ELLE möter rapparen Imenella: ”Jag visste vem jag var innan jag blev artist”

Imenella är inte rädd för att säga vad hon tycker. För ELLE berättar hon om drömmen om Coachella, irritationen kring att alla försöker få henne att bära tracksuit och om viljan att få andra att våga.
04 oktober, 2019

Kanske har du hört låtarna Moves eller Chagga? Rapparen Imenella slog igenom förra året, släppte sin tredje singel innan jul för att i februari ta emot priset för årets nykomling på Grammisgalan. I juni kom hennes debut-EP, TRO. Därefter blev det sommarturné.

Under hösten har du sett henne som ett av ansiktena utåt för Nellys jubileumskollektion. Ihop med Kenza och Alice Stenlöf frontade hon kampanjen för att klädföretaget firade 15 år.

För den som inte vet: Vem är Imenella?

– Imenella är en dansare, en rappare, en sångare. En kreatör.

Gick från dans till musik

Imen Mohamed är dansare från början. Men musiken har alltid funnits med.

– Jag tycker att det är en naturlig övergång. Det är liksom det jag velat göra hela tiden, men kanske inte haft modet att ta tag i. Dessutom så är det det jag gjort hela tiden i mitt vardagsrum och i duschen. Så nu delar jag bara med mig av det till världen.

Vad fick dig att våga?

– Det var kanske åldern. Att man lever en gång och att jag är jätteduktig på att säga till alla andra att följa sina drömmar men inte har gjort det själv.

Artistnamnet Imenella är ett smeknamn hon fick av sin bästa kompis när de gick i sjuan. Det är inte svårare än att hon tyckte att vännen Daniellas namn var så fint att hon också ville ha -ella på slutet. Så hon la helt enkelt till det.

Förväntade du dig att ta hem priset för Årets nykomling på Grammisgalan?

– Nej, jag trodde inte att jag hade en chans med tanke på alla som var nominerade. Det var tunga namn så oavsett vem som skulle vunnit tycker jag att personen förtjänat det. Men jag tycker att jag var den bästa nykomlingen.

Imenella pris Grammisgalan 2019

Imenella tar emot priset som årets nykomling på Grammisgalan 2019. Foto: TT

Representation och våld i förorten

Debut EP:n tro tog bara en månad att göra. Två månader om man räknar in att mixa och mastra den. ”Det kändes rätt”, är Imens förklaring.

Hon pratar och rappar ofta om representation. Det saknades när hon var liten och är därför viktigt för henne. Låten Iman är det hon är mest stolt över.

– För där pratar jag om saker som är viktiga och borde vara viktigt för oss alla. Det är förortsvåldet och medias beskrivningar och att alla uppslukas av kändisskap.

Bara för att man är rappare och kommer från förorten ska man alltid gå runt med tracksuit

Det tidigare jobbet som ungdomsledare har påverkat hennes musik. Imen vet vad ungdomar pratar om och framför allt hur de pratar.

– Vad som är viktigt för dem och vilken slang de använder. Jag tar inspiration från ungdomar. När jag gör en låt med ett tungt ämne så är det så samtalen sett ut. Det är alltid någons bror som dött, alltid någons vän.

Att våga säga vad man tycker

Rapparen Imenella

”Jag är inte rädd för att säga vad jag tycker. Jag tror det kommer med åldern”. Foto: Ingmar

Enligt Imen utgår många i stylingsammanhang från att hon alltid ska ha på sig streetwear.

– Som att bara för att man är rappare och kommer från förorten ska man alltid gå runt med tracksuit. Stylister som besökt showroom åt mig har flera gånger mötts av att det bara är streetwear framplockat. Det görs ju inte på samma sätt mot andra vita artister. Man skulle aldrig ta fram något sånt till Bianca Ingrosso.

Har du konfronterat personer när det här har hänt?

– Ja, jag har sagt att jag inte är intresserad, att jag vill ha en mer exklusiv look. Men det framgår inte varför de inte bara utgår ifrån att jag vill ha något snyggt.

Det känns som att du är en person som säger vad du tycker?

– 100 procent. Jag är inte rädd för att säga vad jag tycker. Jag tror det kommer med åldern. Jag har ingen rädsla för att inte bli gillad. Jag bryr mig inte riktigt om den grejen.

Upplever du att det är mycket ’alla måste gilla alla’ i artistvärlden?

– Det tycker jag verkligen. Man vågar inte säga vad man tycker helt och hållet för man vill inte vara den som uttrycker sig negativt. Men jag ska inte behöva ta hatkommentarer för att det kan förstöra mitt brand om jag säger ifrån.

Imenella Allsång på Skansen 2019

Imenella uppträdde på Allsång på Skansen tidigare i år. Foto: TT

Får du mycket hat?

– Ja. Det kan handla om frågor som ”varför är du naken?” Eller ”varför hade du så korta kläder på dig på den där showen?”. Folk har en föreställning om hur jag ska vara om de bestämt åt mig och när jag inte uppfyller den har jag tappat mig själv, enligt de.

Hur hanterar du det?

– Jag vet vem jag är. Jag visste vem jag var innan jag kom in i industrin och blev artist.

Vilket är nästa steg i din karriär?

– Jag jobbar på mycket ny musik. Jag har väldigt mycket spelningar och jobbar me lite kampanjer. Perfect my craft, ännu mer.

Vilken är din ’det här ska jag göra under min karriär’-dröm?

– Jag ska vara på omslaget av Vogue. Och sen uppträda på Coachella. Man måste ha hight dreams.

LÄS MER:

Missy Elliott första kvinnliga rapparen i Songwriters Hall of Fame

Stor om mansbilden: ”Som rappare ska du helst vara känslokall”