Emilia Clarkes hyllning till alla ensamstående mammor

emilia clarke släpper serietidning

Seriefantasten tillika Game of Thrones-skådisen Emilia Clarke fick nog av att kvinnor är så underrepresenterade inom serietidningsbranschen, och släpper nu en serietidning om den ensamstående mamman Maya. Spana in det läckra magasinet här!
09 juni, 2021
1:02

Efter reklamen: 5 saker om Emilia Clarke du kanske inte visste

(1:02)

Slå på ljud

Game of Thrones-skådisen Emilia Clarke har tillsammans med ett helt kvinnligt kreativt team skapat seriealbumet MOM: Mother of madness, som en hyllning till alla ensamstående mammor där ute. Emilia Clarke gör därmed sin debut inom serietidningsbranschen, och i en intervju med Variety gör hon klart att hon tycker branschen är väldigt mansdominerad.

– Jag har gjort min research. 16 procent av serietidningsskaparna är kvinnor, och 30 procent av karaktärerna är kvinnliga. Detta samtidigt som ungefär hälften av köparna av serietidningslitteratur är kvinnor, säger Emilia Clarke i Varity och menar att representationen av kvinnor i serietidningsvärlden är i obalans.

Emilia Clarkes stora insikt: Typ bara killar

Emilia Clarke berättar även att hon som ung konsumerade en hel del serier (Sagan om ringen bland annat), och att hon senare i vuxen ålder slogs av hur mycket män det var som befann sig på Comic-cons.

– Första gången jag åkte till ett Comic-con var ihop med Game of Thrones-gänget, och jag blev förvånad över vad jag såg. Typ bara killar. Det var efter metoo-rörelsens genomslag som jag började analysera den gemenskapen med helt nya glasögon.

”Alla ensamstående mammor där ute är superhjältar”

Efter insikten började Emilia Clarke fundera på hur en serietidning skulle se ut ur ett kvinnligt perspektiv. Funderingen etsade sig fast i huvudet på henne, och nu tillsammans med det kreativa teamet kommer serien MOM: Mother of madness att finnas i butik den 12 juli, enligt Variety. Seriemagasinets huvudperson är den ensamstående mamman Maya –som plötsligt upptäcker att hon under sin menstruation får superkrafter.

– Idén kommer från det faktum att alla ensamstående mammor där ute är superhjältar. Du behöver helt enkelt superkrafter för att klara av det, säger Emilia Clarke samtidigt som hon slår fast att hon även vill normalisera mensen – eftersom hälften av världens befolkning har mens!

Få en förturs-titt i serietidningen nedan

Emilia Clarke som även förklarat att arbetet tagit ungefär två år – släpper serietidningen tillsammans med serietidningsförfattaren Marguerite Bennett, och konstnären/tecknaren Leila Leiz.

”Tillsammans med underbara kvinnor har jag haft äran att arbeta med det här albumet de senaste månaderna”, skrev Leila Leiz när nyheten släpptes.

Foto: TT