ELLE-redaktionen väljer tv-serier: Här är våra bästa tips

The Sandman på Netflix

Gwendoline Christie spelar djävulen i nya The Sandman på Netflix.

Foto: Netflix
Gamla favoriter och sprillans nya handlingar. ELLE-redaktionen älskar tv-serier. Här är våra utvalda tips.
3 svenska tv-serier att se fram emot i höst
1:03

Efter reklamen: 3 svenska tv-serier att se fram emot i höst

(1:03)

Slå på ljud

Något av det bästa med hösten är att det äntligen finns mer tid för att krypa upp i soffan, tända ljus och titta på en ny tv-serie. Eller varför inte en gammal favorit?

Det går inte en dag utan att vi på ELLE-redaktionen tipsar varandra om tv-serier mellan skrivborden och kaffeautomaten. Och självklart delar vi med oss.

Här är ELLE-redaktionens tv-serietips:

Louise Åström, popkulturredaktör: The Sandman – Netflix

The Sandman på Netflix

Gwendoline Christie spelar djävulen i The Sandman. Tom Sturridge gör huvudrollen som Morpheus, eller Dream som han också kallas.

Foto: Netflix

Jag måste erkänna en sak. Jag hade aldrig valt att kolla på fantasyserien The Sandman om det inte vore för att jag fått influensan och i princip sett allt som finns att se. Men den låg etta på Netflix och jag tänkte att det väl ändå säger något. Och den är bra! Snygg, annorlunda och drömmig. The Sandman är en fantasy-dramaserie som är baserad på den kända tecknade serien av Neil Gaiman med samma namn (från 1989-1996). Huvudpersonen Morpehus är kung av drömmar men blir fångad av människor som utför en ritual de inte borde utföra. Efter över 100 år lyckas han rymma och måste hitta sina stulna verktyg och bygga upp sitt rike. På vägen dit blir det allt från syskonbråk till märklig konferens bland mördare. Extra pluspoäng för att serien både utspelar sig på medeltiden och i nutid.

Mikaela Råberg, digital redaktör: Skins (Vol 1 & 2) – Netflix

SKINS på Netflix

Skins handlar om hur det är att vara tonåring.

Foto: Channel 4

Den brittiska serien (OBS! Ej den amerikanske remaken!) från 2007 ger en osmickrande och ärlig bild av hur det är att vara tonåring med allt vad det innebär kring kärlek, sex, droger, plugg, familjeproblem och alkohol. Skins har bland annat kallats förlagan till Euphoria och även om det inte är en helt orimlig jämförelse förtjänar serien att stå för sig själv. Jag rekommenderar säsong 1 och 2, från säsong 3 är skådisarna utbytta och handlingen kretsar kring en yngre generation. Enligt min åsikt är de följande säsongerna inte lika starka som den första och andra.

Helle Schunnesson, digital redaktör: Fleabag – Amazon prime

Fleabag på Amazon Prime

Tv-serien Fleabag finns att se på Amazon prime.

Foto: Amazon prime

Fleabag har blivit den moderna kvinnans livsmanifest, och titelkaraktären husgud. Fleabag var från början en liten scenshow, en monolog framförd av Phoebe Waller-Bridge som både skrivit och spelar huvudkaraktären. Från det har den utvecklats till en otroligt framgångsrik tv-serie om sorg, kärlek, familj och misslyckande. Jag har nog aldrig både gråtit och skrattat så mycket till en serie, som med fantastisk känsla gestaltar känslan av att vara vilsen i sitt liv.

Nanna von Knorring, digital redaktör: Only murders in the building – Disney+

Only murders in the building på Disney+

Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez i säsong två av Only murders in the building.

