ELLE möter cherrie – pratar om hyllningen till kvinnorna och kärleken

01 jun, 2021 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Cherrie har en gul klänning på sig och tittar in i kameran.
Hon är Grammisnominerad i kategorin Årets soul/R&B, släpper sitt tredje album och är aktuell i det folkkära programmet Så mycket bättre. ELLE har träffat Cherrie för att prata om resan hit, kärleken och hyllningarna till kvinnorna i hennes omgivning.
Annons
Intervju: Cherrie om känslorna inför Så mycket bättre
Intervju: Cherrie om känslorna inför Så mycket bättre

Naag nool heter Cherries nya album och betyder ordagrant levande kvinna på somaliska. Men det har en djupare mening.

– Det är något du säger till en självständig kvinna eller en kvinna som är fri. Det var inte alltid självklart att albumet skulle heta så men med tiden som gick så tänkte jag ´shit, jag fyller ändå trettio år i år´, jag har gjort det här ett tag nu. Många av låtarna hyllar kvinnor – mig själv, min mamma och mina vänner. Under pandemin kom jag också fram till att det alltid är kvinnorna i mitt liv som stöttar, motiverar och inspirerar, berättar Cherrie.

Vad inspirerar dig?

– Det är människorna som har varit i mitt liv – min syster, min mamma, mina tjejkompisar. De flesta kvinnor jag känner är ensamstående mammor och de är ändå framgångsrika kvinnor i sin egen bransch. De är de starkaste människorna jag känner. Albumet är väldigt feministiskt utan att jag ens har tänkt på det.

Annons

Hon fortsätter:

– Det är svårt att vara kvinna, men ännu svårare att vara en svart kvinna i en mansdominerad bransch. När jag har varit nere eller har känt mig förvirrad så är det alltid mina tjejer som jag kan luta mig mot.

När Cherrie började släppa musik var hon ung och hade mycket tonårsångest, var förvirrad men hoppfull inför framtiden. Nu berättar hon att hon är mer belåten i sitt liv och att hon känner att hon har åstadkommit det hon behövde för sig och sin familj.

– Det är en mäktig grej att veta att man aldrig behövde kompromissa över sin konst eller behöver ändra på vem man är för att det ska gå bra. Det är mycket tack vare mig själv och jag måste kunna säga det öppet och ärligt. Det är viktigt att vara ödmjuk men jag vet också att jag förtjänar det som har kommit i min väg för jag har verkligen kämpat, men det är väldigt viktigt att inte ta det för givet. Mina tjejer tar ner mig på jorden och ger mig äkta kärlek för den jag är.

Cherrie har svarta sidenkläder, ligger ned och tittar bort.

hyllar kvinnorna i sin närhet

Cherries mamma var ensamstående med tre barn som flyttade runt från land till land i flera år och kämpade för att ta hand om dem.

Annons

– Under pandemin så såg jag att den påverkade så många och även mig själv. Jag sa till min mamma att hon alltid klarar allt och att man alltid kan komma till henne och känna sig trygg. Jag har inte växt upp med min pappa, så jag har inte haft några manliga förebilder i mitt liv.

Hon berättar att kvinnorna är de starkaste i hennes liv och att de alltid stöttar varandra.

– Mina tjejkompisar och jag är uppväxta i förorten, vi är ganska härdade tjejer. Det här är det support systemet som jag har haft.

Cherrie vill engagera och inspirera

– Jag vet vad representation betyder för dem som aldrig blir representerade. Jag vet vad identitetskris gjorde mot mig när jag var yngre. Att kunna inspirera är en mäktig grej och inget som jag tar för givet. När jag släpper musik så vill jag att andra ska kunna präglas av min konst på sina egna vis.

Cherrie har en blå jeanslook på sig och tittar bort från kameran.

Mötte kärleken under pandemin

När pandemin startade i Sverige hade Cherrie mycket ångest och var rädd. Hon hade precis flyttat in i sin nya lägenhet och var sällskapssjuk, men ingen vågade träffas. I maj förra året hade hon en session med producenten Pontus Persson som skulle leda till mer än bara musik.

Annons

– Man är dagar och nätter i studion och vi blev kära. Det har gett mig ny energi – man älskar ju kärleken speciellt om man kan hitta den i sitt eget safe space.

På albumet finns låten ”Där jag borde vara”, där Cherrie och Pontus sjunger en duett.

– Han har aldrig släppt musik själv utan han har spelat i band och producerar. Han skrev den här låten till mig och jag älskade den såklart. Jag brukade lyssna på den hela tiden i bilen och gråta, den är verkligen min favoritlåt. Det är något nytt att dela sin passion med en person och det är fett fint.

Cherrie om inspirationen bakom albumet: "Väldigt feministiskt"
Cherrie om inspirationen bakom albumet: "Väldigt feministiskt"

Känslorna inför Så mycket bättre

I höst sänds en ny säsong av det folkkära TV4-programmet Så mycket bättre. Cherrie är en av deltagarna tillsammans med bland annat Melissa Horn, Maxida Märak, Thomas Stenström och Daniel Adams-Ray.

Annons

– När jag släppte mitt första album tänkte jag redan då att jag gärna skulle vilja delta i Så mycket bättre. Det är fett att se att saker har löst sig så som jag hade tänkt mig.

Direkt när albumet var klart firade Cherrie för att sedan hoppa in i studion igen för att tolka låtarna till programmet.

– Jag har precis gjort klart låtarna som ska tolkas och jag är fett stolt, det blev bra. Det har varit så kul, men det jag mest ser fram emot är att höra andras tolkningar av min musik. Jag kommer från den genre som inte har highlightats så mycket på en sådan stor svensk plattform på det viset tidigare.

FEM SNABBA MED CHERRIE

Vad hade du sagt till ditt yngre jag?

– Jag skulle ge två tips. Det ena skulle vara att tro på sig själv och på vad du vill göra. Det andra är att ha tålamod.

Hur ser din relation till mode och stil ut nu?

– Jag har ju mitt Araweelo crew som har lärt mig allt jag kan om stil. Det är dem jag har att tacka för att man ser okej ut nu för tiden, haha.

Annons

Beskriv en look som verkligen kännetecknar Cherrie?

– Definitiv eyeliner, utsläppt hår, off-shoulder topp och byxor så att man ser lite former.

Plagg eller modedetalj du verkligen inte klarar dig utan?

– Eyeliner men också min plattång. Jag älskar att fixa mitt hår – locka det eller platta det.

Vad drömmer du om?

– Jag har pratat väldigt mycket om drömmar genom åren men jag skulle nog ändå säga att jag är väldigt belåten med hur saker är idag. Om saker bara kunde fortsätta att vara såhär då lever jag min dröm. Sen också efter den här pandemin när folk har varit inlåsta, så kanske de blir snällare och mer hoppfulla, vem vet.

Annons
Innehåller annonslänkar