Emma Mackey från ”Sex Education”: ”Det är skrämmande”

Emma Mackey spelar Maeve i Sex Education

Hon är 24-åringen som blivit världskänd genom sin första roll, lämnar telefonen hemma från jobbet och hatar ordet fans. ELLE möter Emma Mackey, aktuell i andra säsongen av tv-serien Sex Education.
20 januari, 2020

Emma Mackey förkroppsligar ung och lovande. Rollen som Maeve Wiley i succéserien Sex Education är hennes första. Och nu är hon tillbaka i säsong två.

Inspelningarna, som äger rum i Wales, kallar hon själv för ett fyra månaders konstigt sommarläger med sina vänner.

Den nya säsongen kretsar enligt Netflix kring kvinnlig frigörelse, vänskap, att upptäcka sig själv och att bli sedd och representerad. För Maeves del handlar det om att hennes mamma plötsligt kommer tillbaka in i hennes liv. Samtidigt måste Maeve försöka hantera både skolgång och kärlek.

– Hon spenderar mycket tid med Aimee (som spelas av Aimee Lou Wood), vilket jag är glad för eftersom jag älskar den vänskapen. Aimee sa något så vackert, att våra karaktärer var flickor, men att vi nu ser dem förvandlas till kvinnor, säger Emma Mackey.

Maeve och Aimee i Sex Education säsong 2

Emma Mackey spelar mycket mot Aimee Lou Wood i säsong två av ”Sex Education” . Här i en scen när de är hos polisen för att anmäla ett brott. Foto: Netflix

”Förtjänar att få sin röst hörd”

Maeve är stökig och smart. Glad och arg. Stark och ledsen.

– Hon är en otrolig karaktär som förtjänar att få sin röst hörd. Jag tycker också att hon representerar något bra, hon har en god kärna. Det är skönt att se en karaktär som är stark och uthållig men också gör dåliga val. Det är härligt att se the flipside.

Scenerna i Sex Education är orimligt vackra ibland. Naturen ser ut som något i en sagobok. Och det hade varit enkelt att bara låta allt vara vackert. Men för att använda Emmas ord så är säsong varken ”shiny eller glossy”.

– Det finns mycket skit som pågår, vilket är mer likt verkligheten.

Mitt i sagoboken är det både stela pubertala sexscener i dagsljus och stökiga familjerelationer.

Emma Mackey som Maeve i Sex Education säsong 2

”Det finns mycket skit som pågår”, säger Emma Mackey om den nya säsongen. Här i en scen då hon ilsknat till under ett AA-möte med sin mamma. Foto: Netflix

Över 40 miljoner människor har sett Sex Education

På frågan om hon träffat vänner för livet under inspelningarna svarar hon ja. Sedan blir hon nästan full i skratt när jag frågar vad de gör när de umgås.

– Normala saker som att äta middag, dricka drinkar eller umgås i någons lägenhet, haha. Inget galet!

Över 40 miljoner människor har sett serien. Hur känns det med tanke på att det är ditt första jobb som skådespelare?

– Det är galet att så många sett den. Men jag tänker inte på det för jag vill inte tänka på det. Det är skrämmande. Jag antar att det är en biprodukt av jobbet du gör med en så stor plattform. Det är en del av det men jag tänker inte på det varje dag.

Du vaknar alltså inte varje morgon och tänker 40 miljoner, 40 miljoner…?

– Hahaha! Jag fick ett brev från en kille i Ryssland, ett fanbrev som kom till inspelningen igår. Det var väldigt gulligt. Jag glömmer att så många i världen har sett den.

Hur är det att ha fans? Är det konstigt?

– Jag vet inte om det är konstigt. Jag är inte så in to allt det. Jag skulle inte säga att jag är anti sociala medier men jag använder min telefon mycket mindre och jag använder inte sociala medier speciellt mycket. Jag hatar ordet fans men jag antar att det är coolt att så många blivit berörda.

Emma Mackey aktuell i Sex Education på Netflix

Rollen som Maeve Wiley är Emma Mackeys första. Men hon vill inte tänka på att det ör över 40 miljoner människor som sett serien. Foto: Netflix

”Min telefon är så tråkig”

Emma Mackey är 24 år. Men hon har varken Facebook, Snapchat eller Twitter. Hon har Instagram men har sedan serien kom ut tagit ett aktivt beslut att inte titta på dm:s eller kommentarer. Telefonen använder hon allt mindre.

– Jag tycker min telefon är så tråkig och det gör mig arg att vi använder dem så mycket. Jag tar inte med den till jobbet. Nu har det gått ett par veckor och jag pratar med människor istället och hör historier.

Hur kommer det sig att du tog beslutet?

– Jag pratade med mina vänner om telefoner och det öppnade mitt sinne kring att det är en epidemi med hur mycket vi använder våra telefoner. Om någon drack eller rökte var femte minut, lika ofta som vi kollar våra telefoner, skulle folk säga att man hade problem. Men att använda telefonen så mycket är tydligen rimligt. Det är ett beroende.

Mikael Persbrandt, som gör rollen som Jakob Nyman, är en av Sveriges största skådespelare. Vad tycker du om honom?

– Han är kanske den coolaste mannen som går på detta jordklot. Han har en sån aura och alla tänker samma sak. Han är bara så cool och väldigt lugn. Superchill. Han utstrålar självförtroende och han har fuck tatuerat på knogarna. Det är galet. Vi alla älskar honom. Han är den coola farsan.

Tror du att serien har förändrat något i hur yngre personer pratar öppet om sex?

– Ja, 100 procent. Vi har öppnat upp en konversation.

Jag tror att jag ska testa att inte vara på min telefon efter det här samtalet…

– Gör det! Lyssna på musik, läs en bok eller gå ut. Du kommer att må mycket bättre!

Skådespelare i Sex Education säsong 2

Skådespelarna umgås gärna på fritiden eftersom de blivit vänner under seriens gång. Foto: Netflix

LÄS MER:

12 frågor vi har efter att ha sett säsong två av Sex Education

Mikael Persbrandt om tv-serien ”Sex Education”: Är den coola farsan

Det handlar Sex Education säsong 2 om – här är trailern