Emmygalan 2021: Nattens stora snackisar

20 sep, 2021 
AvElin Jonsson
Michaela Coel rusar fram på röda mattan under Emmygalan 2021.
I natt gick tv-världens motsvarighet till Oscarsgalan av stapeln – nämligen Emmygalan.
Utöver att nattens prisfest fått kritik då inga av de tunga skådespelarpriserna gick till en svart skådis, flödade även coronakritiken. Här är nattens snackisar!
Annons
TV: Emmygalan 2021 – nattens stora snackisar
TV: Emmygalan 2021 – nattens stora snackisar

Under natten till måndag gick tv-världens prestigefyllda prisgala Emmy av stapeln, och stjärnorna fick återigen äntra röda mattan då galan nu hölls fysiskt på plats efter förra årets ”pand-Emmy”.

The crown – nattens stora segrare

Under natten har flertalet fina tv-priser delats ut och en av nattens stora vinnare var The Crown som kammade hem priser för bland annat manus-, regi- birolls- och huvudrollspriser.

Och trots att nattens gala var en aningen ljum och skandalfri – går den inte utan kritik.

Josh O'Connor kammade hem statyett för Årets manliga huvudroll - dramaserie för sin prestation i The crown.
Josh O'Connor kammade hem statyett för Årets manliga huvudroll - dramaserie för sin prestation i The crown.

Endast vita som prisas i de tunga kategorierna

Årets gala har fått rejäl kritik då inga av de stora priserna gick till svarta skådespelare. Efter Michael K Williams (känd som Omar Little i The wire) död i början av september hoppades många på att han skulle få ett postumt pris för sin roll i HBO-serien Lovecraft country. Så blev det dock inte, priset gick till Tobias Menzies för hans tolkning av prins Philip i The Crown.

Annons

– Under två prisgalor i rad har har nyligen bortgångna svarta män förlorat till britter som inte var på plats, skriver den ansedda branschtidningen Variety om Michael K Williams uteblivna statyett samtidigt som de refererar till Oscarsgalan där Anthony Hopkins fick pris för manliga huvudroll där även framlidne Chadwick Boseman var nominerad.

Kerry Washington hyllar Michael K Williams

Kerry Washington på scenen när hon hyllade kollegan Michael K Williams.
”Ditt konstnärskap kommer att leva vidare”, sa Kerry Washington när hon hyllade kollegan Michael K Williams.

Michael K Williams hittades död i sitt hem i New York den 6 september, han blev 54 år gammal. Och när skådespelaren Kerry Washington presenterade pris hyllade hon sin kollega.

Annons

– Michael var en briljant, talangfull och generös människa som har lämnat oss alldeles för tidigt. Michael, jag vet att du är här, för du skulle inte missa det här. Din förträfflighet, ditt konstnärskap kommer att leva vidare, sa Kerry Washington.

michael K williams död 6 september
”Under två prisgalor i rad har har nyligen bortgångna svarta män förlorat till britter som inte var på plats”, skriver Variety om nyligen avlidna Michael K Williams uteblivna pris.

Seth Rogen corona-skojar till det

Galan har även fått kritik för att inga av gästerna använde munskydd, något som skådespelaren Seth Rogen valde att poängtera när han stod på scenen för att presentera galans första pris.

– Jag måste bara börja med att säga att vi är alldeles för många här inne. Vad håller vi på med? De sa att det skulle vara utomhus, men det är det ju inte. De ljög. Vi är i ett helt slutet tält just nu. Vi är inne i ett hermetiskt tillslutet tält. Jag skulle aldrig ha kommit hit. Det var viktigare att det hängde tre kristallkronor än att vi såg till att inte ha ihjäl Eugene Levy, skojade han.

Annons

Enligt TT ska dock alla gäster ha varit tvungna att visa upp sina vaccinationsbevis, och journalister och producenter hade fått höra att de skulle ha munskydden på.

seth rogen
Seth Rogen (och alla andra) hade fått intrycket av att årets Emmygala skulle hållas utomhus, och inte i ett så väl förslutet tält.

Pandemi-serien Ted Lasso – flest nomineringar

Jason Sudeikis spelar huvudrollen i Ted Lasso på Apple TV+, där säsong 2 hade Sverige-premiär 23 juli – serien blev väldigt populär under pandemiåret. Med sina 13 nomineringar kammade den brittisk-amerikanska komediserien hem flest nomineringar och vann Bästa komediserie. Och för sin roll i serien kammade Jason Sudeikis hem pris för Bästa manliga huvudroll i komediserie.

Annons
ted lasso - Phil Dunster, Brett Goldstein, Hannah Waddingham, Jason Sudeikis, Juno Temple, Nick Mohammed, och Brendan Hunt.
Ted Lasso-gänget på röda mattan: Phil Dunster, Brett Goldstein, Hannah Waddingham, Jason Sudeikis, Juno Temple, Nick Mohammed, och Brendan Hunt.

Michaela Coel vinner sin första Emmy

Michaela Coel kammade hem statyett för Bästa manus till en miniserie för sin instats i HBO-serien I May Destroy You. Serien är regisserad av Sam Miller och Michaela Coel har utöver skådespelat i serien även stått för stora delar av manuset. Michaela Coel är därmed den första svarta kvinnan att kamma hem statyetten i priskategorin!

– Skriv berättelser som skrämmer dig, som gör att du känner sig osäker och som inte är bekväma, sa hon bland annat under sitt tacktal.

Annons

– Jag utmanar er, fortsatte hon.

– Synlighet i dessa dagar verkar på något sätt motsvara framgång. Men var inte rädd från att kliva ifrån synligheten, försvinn ett tag och se vad som kommer till er när man är i tystnaden. Jag tillägnar denna berättelse för varje person som har överlevt sexuella övergrepp.

TV: 7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet
TV: 7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet

Foto: TT

Annons
Innehåller annonslänkar