Emma Wiklund släpper skönhetshandboken ”Tidlös skönhet”

Hon har hunnit fylla 50 och väljer nu att släppa en skönhetshandbok utan pekpinnar. Emma Wiklunds bok Tidlös skönhet handlar om allt från hormoner och träning till hudvård och psykologi.”Jag tror det är jätteviktigt att man delar med sig av sin erfarenhet”, säger Emma Wiklund.
27 juni, 2019

I september släpps Tidlös skönhet som beskrivs som en skönhetsbok för den mogna kvinnan. Boken är indelad i flera teman där ett handlar om kroppen och hormonerna, ett annat om träning och ett tredje om huden. Inom kapitlen ryms dels intervjuer med experter på hud, hormoner och hår, tips och tricks men också Emma egna personliga reflektioner om livet.

– Den här boken handlar inte om evig ungdom, utan mer hur man kan fortsätta känna sig pigg och fräsch. Hormoner påverkar vår kropp på så många olika sätt och huden och håret förändras när vi blir äldre. Man kanske till exempel måste justera lite i badrumsskåpet. I mitt träningskapitel pratar jag om att vi ska lyfta tyngre för att bygga muskler som hjälper skelettet. Nu när jag har fyllt 50 känns det som att jag att jag nått en ny milstolpe, säger Emma Wiklund och fortsätter:

– Min son är ju 15 och det har gått så fort. Om 15 år till är jag i pensionsåldern. Det blir så konkret. Boken innehåller funderingar från mitt håll och tar upp fördelarna med att åldras. Man har mer erfarenhet och känner sig inte lika otålig,  vet vad man vill lägga sin tid på och vem.

Ett par sidor i varje kapitel innehåller intervjuer med experter på allt från hormoner till make-up och hårfärg.

– Jag gillar fakta och jag valde att ha med personer som inspirerar mig och kan väldigt mycket. Vår hy ändrar till exempel färg med åldern på grund av pigmentering. Då kan man behöva anpassa sin hårfärg.

Det känns som att det är viktigt att resonera kring balansen mellan pekpinnar och inspiration när man skriver en sån här bok. Håller du med?

– Absolut! Inspiration är roligare! Det finns till exempel många som säger att man inte ska sminka sig med rött läppstift när man är äldre. Men det där är skitsnack! Man ska göra exakt det som man känner sig snygg i. Jag tycker det är underbart att vi i dag ser lite äldre kvinnor i reklamkampanjer. Tittar man på media generellt så försvinner tyvärr kvinnor över femtio. Det skrivs inte om oss på samma sätt. Det är ganska skrämmande. En köpstark, klok, duktig och erfaren grupp människor som man inte lyfter. Det pratar jag också om i boken.

Vad ser du för skillnader hos dig själv nu när du fyllt 50?

– I min kropp ser jag en successiv förändring. Eftersom jag jobbade som modell och kroppen varit mitt verktyg är jag så medveten. Men jag ser helt naturliga förändringar och jag tycker om min kropp. Jag vill inte bli yngre eller se ut som 22 igen men jag vill hålla mig stark, frisk och fräsch. 

Vilka förändringar ser du mentalt? Har du blivit tryggare?

– Ja, och det är en av de stora fördelarna. För varje år får man mer erfarenhet och en större referensbank. Jag tror det är jätteviktigt att man tar sin erfarenhet och delar med sig. Fear of missing out har jag inte riktigt längre. Man är lugn med vilka vänner man har och vet vilka man gillar. Jag väljer gärna bort det jag inte har tid med, utan att det blir jobbigt. Det lugnet hade jag inte för 15 år sedan.

Emma Wiklunds bok Tidlös skönhet

Emma Wiklunds bok tidlös skönhet släpps den 3 september.

Vad skulle du ge för råd till någon som snart fyller 30?

– I skönhetsväg säger jag: Använd solskyddsfaktor och rök inte, haha. WHO definierar hälsa som en balans mellan din fysiska kropp, din psykiska hälsa och ditt sociala liv. Sociala medier fanns till exempel inte när jag var yngre. Det perfekta livet som ofta visas upp där gör att jag tror att man kan känna sig misslyckad för att alla andra är så lyckade och jag tror att det kan vara otroligt stressande. Ta hand om din psykiska hälsa och dina vänner.

Tror du att du ser annorlunda på ideal med tanke på att du arbetat som modell?

– Jag tycker att det blivit bättre nu. När jag jobbade syntes i princip bara modeller. Nu syns många olika förebilder som inte är modeller. På så sätt tycker jag det är roligare och bättre. Det är inte bara det smala som är idealet. Vi inspireras av människor med olika kroppar och hudfärger även om det fortfarande är alldeles för smalt i modebranschen. Samtidigt äger modevärlden inte längre att det ska se ut på ett visst sätt. Personerna äger modevärlden lite mer och det är kul.

I beskrivningen om din bok står det att du skriver om vad som är viktigt här och nu. Kan du utveckla det?

– Det handlar om att man får mer tid över när barnen är större och vad man gör med den. Ska man till exempel plocka upp något intresse? Många av mina vänner har börjat rida igen. Jag skulle vilja ta pianolektioner. Man jobbar ju mycket fortfarande men efter småbarnsåren får man plötsligt mer fritid. Jag skriver också lite om relationer. Min man och jag pratade om att när barnen blir stora är det du och jag, vad vi vill nu och vad vi har för gemensam plan tillsammans.

Läs mer:

Emma Wiklund: ”Tack vare modellandet är jag här i dag”

Sandra Beijer släpper boken ”Mellan oss” i september