Ella Rappich om jobbet som skådespelare

Ella Rappich poserar mot en vit vägg

Foto: Karin Törnblom/TT
Just nu är Ella Rappich aktuell i publiksuccén Lyckoviken på Viaplay. För ELLE berättar hon om jobbet som skådis – och varför hon helst vill undvika att se sin auditionfilm från Störst av allt.
19 januari, 2021
Slå på ljud

I slutet av oktober hade Camilla Läckbergs tv-serie Lyckoviken premiär. Serien, som beskrivs som en krimkryddad berättelse om förbjuden kärlek, stora svek och en spännande mordgåta, lockade rekordpublik samma kväll som första avsnittet släpptes, med närmare en halv miljon tittare.

Förutom stornamn som Martin Stenmark, Christopher Wollter och Marie Robertson syns även skådespelartalangen Ella Rappich, 20, i serien. Där spelar hon rollen som Vanessa ”Nessa” Carlqvist, en energisk tjej med stora drömmar och hett temperament.

Ella Rappich i rollen som Vanessa

I Lyckoviken spelar Ella Rappich rollen som Vanessa.

Foto: Ylva Lindgren/Viaplay

– Jag och Vanessa är väldigt olika som personer, vilket gör det både svårt och roligt att spela rollen. Vi hanterar till exempel stress på väldigt olika sätt, överlag skulle jag säga att jag är mycket lugnare än vad Vanessa är. Men jag känner igen mig i de högt uppsatta målen och hennes tro på sin egen kapacitet. Hon ger inte upp lätt och vill alltid hitta nya lösningar. Det är fina egenskaper som jag hoppas att jag också har, säger Ella när vi pratar med henne inför premiären av Lyckoviken säsong 2.

Slog igenom i Störst av allt

Ella Rappichs stora genombrott kom i rollen som Amanda Steen i Störst av allt på Netflix. En karaktär hon aldrig trodde att hon skulle få spela, och som hon fortfarande kan förvånas över att hon fick.

Ella Rappich på inspelningen av Störst av allt

Ella Rappich debuterade i Störst av allt 2019.

Foto: Netflix

– Det var faktiskt en slump att jag fick rollen. När de letade efter skådespelare till Störst av allt åkte de runt till gymnasieskolor runt om i Stockholm och höll auditions. Jag och mina kompisar bestämde oss för att gå dit, mest för att det var en rolig grej och för att det kändes skönt att missa en lektion, skrattar Ella, och fortsätter:

– Det var en öppen audition där vi skulle låtsas prata i telefon, och jag var verkligen så dålig. Det hade varit jobbigt att titta på den inspelningen i dag. Trots det gick jag i alla fall vidare och till slut fick jag rollen, vilket gjorde mig både förvånad och glad.

Har du alltid velat bli skådespelare, eller har det bara blivit så?

– Både jag och nej. När jag var liten älskade jag att sätta upp shower, men jag har också varit ganska blyg. Någonstans har jag nog alltid drömt om att skådespela, men jag har aldrig vågat tro att det skulle kunna ske på riktigt. Jag är väldigt glad och tacksam över att ha fått chansen.

Skulle du säga att jobbet som skådis var som du förväntade dig?

– Verkligen inte. Det är nog lätt att glorifiera det här yrket och tro att det är enkelt. Men det är så mycket slit och jobb bakom varje projekt. Både för de bakom och framför kameran.

Ella Rappich om klimatet på sociala medier

Sedan Ellas skådespelardebut har intresset för henne som person vuxit, inte minst på sociala medier. Från att ha ett privat Instagramkonto för familj och vänner till att vara med i Störst av allt och blir intressant för betydligt fler.

– För mig var det en ganska stor omställning. Men jag tycker offentligheten känns kul. Än så länge har det inte påverkat mitt privatliv negativt vilket är skönt. Det enda är att möten med nya människor kan vara svårt, när jag inte vet vad de är ute efter. Jag har fått lära mig vikten av att tänka två gånger extra innan jag gör eller säger något.

På tal om sociala medier, hur upplever du klimatet där?

– Jag har haft väldig tur och i princip bara fått uppleva kärlek. Men jag vet hur tufft det kan vara. Stressen och pressen som kommer med sociala medier är också utmanande. Jag tänker till exempel på alla ideal vi blir presenterade för.

FEM SNABBA FRÅGOR MED ELLA RAPPICH

Hur lång är du? 161 centimeter.

Din sämsta egenskap? Att vara i nuet. Jag njuter ofta inte av saker förrän det är försent.

Vad gör du när ingen ser? Går runt i mjukiskläder och tittar på serier.

Vem gör dig lycklig? Min familj och mina vänner.

Bästa köp? Min printer, i alla fall under 2020.

Lyckoviken säsong två har premiär den 19 januari och går att se på Viaplay och TV3.

LÄS MER:

Lisa Henni efter Lyckoviken: ”Faye är en riktig drömroll”

MASSOR av nya seriesnackisar på Viaplay 2021 – här är hela listan

Camilla Läckberg om systerskapet och kritiken på Instagram