Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Emily Ratajkowski om virala bilden: "Att raka mig eller inte är mitt val"

12 aug, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Att bära minikjol, skippa behån eller strunta i att raka armhålorna. För Emily Ratajkowski handlar feminism om kvinnans frihet att göra egna val.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Supermodellen och skådespelerskan Emily Ratajkowski har länge talat öppet om modebranschens utseendefixering. 28-åringen, som förespråkar kroppspositivism, syns ständigt i debatten om kvinnlig sexualitet och kritiserar ofta samhällets könsnormer.

När den franska tidsskriften Le Figaro retuscherade ett omslag på henne publicerade hon själv originalbilden på Instagram:

”Jag blev oerhört besviken när jag såg att mina läppar och bröst redigerats på detta omslag. Jag hoppas verkligen att modeindustrin slutar kväva de saker som gör oss unika och i stället börjar hylla individualitet”, skrev modellen i inlägget från 2017.

”Jag känner mig kraftfull när jag är mig själv”

I det senaste numret av Harper’s Bazaar berättar Emily nu om sin egen syn på sexualitet och feminism:

Annons

”Visst, jag är säker på att de flesta av mina tidiga äventyr där jag utforskade vad det innebar att vara kvinna influerades starkt av en misogyn kultur. Jag vet också att jag fortfarande kan vara ‘sexig’ på sätt som präglas av misogyni. Men det känns bra för mig och det är mitt jävla val, eller hur? Är inte det vad feminism handlar om – val?”, skriver hon och fortsätter:

”I vår kultur är vi inte bara rädda för kvinnor överlag, vi är också rädda för den medfödda makt som kvinnlig sexualitet besitter. En kvinna blir för mäktig och därmed också hotfull när hon hyllar sitt kön. Därför skambelägger vi i stället kvinnan och insisterar att hon förlorar något om hon stoltserar med sin sexualitet.

För mig är det raka motsatsen. Jag känner mig kraftfull när jag är mig själv, vilket ibland innebär att bära en minikjol. Ibland innebär det att jag klär mig i en stor hoodie och mjukisbyxor. Ibland är jag extra stark och fri i ett linne utan behå.”

Annons

Visar upp sitt kroppshår

I tidningen har 28-åringen fotograferats med orakade armhålor, en bild som på kort tid fått stor spridning på sociala medier. På Emilys Instagramkonto har bilden redan fått över två miljoner likes och kommentarsfältet svämmar nu över av peppande kommentarer, bland annat från modellen Ashley Graham:

”Du är så himla cool”, skriver Graham.

För att vara hårig eller rakad – spelar det egentligen så stor roll? Nä, inte för Emily:

”Att raka mina armhålor eller inte är mitt val. För mig är kroppshår ett annat sätt för kvinnor att utöva deras rätt att välja – ett val som baseras på hur de vill känna sig och deras kopplingar till att ha, eller inte ha kroppshår. Jag tycker om att raka mig, men jag kan också känna mig sexig när jag låter mitt kroppshår växa ut ibland.

Det finns inget rätt svar eller val som gör mig mer eller mindre till en feminist, eller till och med en ‘dålig feminist’. Så länge beslutet är mitt val, så är det rätt”, tillägger hon för Harper’s Bazaar.

Läs mer:

Emma Watson vill hjälpa utsatta kvinnor – startar stödlinje

Ellen Bergström: ”Förbannad att de kommenterar min kropp”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons