Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

ELLE möter Linnea Henriksson

12 maj, 2023 
AvHelena Skoog
ELLE möter Linnea Henriksson
För Linnea Henriksson har livet förändrats totalt de senaste åren. För ELLE berättar hon om det nya lilla livet, som blivit det stora – om kärleken, musiken och att ”bara vara mamma”.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Linnea Henriksson om sin kommande turnéBrand logo
Linnea Henriksson om sin kommande turné

De senaste åren har det lilla livet stått i fokus för Linnea Henriksson. Hon blev mamma till sonen Rune 2019, levde småbarnsliv under pandemin då allt annat stod stilla och har förändrat sitt sätt att arbeta – och leva – på en rad olika små sätt. Nu kommer albumet Det lilla, om åren som gått.

– På något sätt är ju det lilla det största. Mitt förra album slutade med en låt som innehöll textraden ”jag vill stå stilla, skaffa barn och grejer”. Det fanns en längtan efter ett liv som kunde vara mer än det var, något annat.

I sommar ger hon sig även ut på Den lilla turnén, där hon låtit vem som helst boka spelningar, vilket låter henne turnera runt i större delar av landet än hon brukar. En pizzeria är bokad, en parkering och ett Folkets hus. Från Kristianstad i söder till Skellefteå i norr.

Annons

Det fanns en längtan efter ett liv som kunde vara mer än det var, något annat.

– Jag har fått göra mycket häftiga grejer i min karriär, men jag kommer alltid tillbaka till att det inte är de mängdmässigt största gigen som ger störst kick. Det är de mindre rummen, där jag kommer närmre och det känns som att vi är där tillsammans, för samma sak. Som i ett samtal.

Under pandemin saknade hon att spela musik med någon. Så i stället för att sitta och programmera i datorn har hon byggt en egen studio vid sin sommarstuga och låtit albumet växa fram organiskt. En av albumets viktigaste samarbetspartners har varit musikern Wille Alin, som också är hennes sambo. Dessutom har paret fått nya rutiner i form av förskolelämningar och -hämtningar.

– Det finns en lyx i det, att man går till jobbet och går hem från jobbet. Det finns tydliga gränser. Jag har alltid varit en excel-person och älskat att ha något slags ordning i det här diffusa att ”en låt bara kommer”.

De har varit tillsammans i fjorton år, hon och Wille, är båda musiker och jobbar mycket tillsammans.

Annons

– Jag kan fortfarande slås av hur häftigt det är att jag trivs så bra med någon. Jag hade bara haft ett seriöst förhållande innan jag träffade Wille och trodde inte att jag skulle kunna känna mig så trygg ihop med någon. Det är nästan lite spexigt för mig att det funkar.

Jag är inte nöjd med hur saker ser ut i världen.

Familjens trygghet och lycka gör att hon nu vill skriva om andra saker än relationer, om stora saker som världsläget, krig och kriser.

– Jag är inte nöjd med hur saker ser ut i världen och jag kan inte köpa att inte vilja göra något åt det. Nu känner jag att jag för första gången kan skriva om det också.

I sommar ger sig Linnea Henriksson ut på en sommarturné

När hon sjöng om systerskap i tolkningen av Stors låt Svartskallar, som i Så mycket bättre fick heta Småtjejer med Linnea vid micken, hyllades hon som feministisk förebild och på nya albumet finns bland annat en låt om mäns våld mot kvinnor. Under våren har vi sett hennes engagemang för unga, när hon och Tusse arbetade tillsammans på en högstadieskola i Svt:s Den blomstertid.

Annons

– Vi kom dit med en öppen fråga: Kan vi få de unga på den här skolan att må bättre om de får in musik i sina liv? Efter två år av pandemi hade niorna inte haft någon skolkör, ingen Lucia, ingen bal. Många hade inga sociala sammanhang, det var otroligt att få vara med och se förändringen. För mig var det jätteviktigt med musik i den åldern, för att bygga upp en identitet som inte handlade om den press jag la på mig i skolan …

Det var mycket jag inte tillät mig att utforska för jag tänkte att jag inte var värd det.

Hon var en klassisk duktig flicka på högstadiet, vilket till slut blev hennes enda identitet. Men musiken förändrade allt.

– Jag var mina resultat. Om det började brista kände jag att det var fel på mig, som person. Med det tankesättet trycker man ihop sig själv. Det var mycket jag inte tillät mig att utforska för jag tänkte att jag inte var värd det.

Med musiken var det annorlunda. Hon upptäckte att scenen var en plats där reglerna hon anpassade sig efter till i skolan inte gällde. Men det tog tid för henne att släppa känslan av att hon alltid måste prestera och i dag ser hon högstadiet som en trampolin, som hon studsar iväg från – och fångar så mycket hon kan i farten, för att den hon var då ska få mer av det hon missade.

Annons

– Jag har blivit en carpe diem-person som tycker att allt ska vara härligt och bra och ge något, annars är jag inte intresserad. Jag stoppade mig själv från så mycket. Varför behövde jag ha bästa betyg i fysik när jag bara ville sjunga? Jag var så rädd i onödan. Jag lät mig inte bli kär, vara ung och dum.

2010 sökte hon till Idol, efter att ha gått musikprogram på gymnasiet och på folkhögskola. Hon beskriver det som en artistskola, där hon blev trygg i att ta en scen själv. Hon fick också en publikbas och många har följt henne sedan dess.

När hon blev gravid var hon orolig för vad en bebis skulle innebära jobbmässigt, hon blev varnad för att det var det enda folk skulle bry sig om.

Annons

– Många varnade för att barn inte bara är något positivt. Och så fort jag fött min unge blev de kommentarerna oförlåtliga. Där är Rune, han är mitt allt och att någon ens gett mig tanken att han skulle vara ett problem blev oförlåtligt.

Hon gjorde stora förändringar i sitt sätt att arbeta efter det, med andra människor och i sin egen studio.

 Jag lät mig inte bli kär, vara ung och dum.

– Folk brukar säga att man inte ska jobba med bästa kompisar och absolut inte med den man är ihop med. Men för mig blir det mer och mer bara de jag vill ha omkring mig. Jag kan dö i morgon. Jag vill tillbringa min tid och mitt liv med de jag älskar.

Det har varit en lång process och krävt lite mer logistik, men hon har tagit makten över sin produktion – och hittat sitt eget sätt att utforma livet. Och att inte prata om Rune, för att det skulle begränsa henne till att ”bara vara mamma”, är inte längre ett alternativ.

– Nu känns det mer som att det skulle vara så konstigt att inte prata om det. Att få se världen på ett nytt sätt genom min sons ögon. Vilken dyrbar skatt jag fick. Det känns så fint. Att det var här jag kunde hamna.

Nu känner Linnea Henriksson att hon har tagit makten över sin produktion och hittat ett eget sätt att utforma livet

FAKTA
Namn: Linnea Henriksson.
Ålder: 36 år.
Yrke: Artist och låtskrivare.
Aktuell: Med albumet Det lilla och Sverigeturnén Den lilla turnén.
Bor: I Stockholm och i familjens sommarstuga mellan Falkenberg och Halmstad.
Familj: Sambon Wille Alin och Rune, 3.
Följ: @linneahendrix och bloggen på ELLE.se.

Foto: Eva Edsjö

Annons