ELLE avslöjar: Peg Parnevik med i årets Så mycket bättre

19 apr, 2023 
Peg Parnevik i svart klänning och uppsatt hår. Hon tittar in i kameran och lutar huvudet på sned
Peg Parnevik är med i Så mycket bättre! För ELLEs Louise Åström berättar Peg Parnevik om beslutet, prestationsångesten och planen för sina tolkningar.
Annons

Hon fick förfrågan i början av året och ville först tacka nej. Men tarotkortleken sa något annat. ELLE kan nu avslöja att Peg Parnevik är en av årets deltagare i Så mycket bättre på TV4.

– Jag tänkte att jag kommer tacka nej och att det inte känns som rätt timing. Kul att få förfrågan men jag är inte redo just nu. Men så gjorde jag tarotkort och fick samma kort tre gånger av 60 kort. Det stod ”Du behöver bara en liten knuff. Allt är menat. Och du behöver ta det här steget. Jag vet att du är rädd och inte känner dig förberedd men alla är redo att ta emot dig”. Och då tackade jag ja, säger Peg Parnevik.

ELLE utmanar Peg Parnevik i ett SMB-quiz
ELLE utmanar Peg Parnevik i ett SMB-quiz

Peg Parnevik är en av värdarna i så mycket bättre 2023

Peg kommer tillhöra de artisterna som är med under hela inspelningen på pensionat Grå gåsen på Gotland i sommar. I de senaste säsongerna av Så mycket bättre har deltagarna dels bestått av en grupp fasta artister men också av gästande artister som inte är där hela inspelningstiden.

Annons

Inför beslutet att tacka ja fick Peg goda råd av vänner och familj.

– En av mina bästa vänner, Julia Adams, som också är artist och som jag skriver mycket ihop med frågade mig om det handlar om att jag inte är redo eller om att jag är rädd. Om det kanske är så att jag känner att jag vill göra det så bra att jag börjar tänka väldigt självkritiskt och perfektionistaktigt. Och jag insåg att hon hade rätt. Mina föräldrar sa samma sak. Och det är sant. Jag är bara rädd. Jag måste bara säga till mig själv att hålla käften och göra min grej.

Peg Parnevik står på huk och poserar i vita byxor och tubtopp.

Jag gör intervjun över telefon. Peg befinner sig i Åre. Hon har precis landat i strålande sol efter att ha tagit morgonflyget. I tidigare intervjuer jag gjort med henne har vi pratat om hennes prestationsångest. Den som kan vara en drivkraft men som så många gånger istället blir en bromskloss på grund av rädslan att inte göra tillräckligt bra ifrån sig. Och den har dykt upp inför medverkan.

Annons

– Jag är rädd för att det är jag som kommer hindra mig själv. Self sabotage. Jag har inte kunnat njuta men nu har det äntligen släppt. Det här är det jag älskar mest i världen, att få skriva låtar, träffa andra artister och göra min grej. Jag måste släppa på hela perfektionistgrejen, för jag står i min egen väg. Jag har gråtit och tänkt på hur jag ska lösa det här. Men sen har jag fått en realitycheck och insett att det ju är det här jag gör redan!

Så ska Peg tolka låtarna i Så mycket bättre

Just nu pågår ett intensivt arbete med att bestämma – och skapa tolkningarna av låtarna till årets säsong.

– Vissa låtar kommer bli helt annorlunda men jag vill ju inte vända upp och ner på ett konstverk någon redan gjort, säger Peg och fortsätter:

– Från början har jag försökt bestämma vilka koncept jag vill förmedla. Utan att säga för mycket vill jag ha en låt som är en hyllning till alla kvinnor i mitt liv. Fan vad mycket vi står ut med, vad vi jobbar och vad vi kämpar! Wow, vad mycket vi alla tjejer där ute gör. Och press, prestationsångest och ideal på det!

Annons

Förutom alla musiktolkningar är Så mycket bättre ett program där man blottar sig väldigt mycket som person. Det blir ofta väldigt djupt. Hur känner du inför den delen av inspelningen?

– Jag känner mig ganska lugn i det och ser det bara som positivt. Jag är på en plats i livet där jag känner mig väldigt trygg och självsäker i vem jag är.

Peg Parnevik i svart långärmad tröja

Peg ser också fram emot att få visa en mer rättvis och nyanserad bild av sig själv.

– Ibland vill jag vara hård och feministisk och in your face. Men oftast är jag mer känslig och sårbar. Jag känner att det är dags att ta ett steg från allt drama och allt som skrivs om ex och beefs. Jag känner mig mognare. Även om jag fortfarande skriver låtar om heart break och kan vara lite kaxig. Det är kul att provocera folk lite. Men jag känner att folk inte känner mig på riktigt. Förhoppningsvis blir dem positivt överraskade. Nästan alla jag träffat som bara följer mig på Instagram har sagt att ”du är inte alls som jag tänkte mig!”.

Annons

Vad tänkte dem? Att du skulle vara kaxigare?

– Att jag skulle vara hård och kall. Kall får jag ofta höra. Men också att jag är mer personlig och trevlig än vad man tänkte sig. När jag gigat har jag fått höra att ”jävlar, du var faktiskt bra!”. Jag tar det som en komplimang för då hade du en förutfattad mening av mig och jag överraskade dig.

