elever på skolan eller inte...

Foto: HBO Max

På tal om uppdateringar. Än så länge tycker jag inte att intrigerna är lika saftiga som i förra Gossip girl. Det ska dock sägas att originalversionen ju totalt sett hade sex säsonger på sig att bygga upp story lines. Det bästa med den nya säsongen är tveklöst det faktum att den är mycket mer inkluderande. Både när det kommer till karaktärernas sexuella läggning och umgänge. Men framför allt är huvudrollen inte längre en vit rik tjej med blont hår. I'm sorry Serena men du är en stereotyp. Tv-serievärlden ska vara en plats för alla att känna igen sig i. Äntligen!

Gossip girl är (tyvärr) avslöjad redan från start

Lärarna i nya Gossip girl

Lärarna i nya Gossip girl är lika gamla (eller äldre!) än eleverna..!

Foto: HBO Max

Själva grejen med originalversionen var ju att man som tittare inte visste vem det var som låg bakom Gossip girl. Det adderade spänning, mystik och ett extra lager eftersom man hela tiden försökte tolka blogginläggen och hitta ledtrådar. I nyversionen är det istället lärarna som driver instagramkontot Gossip girl. Och det får man veta redan från start. Jag fattar att skaparna velat göra något nytt men jag stör mig extremt mycket på att det spänningselementet saknas. Dessutom pratar lärarna öppet i fikarummet om kontot, fast andra personer befinner sig på farligt nära avstånd...

Eleverna är äldre än lärarna(!)

Lärare Gossip girl 2021

Läraren Kate är i verkligheten 25 år medan hennes elev, Julien egentligen är tre år äldre än henne...

Foto: HBO Max

Jag kan inte säga att jag reflekterade speciellt mycket kring lärarna i originalversionen av Gossip girl. Men det gör jag nu. Tyvärr. De ser nämligen ut att vara i samma ålder som eleverna de undervisar. En enkel googling säger mig att det faktiskt är värre än så. Engelskaläraren Kate Keller (som har huvudansvaret för instagramkontot) spelas av Tavi Gevinson som är 25 år. Hennes elev Julien Calloway, spelad av Jordan Alexander, är tre år äldre än henne. Why?!

Serena stylade skoluniformen bättre

Skoluniformer nya Gossip girl

Man verkar behöva ha skoluniform på Constance fortfarande . Men reglerna kring hur den ska bäras verkar ha... försvunnit.

Foto: HBO Max

En grej jag alltid var fascinerad och imponerad över i originalversionen var sättet Serena alltid lyckades styla sin skoluniform på. Det var verkligen definitionen av effortlessly chic. I nya versionen har dock stylingen av elevernas skoluniformer spårat ur. Det är olika rosetter, jackor med print och dåligt knutna slipsar dagligen. Jag menar, hur slapp har Constance Billards dresscode blivit egentligen?

Alla är beroende av sociala medier i nya Gossip girl

Julien i nya Gossip girl

Julien och andra är beroende av sina telefoner, precis som gemene man år 2021.

Foto: HBO Max

Sociala medier-aspekten och det faktum att vi är ständigt uppkopplade får ta stor plats i den nya versionen, vilket ju är både rimligt och nödvändigt med tanke på att sms-tumme tillhör "den nya tidens sjukdomar" (ville att det skulle heta scrolltumme men det uttrycket verkade inte finnas..). Kul att millennials och gen z har något gemensamt ändå!

Coronapandemin verkar finnas och inte finnas samtidigt

Demonstration i Gossip girl

Obie protesterar mot sina egna föräldrar. Upprorisk men utan munskydd?!

Foto: HBO Max

En sak vi slapp i gamla GG-versionen var pandemiprat. Jag fattar att corona inte är över (tyvärr) men jag är liksom jättetrött på att läsa, skriva och höra om det. Hade önskat mig en pandemifri serievärld som avslappning för min hjärna. Men okej, kanske är det bra att ha detta världstrauma dokumenterat i popkulturen som släpps medan pandemin pågår. Skrattade dock lite åt att nästan ingen bar mask under demonstrationen i ett av avsnitten... Hur ska ni ha det egentligen?

Jag saknar Blairs hushållerska Dorota <3

Dorota Gossip girl

Bästa Dorota!

Foto: CW

Jag fattar att det kanske inte är PK. Men jag saknar Blair Waldorfs hushållerska Dorota Kishlovsky JÄTTEMYCKET. Hon var en person som hängde med i dramat men absolut höll sig utanför. Professionell med otroliga ansiktsuttryck och one-liners som gjorde statements på sitt egna sätt. Som att ha Britney Spears ”Slave 4 U” som ringsignal när när Blairs mamma, Mrs. Eleanor Waldorf ringde henne. Ikoniskt!

Se också: Ögonblicken från Gossip Girl vi minns
1:39

Efter reklamen: Se också: Ögonblicken från Gossip Girl vi minns

(1:39)

Slå på ljud