ELLEs luciatåg – 10 kvinnor som spridit ljus under 2015

ELLEs luciatåg – 10 kvinnor som spridit ljus under 2015

13 december, 2015

Lucia sprider ljus i årets mörkaste tid, och därför vill vi passa på att lyfta tio kvinnor som vi tycker har gjort just detta under 2015.

I dag är det lucia och ELLE vill passa på att hylla några av ALLA fantastiska kvinnor som inspirerat oss under 2015.

Vi har därför skapat ett eget luciatåg som består av tio kvinnor som främst arbetar med underhållning, men som använder sin plattform till att göra något mer än så. De använder den till att göra skillnad.

De här tio eldsjälarna vill vi ägna en extra tanke i vintermörkret:

Silvana Imam

Silvana Imam: Blev Årets Homo på QX-galan 2015 och är kompromisslös i sin kamp för allas lika värde. Med albumet ”Jag Dör För Dig” utmanade hon normer i sin genre, precis som hon hela tiden utmanar dem i samhället i stort.

Lupita Amondi Nyong’o: Lupita Nyong’o växte upp i Kenya och fick då höra att hon var precis raka motsatsen mot det Hollywood ville ha. Men hon fortsatte kämpa, slog igenom med sin Oscarsbelönade roll som Patsy i ”12 years a slave” – och har sedan dess fortsatt vara ett fantastiskt föredöme för unga människor. Som hon sade i sitt Oscarstal: ”Vem du än är och var du än kommer i från: dina drömmar räknas!”

Zara Larsson: Trots mängder av näthat och negativa kommentarer kör alltid Zara Larsson sitt eget race. För oss är hon en stor förebild för ungdomar, och vi sluter mer än gärna upp bakom hashtaggen #BackaZara.

Jennifer Lawrence: Vad än Jennifer Lawrence gör på vita duken så är det sevärt och i rollen som Katniss Everdeen har hon gett en ny generation unga tjejer en hjältinna. Utanför biosalongen talar J Law öppet om allt det unkna i Hollywood, som när hon den 13 oktober skrev ett öppet brev om filmbranschens löneklyftor och ingrodda sexism. ”Boss lady alert,” skrev Brita Zackari då – och vi håller med!

Alicia Vikander: Brittiska The Telegraph lyfte Alicia Vikander som ”the actress to watch” under 2015, och nu när året snart sammanfattas är Alicia nominerad till två Golden Globes, samtidigt som hon jobbar på nya Bourne-filmen tillsammans med Matt Damon. En strålande stjärna, med andra ord – som dessutom är bäst klädd i hela Hollywood, enligt Vanity Fair.

Lena Dunham: ”Jag inspireras av kvinnor som omdefinierar vad en kvinna kan vara, och som säger nej när de möts av bullshit,” sade Lena Dunham när hon intervjuades av Harper’s Bazaar i höstas. Och för oss är hon precis en sån kvinna, om det så gäller tv-serien ”Girls”, självbiografin ”Not that kind of girl” eller när hon ger sig in i abortfrågan säger och gör hon det hon tycker är rätt. Som Harpers skrev: ”Lena Dunham is the voice of a generation. And she’s only going to get louder.”

Emma Watson: Hon slog igenom som Hermoine i Harry Potter, och har blivit mer magisk för varje dag som går. Emma Watsons arbete för feminism, hållbart mode och miljöarbete är imponerande – och vem kan glömma när hon talade inför hela FN om feminism? Sluta aldrig, Emma Watson

Kakan Hermansson: Kakan Hermansson är en av Sveriges mest högprofilerade feminister. Vi älskar hennes sätt att vara, tala och stå för sina åsikter.

Adele: Ingen har varit så omtalad som Adele de senaste veckorna. Hon är sig själv, bjuder på skratt och hennes låtar är fantastiska.
beyonce
Beyonce: För att: Beyoncé.

Läs också: Årets kvinnor – enligt ELLE redaktionen