Peg säger att det känns kul att få vara the underdog och berättar samtidigt att hon hoppas att hennes artisteri inte hamnar i skuggan av att hon kommer från en känd familj.

– Jag känner att det nästan är lite komiskt att fortsätta prata om det och att ens försöka argumentera emot det. För det är ju självklart att det hjälpt mig på vägen. Det var ju min pappa som pushade mig till att börja med musik, att ta din chans nu! Men jag vill inte prata så mycket om det. Jag ska åka till det här programmet och göra min grej. Vara mig själv, vara autentisk och göra jävligt bra låtar så att alla får se att ”hon har en känd familj men hon är jävligt bra också”, haha.

Annons

Vad ser du mest fram emot?

– Dels att bli tolkad men också att få se hur de andra artisterna reagerar på de låtar jag valt. Och att få höra om de andra gästernas karriärer och liv. För det är helt annorlunda mot vad jag går igenom idag och hur musikbranschen ser ut just nu.

Vad är du mest nervös för?

– För om vi inte klickar eller om jag skulle göra en dålig tolkning någon inte blir nöjd med. Jag har också lovat min farmor att jag inte ska svära så mycket. Och så är jag rädd för att gråta mycket. Jag är väldigt känslig och en stor cry-baby.

Peg Parnevik sitter ner i svart klänning

Men du vet att om det är ett program man kan gråta i så är det SMB? Man kan gråta åt ett minne, en hälsning, en tolkning!

Annons

– Men jag gråter fult! Verkligen fult! Det finns en scen från Parneviks när vi är med om en bilolycka och jag gråter så fult. Alltså värre än Kim Kardashian, haha!

Du släppte en ny låt idag med titeln Penny. Hur blev den till?

– Jag har alltid velat skriva en sån låt. Inte bara till Penny. Men till mina syskon och min familj. Och till alla mina systrar som kanske inte är blodsystrar. Jag har försökt få till det på engelska men det har blivit så cheesy. Det går liksom inte. Men så fort vi började skriva på svenska flöt orden på ett helt annat sätt, säger hon och fortsätter:

– Låten handlar om en person som alltid funnits där för en. Oavsett vad som hänt i livet. En sån person som varit med när man gråtit, skrattat, gjort slut eller haft ångest. Och sen att få se den personen växa upp och som Penny, gifta sig och få barn. När vi växte upp var vi så olika men ändå så lika. Vi umgicks inte alls men nu pratar vi varje dag, jag tar hand om hennes barn och vi poddar tillsammans.

Annons

I ett pressmeddelande om låten stod det ”Innan har jag känt att jag behövt gömma mig bakom olika fasader för att vara en riktig artist, men nu känner jag att det enda som behövs är mina texter och min röst”. Varför tror du att du känt så?

– Jag tror inte att jag landat i vem jag är som artist och person förrän de senaste två åren. Efter Ain't no saint började resan. Och jag fick försöka springa ikapp mig själv. Vad vill jag? Vem är jag? Och vad gör jag för musik ens? Det enda jag visste var att den här låten var en hit och nu måste vi göra en till. Och jag tror att jag ständigt jagade det.

Peg Parnevik tittar uppåt i blå skinnjacka

– Även på turnéer var det så mycket glam, outfitbyten, dansare och kör. Det var för mycket. Jag kände att har jag allt det här måste folk inte komma mig nära och då är jag en popstjärna. För det är glittrigt och fint och mycket. Nu känner jag att de som inspirerar mig är dem som är genuina och sårbara. Berättelsen framför vilket smink hon har. Det är det jag ser upp till. Så varför har jag gått vilse i det?

Annons

Mindre stereotypen av en popstjärna och mer avskalat?

– Ja, jag tror att jag hamnade på en plats där jag var rädd för att sjunga ut. Jag fick väldigt mycket scenskräck, hatade att sjunga live, i studion och för nya människor. Nu vill jag att folk ska höra hur jag sjunger på riktigt även när det spricker och är lite raspigt. Det är så jag sjunger!

Jag såg också att du skulle spela på Lollapalooza i år!

– Ja! Jag var på Lollapalooza förra året och inte fan trodde jag att jag skulle spela där i år! Det ska bli asfett. Jag är astaggad!

Det känns som att resten av ditt år är fullbokat?

– Ja, och jag hoppas att nästa år är ännu mer fullbokat, om jag får drömma!

Vad drömmer du om i framtiden just nu?

– Jag vill släppa ett album på engelska och svenska. Jag har också alltid velat spela på Way out west. Min stora dröm är att turnera i USA och världen. Asien, Europa, everywhere! Det är slutdestinationen! Mer abstrakt vill jag vara lycklig och lugn. Det känns som att man alltid får offra något. Antingen går det jättebra i karriären eller jättebra i det privata livet. Just nu är det full fart framåt med musiken. Och då blir det att jag inte hinner träffa vänner eller familj. Jag reser hela tiden och packar aldrig upp. Jag har så många mål med musiken men jag har börjat fatta att jag måste börja sätta mål för privata Peg också. Jag vill inte ligga på en förstaplats men vara olycklig. Så typ köpa ett hus och gifta mig, och såntdär!

Annons
Innehåller annonslänkar