Foto: TT/Hulu

Komedi och mysterium i ett kan vara den perfekta kombon för en tv-serie enligt mig – och därför satt jag som fastklistrad framför tv:n när jag upptäckte Only murders in the building på Disney+. Tv-serien följer tre främlingar som alla är besatta av true crime (hej, samtid!) och som tillsammans startar en podcast för att utreda ett mord i lägenhetshuset de bor i, på Upper West Side i New York. I rollerna syns Selena Gomez, Steve Martin och Martin Short. Den andra säsongen av Only murders in the building finns ute nu, och en kommande tredje säsong är bekräftad.

Annie Eriksson, digital redaktör: The Kardashians – Disney+

Familjen Kardashian får en andra säsong med The Kardashians på Disney+

I The Kardashians följer vi systrarna i familjen Kardashian inklusive mamma Kris Jenner.

Foto: Disney+

Är du lika besatt av familjen Kardashian-Jenner som jag är? Då ser du säkert också fram emot den nya säsongen av The Kardashians som släpps den 22 september 2022 på Disney+. I den kommer vi att få följa Kris, Kourtney, Kim, Khloé, Kendall och Kylies (minst sagt) dramatiska liv. I en trailer som släpptes tidigare i somras fick vi en liten sneak peek på vad den nya säsongen har att erbjuda. Och utan att avslöja för mycket kan vi berätta att tittarna kommer bland annat att få följa Kylies gravidresa (hon väntade sitt andra barn som föddes i februari), Kourtney- och Travis Barkers bröllopsplaner och dessutom lär Kims ex, Pete Davidson, att dyka upp i rutan. Missa inte det!

Emma Blomberg, digital moderedaktör: Kärlek och Anarki, säsong 2 – Netflix

Kärlek & anarki på Netflix

Ida Engvoll gör huvudrollen som Sofie och Max spelas av Björn Mosten.

Foto: Netflix/Ulrika Malm

Besvikelsen av säsong två efter en lyckad säsong ett är ju ett vanligt fenomen. Men det vill jag lova, att det händer INTE när det kommer till den svenska Netflix-serien Kärlek & anarki. Utan att säga för mycket för dig som eventuellt inte sett något alls så handlar serien om karriäristen Sofie som börjar jobba på ett bokförlag, där också it-teknikern Max arbetar. En händelse leder till att de inleder en lek där de ger varandra olika obekväma uppdrag. Även säsong två är rolig, träffsäker, pinsam, har bra skådespeleri – och är du en gråtperson kommer det även finnas inslag av det. Se den!

Jenny Norberg, editionschef ELLE mat & vin: Hacks – HBO Max

Hacks på HBO Max

Tv-serien Hacks finns att se på HBO Max.

Foto: HBO Max

Komediserien Hacks är allt man kan önska sig: vass, satirisk, smart, sorglig – och otroligt rolig. Deborah Vance är en Las Vegas-ståuppare på dekis (spelad av fantastiska Jean Smart) som tvingas ihop med den yngre manusskribenten Ava för att få fart på karriären igen – och det går såklart inte smärtfritt. Men trots att premissen är given är det så snyggt och utsökt utfört att det inte gör något. Dialogen är rapp, skådespelarna grymma och överraskningarna många. Underhållning på toppnivå i alla lager.

Penellope Ness, praktikant: Crash landing on you – Netflix

Crash landing on you på Netflix

Crash landing on you hade amerikansk premiär den 14 december, 2019.

Foto: Netflix

Crash landing on you är en Kdrama (sydkoreansk tv-serie) som handlar om den berömda modeföretagsägaren Yoon Se-ri (spelas av Son Ye-Jin) som hamnar i Nordkorea efter en skärmflygsolycka, där hon träffar hon Ri Jeong-hyeok (spelas av Hyun Bin), en nordkoreansk militärofficer. Under serien får man följa Se-ri som ska ta sig tillbaka till Sydkorea med hjälp av nya vänner och Ri. Tv-serien kan klassas som en feel-good och levererar en bra blandning av humor, romantik och drama. Du hittar den på Netflix och första säsongen har höga betyg: 98% på rotten tomatoes och 8.7 av 10 på IMDB.