Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Willow Smith om karriären, framtiden och att våga komma ut

10 mar, 2022 
AvJackie Goldberg
Willow Smith om karriären, framtiden och att våga komma ut
Artist, skådespelare, performancekonstnär, modemusa – en hel generations ikon. ELLE möter Willow Smith, en minst sagt ovanlig 21-åring med en hel karriär i sitt unga bagage och stora framtids­­­planer för både sig själv och planeten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Otippade detaljer om Euphoria du inte hade en aning omBrand logo
Otippade detaljer om Euphoria du inte hade en aning om

Första gången vi fick möta Willow Smith var 2007 i filmen I am a legend. Då var hon sju år gammal och satt i baksätet på en bil som kördes av hennes pappa Will (pappa såväl på filmduken som i verkliga livet). De var på väg att lämna New York innan en mycket smittsam sjukdom skulle ta över staden – och senare också världen. En berättelse om en pandemi, redan då …

Willow Smith med sina 21 år är den yngsta av Jada Pinket Smith och Will Smiths barn

Tre år senare fick vi se henne i ett annat klipp, där hon sjöng refrängen till sin första singel, Whip my hair (I whip my hair back and forth). När hon som barnstjärna var med hos Oprah Winfrey förklarade hon med imponerande självsäkerhet låtens innebörd: ”Att kasta med håret betyder att vara sig själv, att inte bry sig om vad andra tycker utan göra det som man tror är rätt för en själv.”

Willows första singel var låten <i>Whip my hair (I whip my hair back and forth)</i>

I dag är Willow Smith 21 år och har redan en innehållsrik karriär bakom sig, men hennes budskap är detsamma.

Annons

– Man måste ta till sig tanken på att man är unik, stark och vacker. Att vara sig själv är någonting man lär sig och det kräver övning, förklarar hon på telefon, från sitt hem i Malibu.

Man måste ta till sig tanken på att man är unik, stark och vacker.

Det är hennes samarbete med Thierry Mugler och ambassadörskapet för parfymen Alien goddess, som ger oss tillfälle att prata med henne.

Willow är aktuell med ett samarbete med Thierry Mugler och ambassadör för parfymen <i>Alien goddess</i>

Willow berättar att hennes egna värderingar stämmer överens med Muglers – inkluderande, avantgardistisk, excentrisk.

– Jag har alltid sett på mig själv som en som gillar att utmana, som vill skaka om de sociala normerna. Jag försöker att inte blint följa regler, att inte lydigt bli kvar i min lilla box. Jag älskar att utforska nya saker! säger hon och fortsätter.

Annons

– Så när de frågade mig om jag skulle vilja inkarnera en ’utomjordisk gudinna’, tänkte jag: ja, lätt!

Så länge Willoe kan minnas gillar hon att skaka om de sociala normerna

Pandemin, och de olika omgångarna av karantän, har Willow använt för att koncentrera sig på sin musik. När covid-19 slog till definitivt, i mars 2020, hade hon just avslutat ett konstnärligt performance med titeln The Anxiety på Museum of Contemporary Art i Los Angeles. Tillsammans med sin kreativa partner Tyler Cole var hon instängd i en glasbur under tjugofyra timmar. Där gjorde de allt från att måla och skapa musik till att raka av sig håret. Var tredje timme ändrade de humör för att utforska de mänskliga känslornas spektra (paranoia, vrede, tristess, eufori, medkänsla …).

Annons

Jag har alltid sett på mig själv som en som gillar att utmana, som vill skaka om de sociala normerna.

Bara några dagar senare spreds pandemin och hela världen förvandlades till precis en sådan glasbur full av oro.

– Tyler och jag kunde självklart inte förutse vad som skulle hända med covid, men vårt performance och det efterföljande albumet träffade helt rätt, säger hon.

Albumet The Anxiety släpptes den 13 mars 2020 och gick därför ganska obemärkt förbi. Men i efterhand är det ett träffsäkert vittnesmål om ångesten hos generation Z. Generationen som redan tidigare inte spåddes någon strålande framtid och nu dessutom fick se sin samtid falla samman.

<i>Lately I feel everything</i> är Willow Smiths fjärde album och släpptes sommaren 2021

Trots pandemin gick Willow inte sysslolös under 2020. Sommaren 2021 kom ett nytt album, hennes fjärde, med namnet Lately I feel everything. Ännu en associationsrik titel. I ett tiotal låtar brer Willow ut sirapssöt pop-punk, ett sound som bryter av mot hennes tidigare (r’n’b, emo-pop …). Gitarrerna är glada, trummorna är i förgrunden och hon har numera ett mer vuxet, quasi-gotiskt bildspråk. I musikvideon till singeln Transparent soul tror man nästan att det är hennes mamma, Jada Pinkett Smith, man ser. (Scener ur Matrix reloaded, 2003, där hon var helt klädd i läder.) Jada Pinkett Smith var även sångerska och gitarrist i en metal-grupp (Wicked Wisdom).

Annons

– När jag var liten följde jag med henne på turné ibland, minns Willow. Det var då jag hörde den sortens musik för första gången. Att se henne på scen, vacker och stark, påverkade mig för alltid.

Det är ingen hemlighet att det finns sfärer som är svårare att röra sig i för en svart kvinna. Men jag har inte lust att klaga.

Alla minnen från den tiden är dock inte lika kära.

– Jag fick också se hur min mamma utsattes för rasistiska och misogyna förolämpningar, säger Willow och berättar om det öppna förakt som kunde visas av den till största delen vita och manliga metal-publiken under tidigt 2000-tal.

