Elvis och Priscilla Presley – sanningen bakom parets kärlekshistoria

Elvis och Priscilla Presley – sanningen bakom parets kärlekshistoria

Hur träffades Elvis och Priscilla Presley och när blev de tillsammans på riktigt? Här är allt du behöver veta om det ikoniska rockparets kärleksliv.
28 juni, 2022
Priscilla Presley och Elvis Presleys kärlekshistoria
1:33

Efter reklamen: Priscilla Presley och Elvis Presleys kärlekshistoria

(1:33)

Slå på ljud

Elvis är en biografisk dramafilm som skildrar den ikoniska rockkungens liv och musik. Med i berättelsen är givetvis Priscilla Presley som levde tillsammans med Elvis fram till fyra år innan han gick bort, endast 42 år gammal.

Utåt sett levde paret ett till synes lyckligt och glamoröst liv, men sanningen var en annan. Något Priscilla Presley bland annat berättat om sin bok Elvis och jag.

Här listar vi allt vi vet om parets kärleksliv!

Hur träffades Elvis och Priscilla Presley?

Priscilla Presley var bara 14 år när hon träffade Elvis, då 24, för första gången. Året var 1959 och de befann sig i Västtyskland. Priscillas styvfar, som var officer, hade blivit förflyttad till en militärbas i Västtyskland och Elvis befann sig där för att göra lumpen.

Elvis bjöd hem Priscilla till sitt hus och där minns hon hur han gjorde allt för att få hennes uppmärksamhet. Han gick till och med fram till pianot och började sjunga för henne.

”Jag insåg att ju mindre intresse jag visade, desto mer försökte han. Jag kunde inte greppa att Elvis försökte imponera på mig”, nämner hon i boken.

Priscilla besökte Elvis ytterligare ett par gånger och det blev upptakten på en kärleksrelation som skulle vara i nästan 15 år.

Priscillas föräldrar var inte allt för förtjusta i relationen, men valde att acceptera den när de insåg att paret inte hade en tanke på att släppa varandra. De bjöd över Elvis på middag och han insisterade på att han skulle ta bra hand om deras dotter.

Då började paret att dejta

Ett halvår senare återvände Elvis till USA. Kontakten mellan paret var sporadisk men de talades vid i telefon från och till och två år senare, 1962, bjöd Elvis äntligen över Priscilla till Los Angeles.

Under åren isär hade Elvis kopplats ihop med flertalet kvinnor, däribland Nancy Sinatra. Trots det valde Priscilla att åka, och väl på plats överöste han henne med gåvor.

Elvis och Priscilla
Pop

Besöket i Los Angeles ledde till att Priscilla förändrades alltmer och i sin bok beskriver hon hur hon kände sig som ”Elvis docka”. Han klädde henne i långa chiffongklänningar med matchande väskor och skor, skickade henne till en stylist som tuperade håret i typisk 60-talsstil och sminkade henne med massor av makeup. Därtill fick han henne att bli mer och mer som honom i personligheten.

”Jag menar, du levde hans liv. Du kollade på de filmer han ville se. Du lyssnade på den musiken han ville lyssna på. Du åkte till ställen han ville till. Jag hade helt ärligt inget eget liv, så jag förlorade mig själv”, skriver hon i sin bok.

När flyttade Elvis och Priscilla till Graceland?

Priscilla tillbringade julen 1962 i Graceland, och när hon åkte tillbaka till Tyskland berättade hon för sin mamma att Elvis ville att hon skulle flytta till Memphis för att avsluta gymnasiet.

Elvis sa att Priscilla kunde bo hos hans pappa och styvmamma, vilket hon gjorde – i alla fall till en början.

I senare intervjuer har Priscilla beskrivit livet på Graceland som väldigt ensamt, och eftersom Elvis agent Tom Parker inte ville att det skulle bli känt att Elvis hade flickvän fick hon spendera mycket tid ensam.

Giftermålet mellan Elvis och Priscilla PRESLEY

Strax före jul 1966 friade Elvis till Priscilla och året efter gifte de sig i Las Vegas.

Elvis och Priscillas bröllop
TopFoto

”Vårt bröllop var ganska ovanligt. Det var väldigt privat med endast de närmsta närvarande, precis så som vi ville ha det”, sa Priscilla till Vogue.

Nio månader efter vigseln föddes parets dotter Lisa Marie och även om Elvis hade svårt att vänja sig vid vissa saker som kom med föräldraskapet har Priscilla beskrivit honom som en väldigt kärleksfull pappa.

Priscilla har dock betonat att det var viktigt att inte störa Elvis, och att hennes problem alltid var sekundära. Det i kombination med att hon alltid kände att hon behövde ha ögonen på sin man, då en hel värld var efter honom – inte minst kvinnorna, var påfrestande.

Familjen Presley
Moviestore/REX

Varför skilde sig Elvis och Priscilla Presley?

Trots motgångar har Priscilla beskrivit livet med Elvis som bra. Det var annorlunda, men det var deras.

Relationen höll dock inte för evigt och 1973 valde de att gå skilda vägar. Uppbrottet berodde delvis på att Elvis varit otrogen upprepade gånger och att hans drogmissbruk alltmer eskalerat. Därtill hade Priscilla fått upp intresset för sin tränare Mike Stone.

Efter skilsmässan ska paret fortsatt umgås som vänner, och Priscilla har beskrivit det som att det aldrig fanns någon ilska eller bitterhet mellan dem. Tvärtom, när hon nu ser tillbaka på tiden de hade ihop gör hon det med glädje.

Olyckligtvis avled Elvis bara fyra år efter uppbrottet. Han dog av en hjärtattack i Graceland i augusti 1977, endast 42 år gammal.

Elvis död ska ha tagit hårt på Priscilla, och i senare intervjuer har hon sagt att Elvis var hennes livs största kärlek – och att hon aldrig slutat älska honom.

Så lever Priscilla Presley i dag

I dag är Priscilla 77 år gammal och förutom dottern Lisa Marie, som tragiskt gick bort i början av 2023, har hon även en son vid namn Navarone Garibaldi som hon fick tillsammans med Marco Garibaldi.

Priscilla i dag
Matt Baron/Shutterstock

Karriärmässigt har Priscilla valt att satsa på skådespeleriet och många minns hur hon trädde in i rollen som Jenna Wade i kultserien Dallas år 1983. Det stora genombrottet fick hon i filmsuccén Den nakna pistolen från 1988.

Artikelinspiration: E Online

Foto: TT