Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Han sa: ”Kvinnans plats är i sovrummet” – fick storstryk i historisk match mellan könen

21 sep, 2017 
AvSofia Börjesson
Knappt har vi hunnit smälta filmen om Björn Borg förrän nästa historiska tennisögonblick skildras på vita duken. På fredag har nämligen "Battle of the Sexes" USA-premiär, med Emma Stone och Steve Carell i huvudrollerna. Se trailern här!
Annons

Redan som 23-åring rankades Billie Jean King som världens mest framgångsrika kvinnliga tennisspelare, och det skulle hon också fortsätta med i omgångar tills hon var 40 år gammal.

Men att vara en idrottande kvinna under 60-, 70- och 80-talet var inte helt enkelt. 1973, när Billie Jean King var 29 år gammal, blev hon utmanad av det före detta tennisproffset Bobby Riggs, då 55 år, att spela matchen som senare skulle bli ihågkommen som Battle of the sexes (kampen mellan könen).

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Bobby Riggs och Billie Jean King, 1973. Foto: IBL

Den självutnämnde manschauvinisten Riggs menade att kvinnor varken har fysiken eller nerverna för att idrotta på professionell nivå, och sa att han ”trots 55 års ålder skulle kunna vinna över vilken kvinna som helst”. Han sa även att en kvinnas plats är ”i sovrummet och i köket, och i den ordningen”.

Annons

Tennismatchen mellan King och Riggs ledde till ett stort medieuppbåd och slutade med en jordskredsseger för Billie Jean King. Matchen ses än i dag som en milstolpe för kvinnors idrottsutövande och Billie Jean King var senare med och startade Women’s Tennis Association (WTA).

Fredagen den 22 september har filmen om den historiska matchen premiär i USA, och i huvudrollerna ser vi Emma Stone och Steve Carell. Skapare bakom filmen är paret Jonathan Dayton och Valerie Faris som tidigare levererat den prisade filmen Little Miss Sunshine.

Se trailern här

Annons