Som barn följde Willow med mamma Jada Pinkett Smith när hon turnerade med sitt metal-band Wicked Wisdom

– Det är ingen hemlighet att det finns sfärer som är svårare att röra sig i för en svart kvinna. Men jag har inte lust att klaga. Jag föredrar att koncentrera mig på det som är positivt, det som har gått framåt. Personligen känner jag mig hemma i rocken.

Annons

Jag tror att det snart kommer en tid på jorden då vi alla kommer att kunna vara ärliga mot varandra, sluta ljuga för oss själva och acceptera varandra.

Låt oss inte glömma att genren skapades av afro-amerikaner under 50-talet (Chuck Berry, Little Richard), varav några var kvinnor (Sister Rosetta Tharpe) ... Willow Smith kan sin rockhistoria. Men redan i början av sin karriär var hon nära att bli utbränd eftersom hon så tidigt och intensivt hamnade i strålkastarljuset. En kväll när hon var tio år och turnerade med Justin Bieber brast det för henne och hon började gråta mitt under en konsert i Dublin. Utmattad gick hon av scenen och sa till sin pappa Will som väntade i kulisserna: ”Det är slut, pappa, jag kan inte mer.” Han försökte först övertala henne att gå tillbaka upp på scenen, men insåg snabbt att dottern behövde en paus. Den kvällen insåg han att barndomen är någonting mycket mer värdefullt än att stå på scen i unga år. Willow å sin sida lärde sig att lyssna på sig själv.

Redan som tioåring turnerade Willow Smith med Justin Bieber och höll då på att bli utbränd

Förra våren kände hon att det var dags att komma ut – som bisexuell och polyamorös. Hon berättade det för sin familj live i Red table talk, hennes egen talkshow som sänds via Facebook Live. Där diskuterar hon regelbundet aktuella ämnen med sin mamma och mormor (Adrienne Banfield-Norris). Kanske hade de fått veta redan före avsnittet sändes, hur som helst tog de det bra – även om mormor Adrienne hade svårt för tanken på att älska flera personer samtidigt. Willow Smith säger att hon är medveten om att hon har tur som har en förstående och tolerant familj, och att hon vet att det inte är så för alla människor, men hon hoppas ändå att hennes sätt att komma ut ska kunna vara ett exempel för andra. Blygsamhet är inte hennes starka sida.

Willow Smith kom ut som bisexuell och polyamorös förra våren, familjen var förstående och tog det bra

– Jag sa det på ett så öppet sätt som möjligt och med självförtroende, för att visa att det är möjligt. Att det är det mest naturliga i världen. Och att ingen annan har någonting att säga om det.

Annons

Hon fortsätter i hoppfull anda.

– Jag tror att det snart kommer en tid på jorden då vi alla kommer att kunna vara ärliga mot varandra, sluta ljuga för oss själva och acceptera varandra. Det tror jag verkligen.

Willow är en mycket bra representant för sin generation, hon brinner för det hon gör, är hyperkänslig, icke-cynisk och mån om sitt personliga välmående. Hon avskyr orättvisor och vill förändra världen med sin konst. Men hon menar också att man måste börja hos sig själv. Därför utforskar hon nu den mänskliga själen och universums hemligheter, bland annat genom att läsa Bhagavad-Gita (en hinduisk religiös text) och daglig yoga. Willow intresserar sig även för samtidens filosofi och kvantfysik och drömmer om att studera ämnet på universitetet. En person Willow beundrar är Greta Thunberg (som hennes storebror, Jaden, står ganska nära). Och hon är medveten om att endast en kollektiv rörelse kan leda till förändring.

Annons

Vilka mina personliga svårigheter än är så gör jag mitt bästa för att hjälpa andra.

– Allt man kan göra när man har allt det här … alla resurser … är att försöka skapa en bättre värld … Jag gillar inte att vara klyschig, men det är verkligen det som är grejen. Vilka mina personliga svårigheter än är så gör jag mitt bästa för att hjälpa andra.

Ser hon sig själv som en ikon? På det svarar hon:

– Du vet, det skulle behövas ett ord som inkluderar bristerna och egots svagheter. I så fall skulle det vara okej, då skulle jag kunna gå med på att kallas för det.

Willow brinner för det hon gör, är hyperkänslig, icke-cynisk och mån om sitt personliga välmående

FAKTA
Namn: Willow Smith.
Ålder: 21 år.
Yrke: Skådespelare, artist och dansare.
Bor: I ett jättehus i Malibu.
Familj: Mamma Jada Pinkett Smith, pappa Will Smith och syskonen Trey Smith, 29, och Jaden Smith, 23.
Följ: @willowsmith

Genom sin konst hoppas Willow Smith kunna förändra världen

FAMILJEN SMITH

Mamma Jada Pinkett-Smith.

Skådespelare, superstjärna. Känd bland annat från Matrix-filmerna.

Annons

Pappa Will Smith.

Skådespelare, superstjärna. Hans senaste stora roll var Richard Williams i King Richard.

Storebror Trey Smith (född Willard Carroll Smith III), 29.

Son till Will Smith och Sheree Zampino. Jobbar som DJ.

Storebror Jaden Smith, 23.

Skådesplare och artist. Kompis med Greta Thunberg och engagerad i klimatkampen.

(Ja, Willard, Jaden och Willow – alla är döpta efter någon av sina föräldrar. Will Smith är en förkortning på Willard Carroll Smith II.)

Foto: Paola Kudacki
Stylist: Carolina Orrico
Stylistassistent: Malen Denis
Makeupartist: Raöul Alejandre
Hårstylist: Vernon François
Scenograf: Owl and the elephant

Annons